Ober (2006)

Alternatieve titel: Waiter

Regie

Alex van Warmerdam

Scenario

Alex van Warmerdam

Release

28 september 2006

Producent

Marc van Warmerdam, Bernard Tulp

Duur

97 minuten
Filminformatie

Verhaal

Regisseur en scenarist Van Warmerdam speelt zelf de vermoeide ober Edgar, die in zijn nu eens te drukke, dan weer uitgestorven restaurant Het Westen wordt uitgekafferd door klanten en ruziemaakt met zijn maîtresse. Hij gaat zich beklagen bij de schrijver in wiens verhaal hij de hoofdrol speelt. De schrijver houdt echter vol, hoewel ook zijn vriendin het niet met zijn verhaal eens is, en stapelt tegenslag op tegenslag voor de protesterende ober. De verschillende verhaallagen raken steeds meer verweven. Nachtelijke escapades van Edgar tussen de anonieme nieuwbouw versterken samen met de muziek de dreigende sfeer voor de ober, die ook nog eens te maken krijgt met de internationale misdaad.

Cast

Alex van Warmerdam (Edgar), Mark Rietman (Herman), Ariane Schlüter (Victoria), Lyne Renée (Stella), Waldemar Kobus, Togo Igawa (Makino), Fedja van Huêt (Ralph, Victoria?s broer), Thekla Reuten (Suzie), Jaap Spijkers (Walter), Pierre Bokma (zakenman), Joop Admiraal (magere man), Aat Ceelen (gezette man), Martine Berghuijs (vrouw), Anton Kothuijs, Sylvia Poorta, Leny Breederveld (vrouw van Gerard), Bert Bunschoten (Gerard), Huib Stam (gerant), Karina Smulders, Loek Beumer (ober), Peter Drost (gerant), Porgy Franssen (zakenman), René van 't Hof (oud winkelvrouwtje), Jan Jaap Janssen (begrafenisondernemer), Waldebmar Kobus (Richard), Stephan Legand (Sieb), Sofie van Dijk (verrukkelijk meisje), Jakop Ahlbom (Stanley), Kees Prins, Line Van Wambeke, Marc van Warmerdam (ober nachtrestaurant)

Ontstaan

Film bevat een postuum optreden van Joop Admiraal en een minutenlange inpakscène met René van ?t Hoff.

De opnames voor Ober waren te volgen via internet. De opnames begonnen eind oktober 2005. Opgenomen in Amsterdam (KNSM eiland, Rembrandttoren). De film is opgenomen op video in plaats van op film, omdat er meer geld nodig was dan beschikbaar. Ook de regisseur en de acteurs kregen lagere salarissen dan normaal.

Het filmen op High Definition is niet erg goed bevallen. Het reageert anders op licht dan film.

Openingsfilm Nederlands Film Festival 2006. Geselecteerd door het Filmfestival van Toronto. Geselecteerd voor het elfde Filmfestival van Pusan, de grootste filmmanifestatie van Azië (12 tot 20 oktober 2006).

Pers

Merike Woning in 'Metro' van 28 september 2006: "(...) Op zich is het verhaal leuk. Echter, het is af en toe zo verschrikkelijk traag. Misschien missen we de boodschap, maar de lol gaat er al gauw vanaf als we vijf minuten moeten kijken naar een als oude dame verklede man die uitgebreid een pijl inpakt en datzelfde geintje nog een keer wil uithalen met de boog!" Marieke Kremer in 'Sp!ts' van 28 september 2006: "(...) een film geworden over het filmmaken zelf. Dat schept natuurlijk afstand. Grappig genoeg zorgt de wetenschap dat Edgar en Victoria niet 'echt' zijn, er niet voor dat je minder met ze meeleeft. Sterker nog: dit duo komt hun gezwoeg en geploeg menselijker over dan Herman en Suzie in hun steriele huis en hun abstracte discussies. (...) Je moet wel houden van de typisch artistiekerige, wat kunstmatige sfeer die Van Warmerdam oproept. (...) Emoties worden enorm uitvergroot. En op zeker moment is de truc wel uitgewerkt. Na anderhalf uur kijken ligt Ober wat zwaar op de maag, maar de film is zonder twijfel origineel en verrassend."

Joost Broeren in ?de Filmkrant? van oktober 2006: ?(?) In Ober staan de terzijdes centraal, juist daarin komt ook Van Warmerdams eigenheid regelmatig terug. Thema?s die zijn hele oeuvre terugkeren ? de pijl en boog, het jaren vijftig-idee van de bosneger, ongemakkelijke huiskamergesprekken ? zouden voor de psychoanalyticus ongetwijfeld boekdelen spreken over de jeugd van de filmmaker. Goddank is hij niet in therapie gegaan.?

Prijzen

Gouden Kalf op 6 oktober 2006 voor BESTE PRODUCTION DESIGN voor Gert Brinkers en Gouden Kalf BESTE SCENARIO voor Alex van Warmerdam.

Gouden film (100.000 bezoekers) op 26 januari 2007.

Audience Award op III Rigas Starptautiskais Fantazijas filmu festivals in Riga, Letland in mei 2007.

Filmuziek

Vincent van Warmerdam

Camera

Tom Erisman

Montage

Ewin Ryckaert

ProdDesign

Gert Brinkers

Geluid

Franco Pispoco

Distributeur

A-Film Distribution

Bioszalen

21 bij première

Kleur

Kleur

Budget

1.869.138 euro