Afblijven (2006)
Regie
Maria Peters
Release
4 oktober 2006
Producent
Peter Jan Brouwer, Ramon Dahmen, Hans Pos, Dave Schram
Duur
100 minuten
Filminformatie
Verhaal
Melissa (Sem Veeger) houdt ontzettend van dansen en zit op klassiek ballet. Tenminste, dat denken haar ouders. Want zodra ze op de dansschool is, volgt ze eigenlijk hiphop danslessen. Klasgenoot Debby (Melody Klaver) kan ook goed dansen. Tussen hen bestaat een zekere rivaliteit. In dezelfde klas zit ook Jordi (Matthijs van de Sande Bakhuyzen). Hij kent Melissa al vanaf de basisschool en heeft een zwak voor haar. Ooit is hij een tijdje verliefd op haar geweest. Nu zijn ze vooral goede vrienden. De beste vriend van Jordi is Kevin (Juliann Ubbergen). Hij is van Surinaamse afkomst, komt uit een groot en warm gezin en heeft veel gevoel voor humor. Als Melissa mag dansen in de videoclip van een superbekende rapper doet ze iets heel doms. Om haar onzekerheid te verbergen en beter te kunnen dansen slikt ze stiekem pilletjes. Daar kan ze redelijk makkelijk aan komen via Jim (Tommie Venneker), die professioneel danser is. Hij houdt van spanning en snel geld verdienen, wat prima lukt met zijn handel in XTC pillen. Hij voelt zich aangetrokken tot Melissa. Jordi en Melissa?s beste vriendin, de vrolijke en stabiele Fleur (Tessa Schram), staan machteloos als Melissa steeds meer pilletjes gebruikt. Ze proberen van alles om haar weer op het rechte pad te krijgen. Intussen is Fleur verliefd op Toine (Jim Bakkum), een knappe jongen uit een hogere klas.
Cast
Sem Veeger (Melissa), Matthijs van de Sande Bakhuyzen (Jordi), Melody Klaver (Debby), Tommie Venneker (Jim), Juliann Ubbergen (Kevin), Tessa Schram (Fleur), Jim Bakkum (Toine), Anneke Blok (Jordi's moeder), Geert Lageveen (Jordi's vader), Gijs Scholten van Aschat (Sander de Raaf, Melissa's vader), Loes Wouterson (Anne de Raaf, Melissa's moeder), Brainpower, Thijs Römer (clipregisseur), Tjebbo Gerritsma, Michiel Romeyn, Carry Slee (buspassagier), Plien van Bennekom (lerares Duits), Stefan de Walle, Stijn Westenend
Ontstaan
Kinderboekenschrijfster Carry Slee heeft sinds 1989 al meer dan zeventig succesvolle titels op haar naam staan. Van haar boeken zijn bijna vier miljoen exemplaren verkocht. De boeken van Carry Slee werden bekroond met talloze onderscheidingen, waaronder negen keer de grote prijs van de Kinderjury, vier keer de prijs van de Jonge Jury, de Venz kinderboekenprijs en twee keer de Pluim van de maand. Carry Slee schrijft klare taal, die jongeren aanspreekt. Afblijven is de eerste bekroonde bestseller van Carry Slee die wordt verfilmd. Schrijfster Carry Slee speelt een uiterst kleine bijrol. Ze is te zien als buspassagier.
Voor de casting meldden ruim 4.000 kinderen zich aan via een formulier op de website van Shooting star. Zaterdag 18 maart 2006 startte de casting voor de film. 800 jongens en meisjes deden in Theater De Liefde aan de Da Costakade 102 auditie (toneel, zang, dans) voor een van de felbegeerde rollen in de film AFBLIJVEN! In aanwezigheid van Carry Slee. De jongens hebben een scène van ?Sam? toegestuurd gekregen. Van de meisjes wordt iets extra?s gevraagd. Aan hen is gevraagd zowel de rol van ?Sam? als van ?Melissa? uit hun hoofd te leren. De kinderen die goed kunnen zingen hebben ook een liedtekst (Nine Million Bicycles van Katie Melua) ontvangen om deze voor de camera te zingen.
De veertien jarige Sem Veeger werd uitgekozen voor de hoofdrol van Melissa. Het is haar eerste filmrol. Melody Klaver speelt de rol van Debby. Ze heeft al enige filmervaring door haar rollen in de films DIEP en LANGER LICHT. Juliann Ubbergen speelt Kevin. Hij speelde eerder in de bioscoopfilm DON.
De start van de opnamen was in juni 2006. Opnamen o.a. in discotheek Lexion in het Noord-Hollandse Westzaan en in een discotheek in Haarlem. De wasstraat van Loogman is in Aalsmeer. De schoolopnamen vonden plaats is het Amstelveen College.
Melissa krijgt in de film een terechtwijzing. Dat was eerst de naam van Lange Frans en Ronnie Tober, maar namen noemen leek de makers niet verstandig.
Als je de clip van Brainpower bekijkt, is ook Hind te zien, op het moment van opname de vriendin van de rapper.
Op de bijbehorende website werden downloads van de ringtones beschikbaar gesteld en kon live footage bekeken worden met o.a. extra scenes en interviews met de acteurs. De website bevatte eveneens achtergrondinformatie over de in de film behandelde thema?s (o.a. drugsgebruik onder jongeren).
De film brak in het openingweekeinde het bezoekersrecord voor Nederlandse jeugdfilms. Er kwamen 45.000 bezoekers, goed voor een opbrengst van 300.000 euro.
Pers
Sven Gerrets in ?NL20? van 4 oktober 2006: "(...) De film schiet wat heen en weer tussen verschillende uitersten. Soms doet het verhaal aan als een klein opgroeidrama, dan weer loeien de sirenes. Hetzelfde geldt voor het acteerwerk. Het ene moment is het heel naturel en het andere alsof er een Hamlet-voorstelling wordt opgevoerd. Of dit gepikt gaat worden valt of staat met de nukken van de doelgroep. Om het verhaal over het hiphoppende meisje wat extra?s mee te geven duikt Brainpower op in de film en zien we tijdens de aftiteling ook zijn ?nieuwe? clip. Een sympathieke poging tot een puberfilm."
Natascha Geernaert in 'Sp!ts' van 5 oktober 2006: "(...) Het is leuk hoe subtiel Peters het thema (niet) zien in Afblijven heeft verweven. Zo ziet Jordi alles helder, terwijl zijn oog hevig ge-ïrriteerd is, en is Mellisa's vader stekeblind ondanks zijn hippe bril. Peters verdient lof voor de manier waarop ze Slees boek uit 1998 naar het heden trekt, maar ze wil met haar film soms net iets te veel beschrijven. Gelukkig houden de korte scènes en de snelle schakelingen ertussen je bij de les: drugs zijn slecht voor je. Begin er niet aan! Afblijven ziet er gelikt uit. Het camerawerk, het verhaal, de personages die voldoende zijn uitgediept, alles lijkt te kloppen. En toch mist er iets. Het lijkt alsof het in de film ontbreekt aan spontaan gevoel. Iets wat niet opgelegd kan worden, maar wat een acteur zelf toevoegt aan zijn rol. De enige die hier echt in slaagt, is Van de Sande Bakhuyzen. In de scènes die hij alleen speelt, weet hij het kippenvel op je armen te krijgen door gevoelens van machteloosheid, verdriet en schijnbare onverschilligheid heel puur over te brengen. Het gaat hem zo natuurlijk af dat je niet eens bedenkt dat hij in het echte leven wel eens op een ander meisje dan Melissa verliefd zou kunnen zijn. Peters bewijst met Afblijven dat een film voor tieners niet per se gemaakt moet worden met soapsterren. Er is talent genoeg in Nederland om een film te maken die er bij momenten flink inhakt en ook nog spannend is. En misschien wel het belangrijkste: die op een positieve manier kan bijdragen tot een verhelderend ouder-kindgesprek."
Inge ter Schure in 'Metro' van 5 oktober 2006: "(...) Hoewel de film heftige onderwerpen als drugs en liefde behandelt, is het geheel toch vrij netjes gefilmd. Nooit zie je Melissa na een avondje blowen brakend boven de wc hangen of compleet laveloos aan de bar van een discotheek hangen. De makers zullen ook niet uit geweest zijn op het maken van een shockerende film; Afblijven is bedoeld en gemaakt voor jongeren. Naast het drugsprobleem komen vriendschap, liefde, onzekerheid en ambities aan bod. Toch vraag je je soms af of de film niet net iets te braaf is gebleven. Carry Slee is overigens uitermate tevreden met het eindresultaat. Ze ziet het als een grote eer dat een boek van haar verfilmd is en noemt hoofdrolspelers Sem en Matthijs het perfecte koppel om Melissa en Jordi neer te zetten. De twee vormen inderdaad een mooi paar; je gelooft dat ze elkaar al jaren kennen. Als je de film bezoekt, verwacht dan geen ingewikkelde intriges, heftige drugsscènes of dubbele bodems. Afblijven wil je problemen en onzekerheden van doodgewone pubers laten zien, en dat is precies wat je krijgt."
Jan Pieter Ekker in 'de Volkskrant' van 5 oktober 2006: "(...) De film, geschreven en geregisseerd door Maria Peeters (Kruimeltje, Pietje Bell) is even rechtlijnig als het boek. Geen dubbele bodems, geen grapjes, gewoon een serieus drama over serieuze zaken; het zou verfrissend zijn, als de ernst niet zo zwaar op de maag lag. Een lichtere toets had de soap-achtige verwikkelingen meer geloofwaardigheid verleend. In Afblijven spreken pubers teksten uit als: 'Toch... ik ben blij dat ik jou gekend heb, zoals jij jij was.' De held van het verhaal is een slaapverwekkend brave jongen, die al jaren stiekem verliefd is op Melissa en haar redt uit de handen van haar foute, spannende vriend. Natuurlijk moet het eerst bijna fout aflopen: Melissa slikt een verkeerde xtc-pil en belandt in een coma, waar ze op miraculeuze wijze ongehavend uitkomt. Is dit echt waar de jeugd op zit te wachten? Waarschijnlijk wel, gezien het succes van Slees boeken. Met hulp van een slimme marketingstrategie (naast de film verschijnt een hele serie Afblijven-producten) en een leuke hoofdrolspeelster (de onervaren, enthousiaste Sem Veeger) zou Afblijven wel eens een hit kunnen worden."
Naomi Dorré in 'On Stage' van 5 oktober 2006: "(...) Het eenvoudige verhaal gaat over een pubermeisje dat aan de pillen gaat wanneer ze auditie doet voor een videoclip en vervolgens in de problemen raakt. Ze leert natuurlijk een hele reeks voor de hand liggende levenslessen. Dat klinkt saai, maar de film is met zo veel enthousiasme en vaart gemaakt dat verveling geen kans krijgt. (...) De veertienjarige Sem Veeger werd de uitverkorene voor de hoofdrol en dat blijkt een goede keuze. Ze blijft innemend ook al gedraagt ze zich het grootste deel van de film als een arrogante trut. Ook Van de Sande Bakhuyzen blijft sympathiek ondanks zijn prototyperol van brave Hendrik. Regisseur Maria Peters vertelt vlot het simpele maar niettemin spannende verhaal. Onderweg trakteert ze het publiek op rolletjes en cameo's van onder meer Michiel Romeyn, Thijs Römer, Plien van Bennekom en natuurlijk Brainpower. Het kijkt allemaal lekker weg en dat is de bedoeling. Peters heeft van Afblijven een kruising tussen een soap, een dansfilm en een highschooldrama gemaakt, precies waar haar jonge
publiek op zit te wachten."
Prijzen
Binnen twee weken werd de Gouden Film behaald (100.000 bezoekers).
Casting
Marc van Bree
Filmuziek
Maarten Spruijt, Fred Vogels
Camera
Hein Groot
Montage
Ot Louw
ProdDesign
Jan Rutgers
Kostuums
Bho Roosterman
Geluid
Leo Franssen
Bioszalen
100 bij première
Kleur
Kleur
Meer info
Site: http://www.afblijvendefilm.nl.