Pro domo (1918)

Regie

Theo Frenkel sr.

Scenario

Theo Frenkel sr.

Release

20-09-1918

Studio

Amsterdam Film Cie.

Duur

-1
Filminformatie

Verhaal

Over een 'gedegeneerde' zoon die zijn noodlot conform Zola aan zijn genen en milieu wijt, wat zijn vader niet kan waarderen. Hij schiet zijn zoon dood om de familienaam hoog te houden. Hoogtepunt van de film is het pleidooi van de vader bij zijn verdediging voor de rechtbank. Het mag niet baten. Hij gaat de gevangenis in. Vijf jaar later komt hij vrij, maar zijn vrouw moet niets meer van hem hebben en niet lang daarna overlijd hij als gebroken man.

Cast

Louis Bouwmeester sr. (graaf Louis de Prébois Grancé), Theo Mann-Bouwmeester (zijn vrouw), Jacques Reule (hun zoon), Lily Bouwmeester (hun dochter), Julie Frenkel-Meyer (Tonia), Henri'tte Blazer (danseres), Coen Hissink (jachtopziener), John Timrott (Henri de Beaucourt), Rika Hopper (zuster Thérèse), Ernst Winar (prins), Annie Wesling (gouvernante), Jan Grader (politieagent), Bertus Onstee (priester), Julius Brongers (tuinman), Willy Timrott, Frits Engels, Jacques Sluyters, Reinout van der Hilst sr. (politieagent), Piet Cattermole, Max Louis Blitz

Ontstaan

De binnenhuisscènes hebben in een buiten opgesteld decor plaatsgevonden -- alles waait zachtjes heen en weer. Het buiten is dat van oud-minister J.T.C. Cremer te Santpoort.

Een kort fragment is bewaard gebleven