Zoop in India (2006)
Regie
Johan Nijenhuis
Scenario
Anya Koek, Wijo Koek, Johan Nijenhuis
Release
29 juni 2006
Producent
Alain De Levita, Johan Nijenhuis
Duur
103 minuten
Filminformatie
Verhaal
In Zoop in India nemen de rangers het op tegen gewapende ivoorsmokkelaars in een poging een ontvoerde kudde olifanten te redden.
Cast
Ewout Genemans (Bastiaan van Diemen), Nicolette van Dam (Bionda Kronenberg), Juliette van Ardenne (Sira Schilt), Jon Karthaus (Moes Brinksma), Patrick Martens (Mike Bosboom), Vivienne van den Assem (Elise Pardoel), Monique van der Werff (Taffie Arends), Erwan van Buuren (Alwin Bendorf), Tarun Anand (Thakur), Kim Boekhoorn (Filo Schilt), Ernst Löw (Siegfried Schilt), Hugo Maerten (Roy Akkermans), Pieternel Pouwels (Maxime Schilt), Marco Borsato (Marco Borsato); Stemmen: Tygo Gernandt (Thakur)
Ontstaan
Teun Kuilboer verliet in december 2005 de televisieserie Zoop en maakte daardoor ook geen deel uit van de cast van de film Zoop in India. Erwan van Buuren maakte zijn rentree als Alwin. Kuilboer had het te druk met andere werkzaamheden, waaronder de horrorfilm Sl8n8 (Slachtnacht). Van Buuren speelde eerder al in de serie, maar werkte niet mee aan de eerste film Zoop in Afrika.
De opnames begonnen in januari 2006. De hoofdrolspelers van de film Zoop in India trokken veel bekijks in India in februari 2006. In de stad Mumbai (Bombay), verzamelden zich dagelijks hordes Indiërs. Andere opnamen in de jungle in de provincie Kerala, alwaar temidden van de wilde dieren de rest van de Indiase scènes opgenomen werden.
Tygo Gernandt is niet te zien in Zoop in India, maar zijn stem is wel te horen in de familiefilm. De acteur spreekt de stem in van magiër Thakur. Die rol wordt vertolkt door de in India beroemde acteur Tarun Anand.
Met opvallende Fristi en Belcompany-uitingen.
Uit de film verschenen de tracks ZOOP in India (Magisch avontuur) en Jadoo Jadoo op single. Jadoo Jadoo is volledig te zien in de film uitgevoerd door Bionda (Nicolette van Dam). Op de soundtrack ZOOP In India staan 24 kidshits.
Net als bij de vorige film werd ook nu een tour ondernomen. De ZOOP IN INDIA premieretour deed Heerlen, Helmond, Delft en Amersfoort aan.
Facts
Een Indiase olifant sloeg op hol op de set van de film Zoop in India. Dat liet regisseur Johan Nijenhuis vrijdag 10 februari 2006 weten. Het dier, dat samen met elf soortgenoten stond te wachten tot de opnames konden beginnen, werd dol en rende onverwacht de set af. De acteurs en de crew konden het dier nog ontwijken, maar de olifant ramde wel een
productieauto.
Pers
Jos van der Burg in 'Het Parool' van 28 juni 2006: "(...) Regisseur Johan Nijenhuis wordt een steeds betere actieregisseur, maar hij is nog steeds dol op aftandse etnische clichés. (...) Heilige koeien, slangenbezweerders, apathische dorpelingen, gluiperige Indiase boeven: de film voelt zich nergens te goed voor. (...) Zoop in India biedt dezelfde elementen - actie en romantiek - als Zoop in Afrika, maar de actiescènes zijn beter dan in de voorganger. Het avontuur met de voortdenderende bus oogt nog knullig, maar met de bloedstollende scènes op een gammel hangbruggetje boven een ravijn levert Nijenhuis vakwerk af. Aardig is de vondst om een paar rangers verzeild te laten raken in een Bollywoodfilm. Geslaagd is ook het bijrolletje van Marco Borsato als cd-verkoper. Het geestigste personage is de levende barbiepop Bionda (Nicolette van Dam), die niet begrijpt dat een verblijf in India iets anders is dan een vakantie in Centerparcs ('Ik heb gewoon even geen zin in de jungle'). De platte etnische clichés blijven een hinderpaal. Op naar de runderen, de pampa's en de tango in Argentinië, waar de derde Zoop-film zich afspeelt."
Willem Schouten in 'Sp!ts' d.d. 29 juni 2006: "(...) Helaas is dit schoolreisje met hindernissen wat minder geslaagd. (...) merkwaardige belevenis. De film stikt van de aardige momenten die de doelgroep ongetwijfeld zal waarderen. (...) Toch is de film niet echt geslaagd te noemen. Daarvoor is ZOOP IN INDIA gewoon te warrig. En dat mag regisseur Nijenhuis vooral zichzelf aantrekken. De cast, met naast Van Dam en Vivienne van den Assem als Eliza, weinig echte getalenteerde acteurs, doet wat van ze verwacht mag worden. Het is Nijenhuis die door de vele charmante bomen waarhij stilstaat het bos niet meer ziet. (...)"
Ronald Ockhuysen in 'de Volkskrant' van 29 juni 2006: "Hoe vervelend is het wanneer een filmmaker geen enkel cliché schuwt? In het geval van Johan Nijenhuis: helemaal niet. (...) Nijenhuis beseft dat zijn doelgroep - kinderen van een jaar of acht - zich niet bekommert om stereotiepen. Die willen gewoon hun helden zien op exotische locaties. (...) Nijenhuis toont zich een vaardig filmmaker, die zonder problemen heen en weer schakelt tussen hachelijke zaken op een gammel bruggetje, enge slangen, en een kleurrijke hommage aan Bollywood. Ook de romantiek wordt niet vergeten (...) Zoop in India is een schoolvoorbeeld van een film waarin de marketing de inhoud bepaalt. Nijenhuis kent zijn publiek en wil dat behagen. Het wachten is op het moment dat hij de leeftijd van zijn doelgroep opschuift naar een volwassen status."
Leo Bankersen in 'De Gelderlander' van 28 juni 2006: "(...) Alwin is ook weer van de partij. Waar is hij geweest? In India! ,,Jongens, ik heb jullie hulp nodig. Er zijn olifanten verdwenen" Stond het hek van de dierentuin soms open? Nee, hij heeft het over ivoorsmokkelaars die in een dorpje in India hun slag hebben geslagen. (...) Het is niet zo moeilijk om neerbuigende opmerkingen te maken over bijvoorbeeld de acteerprestaties van dit soapgezelschap, of over het kinderlijke scenario. Dat onbekommerd negeren van alle geloofwaardigheid maakt juist een belangrijk deel uit van de charme van deze avonturenkomedie waarin volwassen acteurs een soort kinderrollen spelen, ongeveer zoals dat in jeugdprogramma's op televisie ook wel gebeurt. Zoop In India - echt op locatie gefilmd - straalt een enthousiaste zomerkampsfeer uit. Belevenissen in stripverhaalstijl van een vrolijke troep Nederlandse jongens en meisjes die gewoon 'Nou, doei!' tegen elkaar roepen. Regisseur Johan Nijenhuis pretendeert niet meer dan het is. Hij noemt het een 'feestje voor 7 tot 13-jarigen' en dat lijkt redelijk correct ingeschat. (...)"
Luc de Rooy in 'Zone020' van 28 juni 2006: "(...) dit verhaal is een tijdloos avontuur. Verder zit het ook vol grappen voor jongeren en droge, vermoedelijke, binnenpretjes van de filmmakers. Amusement voor het jonge publiek ten top. Ook het uitstapje van twee rangers naar het legendarische filmcentrum Bollywood is van een aardig krakter als ze mogen meedoen aan een echte bollywoodfilm. Hierdoor komt er ook wat swing in het geheel. Dit redt de film wel, want het wat sukkelige karakter van de zoektocht naar de olifanten krijgt vanaf dan ook wat vrolijkheid mee."
Prijzen
Gouden film voor 100.000 bezoekers op 26 juli 2006.
Moviesquad Junior Award op het Nederlands Film Festival 2006.
Filmuziek
Martijn Schimmer
Titelnummer
Zoop in India (magisch avontuur)
Liedjes
Jadoo Jadoo
Camera
Maarten van Keller
Montage
Sandor Soeteman
Bioszalen
102 bij première
Kleur
Kleur
Meer info
Site: http://www.zoopinindia.nl/.