Blind (2007)

Regie

Tamar van den Dop

Scenario

Tamar van den Dop

Release

8 februari 2007

Producent

Petra Goedings

Studio

Phanta Vision

Duur

98 minuten
Filminformatie

Verhaal

Ruben is een eenzame, onhandelbare jongen die blind is. Marie is een door het leven getekende vrouw, en gaat emotioneel gebukt onder haar afwijkende uiterlijk. Ze heeft een prachtige stem en deelt met Ruben een grote liefde voor boeken en verhalen. Daarom vraagt Rubens moeder haar als voorlezeres voor haar zoon. Langzaam groeit er een band tussen deze outcasts. Ze leren elkaar vertrouwen en liefhebben, in Rubens gedachten is Marie een beeldschone vrouw. Niemand durft dat beeld te verstoren, ook Marie niet, want voor het eerst in haar leven vindt iemand haar mooi. Maar als de dokter vertelt dat Ruben geopereerd kan worden en weer zal kunnen zien slaat de angst toe. Zal ook Ruben haar afwijzen of is ware liefde echt blind?

Cast

met: Joren Seldeslachts (Ruben Rietlander), Halina Reijn (Marie), Katelijne Verbeke (Catherine Rietlander), Jan Decleir (dokter Verbeecke); Betty Schuurman (stem moeder Marie)

Ontstaan

Nederlands-Belgische co-productie. De opnamen van de film begonnen half december 2005 op locatie in België en Nederland en gingen door tot eind februari 2006 in Bulgarije (verlaten school).

Blind is het regiedebuut van Tamar van den Dop. Ze schreef het liefdesverhaal ook. Het idee stamt al van de toneelschool. Schrijver/regisseur Tamar van de Dop studeerde in 1993 aan de toneelschool van Maastricht. Met Blind maakt zij haar lange speelfilmdebuut, nadat zij met haar korte films Lot en "Schat" al eerder succes had behaald. Beide films waren de Nederlandse inzendingen voor de Academy Awards voor 2002 en 2004.

Het verhaal ?De Sneeuwkoningin? dat voorgelezen wordt komt uit Andersens sprookjesboek.

De hoofdrollen worden vertolkt door de jonge Belgische acteur Joren Seldeslachts en de Nederlandse actrice Halina Reijn.

Facts

Eerste Nederlandse speelfilm met audiodescriptie, ofwel filmbeschrijving. Hierdoor kunnen blinden en slechtzienden samen met het reguliere bioscooppubliek de film volgen. Regisseur Van den Dop vertelt over de elementen die alleen op beeld zichtbaar zijn, zoals gezichtsuitdrukkingen, bewegingen, landschappen, decors en kleding. Deze beschrijvingen worden doorgestuurd naar een oortje dat blinden en slechtzienden ontvangen voor aanvang van de film. De eerste bioscoop die met audiodescriptie is uitgerust is City/Movies in Utrecht. Daar was op 28 februari 2007, in aanwezigheid van de cast, de officiële introductie. Het systeem werd vervolgens in meer Nederlandse bioscopen geïnstalleerd.

Pers

Bregtje Schudel in NL70 van 31 januari 2007: ?(?) het verhaal is simpel. Maar daarin schuilt hier de kracht. In plaats van te fladderen van personage naar personage en van locatie naar locatie, houdt Van den Dop de camera standvastig op haar vier personages gericht. Ze laat zich niet afleiden door soapachtige misverstanden, geforceerde wendingen of stereotiepe karakters. (?)?

Ab Zagt in ?Algemeen Dagblad? van 8 februari 2007: ?(?) Op papier klinkt dit verhaal al geforceerd, en dat typeert ook de film van Van den Dop (als actrice bekend uit Karakter en Zwarte Sneeuw). Geen moment slaagt zij erin haar scenario pakkend te vertellen, ondanks het zorgvuldige camerawerk, met veel aandacht voor sneeuwlandschappen. Deze beeldspraak van de koude grond wordt vermengd met bizarre plotwendingen die een te groot beroep doen op de fantasie en het inlevingsvermogen van de kijker.?

Jan Pieter Ekker in 'de Volkskrant' van 8 februari 2007: "(...) Het verhaal is - zoals het een sprookje betaamt - zonder verrassingen. Ware liefde is blind. Echte schoonheid zit van binnen. Het Droste-effect (de film valt keer op keer samen met het voorgelezen verhaal) is iets te veel van het goede. Maar de sfeer en de consequente vormgeving vergoeden veel. De kleurnuances in het camerawerk van Gregor Meerman zijn fraai, de soundtrack van Tom 'Junkie XL' Holkenborg klinkt gevarieerd. De jonge Vlaming Joren Seldeslachts en Halina Reijn, met witte haren en dito wenkbrauwen, overtuigen in de hoofdrollen. Katelijne Verbeke (de moeder) en Jan Decleir (als representant van de moderne wetenschap) maken er het beste van in de schematische bijrollen. Blind is een debuut waar het nodige op valt aan te merken. Maar boven alles is het een gewaagde onderneming van een regisseur met een duidelijk uitgesproken, eigen smaak."

Jos van der Burg in 'Het Parool' van 7 februari 2007: "(...) De filmmaakster heeft een verrassend sprookje voor volwassenen gemaakt over de liefde van een blinde jongen voor een lelijke vrouw. Chapeau, maar kan het de volgende keer minder uitleggerig? Is die vrouw met dat pokdalige gezicht vol littekens en met dat slierterige witte haar Halina Reijn? We nemen meteen aan dat de actrice elke morgen ten minste twee uur bij de grimeur zat. De transformatie is niet alleen fysiek verbluffend. Zo sterk naar binnen gekeerd zagen we Reijn niet eerder spelen. Het is prachtig. (...) Blind is een prachtig vormgegeven duister-romantisch sprookje over blinde liefde, waarbij de kijker zijn gedachten de vrije loop kan laten. Is elke liefde blind? Hoe zit het eigenlijk met zijn liefde? Is die bestand tegen een oogoperatie? Altijd aardig als films uitnodigen tot gedachtespelletjes. (...) Alles is uit de kast getrokken om de belevingswereld van de twee personages voelbaar te maken. Van extreme close-ups en symbolische beelden van winterse landschappen tot claustrofobische opnamen in donkere kamers en unheimische geluiden. We willen er maar mee zeggen dat Blind een imponerende vormgeving heeft. Ook het acteren is geweldig. Komt het doordat Van den Dop zelf een uitstekende actrice is? Blind was een geweldige film geweest als Van den Dop had gehakt in de dialogen. Het is doodzonde dat er te veel wordt uitgelegd. ''U bedoelt dat liefde blind is?,'' vraagt iemand nadrukkelijk, terwijl we allang weten dat Ruben maar beter blind kan blijven. Even later wordt ons nog eens ingepeperd dat ware liefde blind is. Hallo, we zijn niet achterlijk, we hadden het al begrepen. Jammer, maar het neemt niet weg dat met Van der Dop een geweldig oorspronkelijk talent is opgestaan."

Gerrard Verhage in 'Vrij Nederland' van 23 juni 2007: "(...) een pretentieuze, kitscherige draak van een film geregisseerd door een over het paard getilde actrice. Drie en een half miljoen euro is eraan uitgegeven. Visueel ontstijgt de film het niveau van de plaatjes van het poëziealbum nauwelijks. (...) Waarom is hier geld aan gegeven? Omdat Tamar van den Dop 'hot' is na haar charmante korte films? Ik vrees dat het zo is. (...)"

Prijzen

Moviesquad Utrecht Award 2007 (15-18 jarigen).

De jury van het Giffoni Film Festival voor jongeren in Italië bekroonde in augustus 2008 de film met de Golden Gryphon voor Beste Film en de Jury Prijs; De Bronzen Gryphon. De samenstelling van de jury: 1500 jongeren tussen de 6 en 19 jaar uit 30 landen.

Filmuziek

Junkie XL (Tom Holkenborg)

Camera

Gregor Meerman

Montage

Sander Vos

Bioszalen

25 bij première

Kleur

Kleur

Meer info

Site: http://www.blinddefilm.nl/.

Art director

Hubert Pouille