Olivier etc. (2007)

Alternatieve titel: Oliver etc.

Regie

Sander Burger

Scenario

Marc Wortel, Sander Burger, Dragan Bakema, Maria Kraakman

Release

11 januari 2007

Producent

Stan Schram

Studio

Pracht en Praal producties, VPRO TV

Duur

90
Filminformatie

Verhaal

Olivier is geboren met slechts één hartkamer, een afwijking die maakt dat iemand de dertig meestal niet haalt. Olivier is 26 en heeft zo langzamerhand een manier gevonden om met deze situatie om te gaan. Zijn manier van 'de dood overwinnen' is zoveel mogelijk van het leven genieten, zolang dit duurt. Maar dan verandert Oliviers leven drastisch als er een arts blijkt te zijn die middels een operatie zijn hart kan herstellen. De operatie slaagt. Uiteraard is zijn omgeving ongelofelijk blij. Olivier wordt echter geconfronteerd met een toekomst die hij nooit heeft gehad en een omgeving die plotseling met een ander verwachtingspatroon naar hem kijkt. Niets in zijn leven lijkt meer vrijblijvend. Olivier voelt zich pas slachtoffer als hij genezen is aangezien in zijn ogen het leven veel zwaarder is dan de dood die hij feitelijk al omarmd had.

Ontstaan

Opgenomen in Rotterdam. 'Rotterdam is een on-Nederlandse stad,' stelt Burger. 'Het is een metropool die iets ondefinieerbaars uitstraalt. Dat gevoel kunnen we erg gebruiken om de gemoedstoestand van Olivier te visualiseren.'

Sander Burger studeerde af aan de Filmacademie als producent, niet als regisseur. Hij wilde wel een speelfilm maken, daarom startte hij alles zelf op.

Acteur Dragan Bakema had ten tijde van de opnamen al een relatie met Maria Kraakman. Dit was de eerste keer dat het duo samen in een speelfilm te zien was.

Pers

Mike Peek in ?NL20? van 3 januari 2007: ?(?) slechts één keer kiest Franken de makkelijke weg. (?) Los hiervan is Olivier etc. een prachtige film, die een van de laatste grote taboes onder de loep neemt: de plicht om te leven.?

Bas Blokker in 'NRC Handelsblad' van 10 januari 2007: "(...) Olivier is vrijwel continu in beeld en Bakema kan die last dragen. Hij is mooi en intrigerend genoeg om een hoofdrol te vervullen in een film die verder niet zo veel om het lijf heeft. De Olivier van Bakema had een broertje kunnen zijn van de manisch-depressieve Marleen van Carice van Houten in Zwarte zwanen. (...) hij doet alles waar u en ik te bescheten voor zijn. Hij durft alleen niet te leven. Vandaar dat hij geen operatie wil ondergaan die zijn leven kan redden. Maar hij ondergaat hem toch. Daar zijn we bij de voornaamste zwakte van Olivier etc. De film vertelt dit verhaal met een tamelijk groot gebrek aan overtuigingskracht. (...) De bedoeling is goed, het acteren van Bakema en Kraakman is misschien zelfs nog beter. Maar het scenario mist de intelligentie of de gedrevenheid van Shadows of Faces of Liebe ist kälter als der Tod."

Jos van der Burg in 'Het Parool' van 10 januari 2007: "De acteursfilm met Dragan Bakema en Maria Kraakman is niet perfect, maar verdient navolging. (...) Het door Sander Burger geschreven en geregisseerde Olivier etc. heeft een interessant thema. De film laat zien dat mensen gewoontedieren zijn, die zich moeilijk aan een nieuwe situatie - ook al is die beter dan de oude - kunnen aanpassen. Olivier klampt zich vast aan zijn oude leven, omdat hij niet kan omgaan met zijn nieuwe levensperspectief. Helaas is de thematiek uitgewerkt in een nogal voorspelbaar scenario, waarvan het einde niemand zal verbazen. Ook is jammer dat de film pas halverwege emotioneel op gang komt. Tegenover de minpunten staat het dynamische camerawerk van Sal Kroonenberg en het acteren van Dragan Bakema en Maria Kraakman, die in het dagelijks leven een stel vormen. Bakema maakt Oliviers emotionele warboel uitstekend voelbaar. Kraakman (Gouden Kalf voor Guernsey) geeft hem als Carola geweldig weerwerk. Het hoogtepunt is een minutenlange scène, waarin Olivier en Carola op een bank elkaar plagerig aantrekken en afstoten. Alleen al om die scène is de film de moeite waard. Olivier etc. doet verlangen naar meer kleine acteursfilms."

Ronald Ockhuysen in 'de Volkskrant' van 11 januari 2007: "(...) Cameraman Sal Kroonenberg zit Bakema voortdurend op de huid. Hij volgt hem tijdens nachten in disco's en kroegen, en ook zijn twijfel en schuldgevoelens worden tot in detail in beeld gebracht. Als gevolg hiervan is de nadruk gaandeweg te veel op het acteren komen te liggen, op de hoofdrolspelers die een waaier laten zien van emoties, gevoelens en stemmingen. Met als resultaat een film die oogt als een toneelmatige exercitie. Olivier etc. is een hoopgevend debuut van een stel makers die zonder geld een nette film hebben afgeleverd. Maar de producent had vaker met de vuist op de tafel mogen slaan en de regisseur en zijn acteurs tot meer rust moeten manen. Met minder uitgespeelde scènes en meer stiltes had deze productie alleen nog maar aan kwaliteit gewonnen."

Filmuziek

Bart Westerlaken

Camera

Sal Kroonenberg

Montage

Brian Ent, Manuel Rombley

ProdDesign

Paula Loos, Mirjam Smit

Geluid

Gideon Bijlsma

Bioszalen

10 bij première

Kleur

Kleur

Meer info

Site: http://www.olivieretc.nl.