Langer licht (2006)

Alternatieve titel: Northern light

Regie

David Lammers

Scenario

David Lammers

Release

20 april 2006

Producent

Jeroen Beker, Judy Maat, Frans van Gestel

Duur

83 minuten
Filminformatie

Verhaal

Lucien is boksschoolhouder. Een tragisch ongeluk in het verleden heeft hem gehard. Hij meent dat hij gefaald heeft, en met die gedachte kan hij niet omgaan. Hij verdringt zijn verdriet, van medelijden of medeleven moet hij niets hebben. Mitchel, de 15-jarige zoon van Lucien, is rustiger dan zijn vader, hij heeft er minder moeite mee zich kwetsbaar op te stellen. Dat wekt weer irritatie op bij zijn vader. Als Mitchel zijn vader confronteert met diens gedrag slaan bij hem de stoppen door en gaat hij Mitchel te lijf. In het volle besef van wat hij gedaan heeft trekt Lucien zich terug in zijn boksschool. Hij praat minder, raakt in zichzelf gekeerd en alles wat hij had glipt uit zijn vingers. Ondertussen gaat het met Mitchel steeds beter. Hij wordt in sneltreinvaart zelfstandig en heeft de hulp van zijn vader niet meer nodig. Met het onder ogen zien van zijn gedrag zet Lucien een eerste stap naar de toekomst en durft hij het aan weer naar zijn zoon terug te keren....

Cast

Raymond Thiry (Lucien), Dai Carter (Mitchel), Rian Gerritsen (Sandra), Melody Klaver (Kiki), Mike Meijer (Rinie), Monique Sluyter (Tonnie), Younes Aoulabdouchth (Mitchels vriend), Maartje Beets (Monica), Hamza Essalih (Soufian), Trifa Ismael (Yasmina), Fikret Koç (Mitchels vriend), Leo Ockeloen (Wim)

Ontstaan

LANGER LICHT is gemaakt binnen het kader van De Oversteek, een samenwerkingsproject de tussen de VPRO en het Nederlands Fonds voor de Film. Dit project is een vervolg op de eerdere series Route 2000 en No More Heroes, en biedt jonge filmmakers een kans hun talent te ontwikkelen. Andere films binnen dit project zijn: Guernsey (Nanouk Leopold), Diep (Simone van Dusseldorp), en Het Zwijgen (Adri Schrover en André van der Hout).

Half augustus 2005 startten de opnames van LANGER LICHT. Opgenomen in Amsterdam-Noord.

Langer Licht is de laatste film waarin de 16-jarige acteur Dai Carter te zien is. Hij verruilt de filmwereld voor een carrière bij de Koninklijke Landmacht. Carter is na rollen in onder meer De Passievrucht en Gebroken Rood toe aan een nieuwe uitdaging. De acteur had als kind al de wens om in een film te spelen. ,,Dat is gelukt'', aldus de nuchtere Amsterdammer. Een baan als militair was zijn andere jeugddroom. ,,Vanaf dat ik klein was wilde ik al bij de landmacht.'' Hij zat tijdens de release van de film in het Oriëntatiejaar Koninklijke Landmacht en wilde in september 2006 in dienst.

Genomineerd voor een Tiger Award op het International Film Festival Rotterdam waar de film op 30 januari 2006 in première ging.

Cinema.nl organiseerde in samenwerking met A-Film op zondag 23 april 2006 een speciale voorvertoning, die gevolgd werd door een wandeling langs diverse filmlocaties in Amsterdam Noord.

Facts

Raymond Thiry's speelfilmdebuut, eerder was hij meneer Van Rossum in Villa Achterwerk, het overactieve heerschap in het roze overhemd dat samen met Roos en meneer Van Oorschot de programma's in de villa aan elkaar last met cartooneske scènes.

Pers

Irene Start in 'Zone 020' van 19 april 2006: "(...) Amsterdam-Noord mag dan niet het meest rijke stadsdeel zijn, het sociale vangnet maakt veel goed (...) Lammers bevestigt de vooroordelen over Amsterdam-Noord, maar laat tegelijk zien dat er ook een andere werkelijkheid is. En dat is knap voor een eerste speelfilm." Jos van der Burg in 'Het Parool' van 19 april 2006: "(...) Met zijn speelfilmdebuut Langer licht ontpopt de belofte zich tot een degelijke, maar geen briljante filmmaker. (...) Langer licht is een degelijk psychologisch drama over een verstoorde vader-zoon relatie. Thiry maakt indruk als emotioneel geblokkeerde vader, die weigert de blik op zichzelf te richten. Carter, inmiddels gestopt met acteren, speelt uitstekend zijn gevoelige, in het nauw gedrukte zoon. Dat de film zich afspeelt in een multiculturele omgeving is verfrissend. Toch lost Langer licht de verwachtingen niet helemaal in. Het scenario verloopt keurig volgens de regels, met voorspelbaarheid als resultaat. Ook de stilistische benadering stelt licht teleur. Lammers' handelsmerk - lange sfeervolle takes - hebben plaatsgemaakt voor aan het verhaal dienstbaar camerawerk. Het voelt alsof Lammers bij Langer licht op de rem trapt. Wanneer gaat de regisseur voluit?"

Naomi Dorré in On Stage van 20 april 2006: "Na Guernsey, Diep en Het zwijgen is Langer Licht de vierde en laatste titel uit De Oversteek (...) zeker niet de minste uit de reeks. De talentvolle regisseur buit het medium film volledig uit en gebruikt vooral beeldtaal om het verhaal van Langer Licht te vertellen. (...) Met een prachtig surreëel gefilmd Amsterdam-Noord op de achtergrond vertelt Lammers het verhaal vooral met beelden. En dat is precies de kracht van Langer Licht. Dat wil niet zeggen dat er niet gesproken wordt. (...) prachtig uitgewerkte gebrek aan directe communicatie en het sublieme spel van Thiry en Carter maken de karakters zo echt dat je niet raar op zult kijken wanneer je ze op een willekeurige zondag in werkelijkheid tegenkomt, gewoon bij de afhaalchinees in Noord als ze met een plat Amsterdams "Ja, man. Dankjewel, man." een witte plastic tas in ontvangst nemen. En dat is precies waarom Langer Licht zo ontroerend is. Een indrukwekkende kleine film die lang in je hoofd na blijft galmen."

Jan Pieter Ekker in 'de Volkskrant' van 20 april 2006: "(...) beste van de opmerkelijke sterke reeks. In een onnadrukkelijke stijl schetst Lammers de uit het lood geslagen levens (...) Voor de bijrolllen castte Lammers een aantal buurtbewoners, voor de hoofdrollen castte hij uitstekende acteurs die niet al vaak in films te zien zijn: Raymond Thiry, Dai Carter, Mike Meijer, Melody Klaver, Monique Sluijter en Rian Gerritsen. (...) In de beste scènes wordt helemaal niet gesproken, maar vertrouwt Lammers op het fraaie camerawerk van Lennert Hillige en de hypnotiserende geluidstrack van Peter Warnier. (...)"

Sven Gerrets in 'NL20 magazine': "(...) Toch lijkt de film met slechts 83 minuten net te lang om ervoor te zorgen dat de gedachten niet af en toe even afdwalen."

Bianca Stigter in 'NRC.next' van 20 april 2006: "(...) Het lijkt wel buitenland, Amsterdam-Noord (...) Pittoresk is het er dan ook niet, maar het is ook weer niet zo grootsteeds, rauw en anoniem dat het op Rotterdam lijkt. Wat juist opvalt, is hoe klein alles is. (...) Wat heeft die vader een geweldige kop, stoer en verweerd, hij zo zou reclame kunnen maken voor Franse sigaretten of Clint Eastwood kunnen zijn. De zoon van vijftien is daarentegen zo romig als alleen jongens even kunnen zijn. En dan zijn er ook nog de ogen van het meisje dat zijn vriendinnetje wordt (Melody Klaver), ogen die zo gefilmd zijn dat ze de aandacht opeisen, zo maar, zonder dat die ogen nou een bijzondere rol in het verhaal spelen. Ze zijn niet eens zo gefilmd dat het lijkt alsof ze Mitchell opvallen. (...)"

Dana Linssen in 'de Filmkrant' van april 2006: "(...) Dit is een heel ander milieu dan we uit de films van Eddy Terstall kennen. Hard en bijdehand, trefzeker verbeeld in lage camerastandpunten en met een groothoeklens die de wereld groot en onwelkom maken. (...) Zo schiet je ook regelmatig in de lach van de plaatsvervangende zenuwen om personages die totaal verkrampt zijn. Vooral Raymond Thiry mept en petst je dat allemaal in je gezicht. Wat een machtige acteur is dat. Met die ondoordringbare kop en die driftige spieren. Eén glimlach heeft hij nodig om zich met zijn zoon te verzoenen. Maar wat voor glimlach! Ongeveer met dezelfde wereldomspannende allure van Al Pacino als hij in The Godfather eindelijkt lacht. Dan blijft het pas echt langer licht in Amsterdam-Noord." Movieguide.nl: "(...) Langer Licht is een boeiend sociaal drama, gebracht in een herkenbare, Nederlandse omgeving. (...) Deze Nederlandse film beroert een onderwerp dat herkenbaar is voor veel vaders en zonen, ook al is het verloop van de film wellicht wat extreem. Dai Carter toont aan dat er met zijn keuze voor het leger een talent voor de filmindustrie verloren gaat. (...)"

Cinema.nl: "Magnifiek bioscoopdebuut van David Lammers bewijst maar weer eens dat beelden minstens zo veelzeggend kunnen zijn als dialogen."

Prijzen

Raymond won in april 2007 op het Festival du Cinéma Nordique in Frankrijk de prijs voor beste acteur.

Filmuziek

David Dramm

Camera

Lennert Hillige

Montage

Jaap Praamstra

ProdDesign

Floris Vos

Geluid

Peter Warnier

Stunts

Willem de Beukelaer

Distributeur

A Film Distribution

Bioszalen

9 bij première

Kleur

Kleur

Locaties

Amsterdam-Noord

Genre

Drama