Windkracht 10: Koksijde rescue (2007)

Regie

Hans Herbots

Scenario

Pierre De Clercq

Release

18 januari 2007

Producent

Hilde De Laere & Erwin Provoost, Petra Goedings, Terry Glinwood, Stef Wouters & Ludo Busschots, Peter Bouckaert, Guido Dekeyser, Denis Wigman

Studio

MMG, Phanta Vision (Nederland), Woodline Productions, VRT

Duur

107 minuten
Filminformatie

Verhaal

Na een 'incidentje' tijdens een receptie voor de hoogste legertop wordt duiker Rick Symons naar het 40ste Search and Rescue smaldeel in Koksijde gestuurd . Rick wordt er opgenomen in een even competente als aparte Sea King crew. Zijn grootste verrassing is Alex, de vrouwelijke medic, waarmee hij eerder al een kleine schermutseling heeft gehad. De overplaatsing naar Koksijde dwingt Rick tot nog een andere confrontatie: zijn verleden. Anderhalf jaar geleden heeft zijn vriend en collega Koen aan een duikongeval een blijvende handicap overgehouden. Rick leeft met het besef dat hij die fatale nacht zijn vriend op meer dan één manier in de steek heeft gelaten...

Cast

Kevin Janssens (Rick Symons), Veerle Baetens (Alexandra 'Alex' Breynaert), Ludo Busschots (Patrick 'Pat'Adams), Koen De Bouw (Mark Van Houte), Stan Van Samang (Serge Helsen), Jelle Cleymans (Bert Gorissen), Warre Borgmans (Jean-Louis De Jonghe), Tine Reymer (Marleen Nys), Vic De Wachter (Bob Govaert), Axel Daeseleire (Koen), Gert Winckelmans (Thys), Eric Godon (minister van Defensie), Frank Mercelis (kabinetschef), Mark Vandenbos (landmachtgeneraal), Jean Michel Flagothier (admiraal), Kris Cuppens (Lauwers), Vjenna (hond Nelson)

Ontstaan

Na maandenlange intensieve voorbereiding begonnen aan het station van Koksijde op 16 januari 2006 de opnames van "Windkracht 10 - Koksijde Rescue". De opnames vonden plaats in o.a. Koksijde, Oostende, Lombardsijde, Hingene en Tervuren.

Voor de scènes met special effects trok de ploeg naar de befaamde Pinewood Studio's in Londen, de thuishaven van vele James Bond films.

Op 6 april 2006 (dag 56) werden de opnamen voltooid.

De film is gebaseerd op de populaire televisieserie 'Windkracht 10' uit 1997-1998, die ook in Nederland werd uitgezonden. De acteurs in de film zijn grotendeels nieuw en speelden niet mee in de serie. Nieuw zijn Kevin Janssens en Veerle Baetens. In beide te zien zijn Vic De Wachter en Ludo Busschots.

Sandrine, de finaliste van het Vlaamse Idool 2004, levert de titelsong voor 'Windkracht 10'. Het nummer 'Story Of Us' is geschreven door Hans Francken, Ingrid Mank en Janice Robinson. Op de single staan twee verschillende versies van 'Story Of Us'.

De hitsingle 'Lena' door 2 Belgen is te horen in de film. De soundtrack is van Matt Dunkley.

In Vlaanderen ging de film met 43 kopijen uit. Op vrijdag 6 oktober 2006 ging Windkracht 10 in wereldpremière als officiële openingsfilm van de sectie Festival Previews van het Internationaal Filmfestival van Gent. Vanaf 11 oktober 2006 was de film overal in België in de bioscoop te zien.

De Nederlandse distributeur RCV bracht de film met 30 prints uit op 18 januari 2007. Daarmee werd "Windkracht 10" de grootste Vlaamse release in Nederland sedert jaren. In Vlaanderen hadden op dat moment meer dan 210.000 bezoekers "Windkracht 10" gezien.

Pers

Vlaamse critici waren niet erg te spreken over deze duurste Vlaamse film ooit. Vooral over de grote hoeveelheid seksuele avontuurtjes die de personages in de film beleven, was niet iedere criticus te spreken.

Eric Stockman in 'Humo': (...) als we de Vlaamse film 'Windkracht 10: Koksijde Rescue' mogen geloven gaat het er op de basis in Koksijde behoorlijk heet aan toe: iedereen poept er met iedereen! Medic Alexandra (Veerle Baetens) deelt niet alleen de lakens met piloot Mark (Koen De Bouw) maar laat zich ook af en toe - Winching down! Winching down! - neerzakken op duiker Rick (David Janssen), die op zijn beurt weleens copuleert met Marleen (Tine Reymer), die op haar beurt cohabiteert met Koen (Axel Daeseleire). O ja, er rent ook nog een zwartwitgevlekte terriër rond op de basis, Nelson geheten: we willen echt niet weten met wie dat beest allemaal van bil gaat (Ludo Busschots? Jelle Cleymans?)."

Floortje Smit op cinema.nl (de Volkskrant) van 18 januari 2007: "Als je de duurste speelfilm van Vlaanderen maakt, met een budget van bijna 4,5 miljoen euro, dan kan er veel. (...) maar het is de vraag of het voor het verhaal ook nodig is. Het is die vraag die regisseur Hans Herbots zich niet vaak genoeg gesteld heeft. Hij wilde dat spektakel juist niet de essentie zou zijn (...) Volgens Herbots (Verlengd Weekend en televisieseries als Flikken) draait zijn film vooral om 'de mensen achter de machines'. (...) Neergezet in een desolate omgeving, gefilmd met een groengeel filter - alles krijgt de kleur van de zee bij dreigend weer - zijn de karakters een soort cowboys: mannetjesputters (m/v) met een hart van goud. Eendimensionaal, maar aanstekelijk. Probleem is dat dit uitgangspunt een té prominente rol krijgt, zonder dat het verder uitgediept wordt. De actiescènes zijn slechts losse subplotjes die gebruikt worden om de samen-uit-samen- thuis-romantiek te onderstrepen. Dat eendimensionale werkt misschien op televisie; voor film is het te dun. Herbots en De Clercq proberen de karakters wel uit te bouwen door een tamelijk voorspelbaar verhaal (...) Alle reddingsacties zetten deze toch al wat saaie verwikkelingen om de haverklap op pauze, om het verhaal een zekere vaart te geven. Daardoor gebeurt precies het tegendeel."

Nina van den Berg op Sentimento.nl op 10 januari 2007: "Deze actiefilm doet denken aan Amerikaanse blockbusters. Minimaal verhaal, maximale actie. (...) Wat de film authentiek maakt is het geel ?groenige filter dat over de lens is geplaatst waardoor de beelden een intense, bijna onnatuurlijke gloed hebben. Dit kleurgebruik schept een soort stoere sfeer die de film uniek maakt. (...) Helaas stijgt de film niet boven het televisie ?niveau uit. De cirkelende helikopters deden constant denken aan een wervingsreclame van de Landmacht. Het verhaal is vrij standaard en heeft weinig om het lijf. De haat -liefde verhouding tussen Alex (Veerle Baetens) en Rick (Kevin Janssens) is niet interessant genoeg voor een hele film, en de schuldgevoelens die Rick heeft tegenover zijn duikmaatje die is verongelukt zijn ontzettend cliché. Het verbaasd ons dus ook niet dat de film naar verluidt verknipt gaat worden tot een driedelige televisieserie door de VRT. (...) Windkracht 10 heeft geen intriges en plotwendingen zoals Nederlands duurste film (Zwartboek). Maar wat maakt het nou uit dat de verhaallijn wat dunnetjes is? Het is een knap gemaakte, big-budget actiefilm die zich op het laatste moment toch nog ontpopt tot tranentrekker. Pak je popcorn, Windkracht 10 blaast je omver."

Henny Wouters op movie2movie.nl: "(...) Jammer genoeg is de titel niet het grootste probleem van deze film. De transformatie van televisiereeks naar speelfilm blijkt maar weer eens geen sinecure. Omdat de lengte moet worden opgerekt en het soapelement ontbreekt - daarvoor zijn nu eenmaal meerdere afleveringen nodig - dient het scenario wat meer peper te bevatten. In dit geval zou je dan extremere reddingsoperaties verwachten en persoonlijke verhoudingen die op scherp worden gesteld. ?Windkracht 10: Koksijde Rescue' houdt het helaas bij relatief kleinschalige reddingsoperaties met een relatief onbelangrijke inzet. Daarnaast missen de onderlinge confrontaties tussen de crewleden de nodige scherpte en door de goedgemutste toon hoef je je ook al geen zorgen te maken hoe deze avonturen gaan eindigen. Nog vervelender is dat de film nooit afwijkt van de gebaande paden. Zowel verhaal als personages kennen geen greintje originaliteit, wat ?Windkracht 10: Koksijde Rescue' voorspelbaar tot in het extreme maakt. Daarbij is de humor vaak van het melige soort en daar moet je maar net zin in hebben. Toch gaat het veel te ver om ?Windkracht 10: Koksijde Rescue' meteen bij het grof vuil te zetten. Cinematografisch is de film van grote klasse (met een lekker trendy kleurenpalet) en ook de acteurs leveren meest knap werk. Warre Borgmans excelleert in zijn veel te kleine rol als CO en ook Veerle Baetens doet het leuk als de aantrekkelijke Alex (half vamp, half pitbull). Daarbij kennen de actiescènes, hoewel soms veel te lang uitgesponnen, genoeg spanning om de toeschouwer wakker te houden. Daarmee is ?Windkracht 10: Koksijde Rescue' een film geworden die kwalitatief zo'n beetje op het randje zit. De vorm is okay, de inhoud niet of nauwelijks. Toch is deze film een verademing in vergelijking met de hemelschreiende rotzooi die we de laatste jaren uit Vlaanderen mochten verwelkomen (check ?De Kus' of ?Confituur' en huil gerust mee). Gewoon een beetje meer lef, dan kan volgende keer echt de vlag uit op het strand van Koksijde."

Titelnummer

Story of us / Sandrine

Liedjes

Lena / 2 Belgen

Camera

Danny Elsen

Montage

Philippe Ravoet

Kostuums

Tine Verbeurgt

Geluid

Simone Galavazi, Renee de Kruijf

Licht

Gideon Van Essen, Bob Wouters

Bioszalen

33 bij première

Kleur

Kleur

Meer info

Site: http://ms.skynet.be/cinema/windkracht10/index.php?level=home.

Co-productie

Belgisch-Nederlands-Britse coproductie