Valse wals (2005)

Regie

Mark de Cloe

Scenario

Ria Marks, Titus Tiel Groenestege, Mark de Cloe

Release

22 december 2005

Duur

62 minuten
Filminformatie

Verhaal

In VALSE WALS raast het liefdesleven van een man en een vrouw voorbij. Het begint bij de passionele ontmoeting in een ruig havencafé, schuurt vervolgens langs de jarenlange sleur die toeslaat op het echtelijk bankstel en eindigt verdwaald en verloren in een dynamische stad.

Cast

Ria Marks, Titus Tiel Groenestege, René van ?t Hof, Beppe Costa, Ricky Koole; stemmen: Chip Bray, Bonnie Williams

Ontstaan

Valse wals is een bewerking van Mark de Cloe van de door muziektheatergezelschap Orkater uitgebrachte voorstellingen Valse Wals (1998), Bankstel (2000) en Zucht (2003) die werden gemaakt en gespeeld door Ria Marks en Titus Tiel Groenestege. De dialoogloze tragikomedie volgt het stuk in drie delen - de ontmoeting, de relatie en het levenseinde - elk tegen een eigen decor. Het eerste deel, een gepassioneerd spel van aantrekken en afstoten, speelt in een in alcohol en melancholie gedrenkt zeemanscafé, het tweede op en om de tweezitter in een huiskamer en het derde in de avond op de natgeregende straten rond een metrostation. Net als in het theaterstuk worden de rollen van de vrouw en de man gespeeld door Orkateracteurs Ria Marks en Titus Tiel Groenestege, die zwijgend de verschillende fasen in hun leven als stel opvoeren.

Met zang van o.a. Frederique Spigt.

Facts

Opgenomen in Spanje.

Pers

Viviane Smit in Zone 020 van 21 december 2005: ?(?) een bewegings- c.q. dansfilm die beklijft, en is surrealistisch en doordacht , van begin tot eind.?

Bregtje Schudel in ?NL20? van 22 december 2005: ?(?) De film heeft meer weg van een filmacademie-experiment dan van een professioneel stukje cinema.

Prijzen

Nominaties Gouden Kalf 2005: Production Design - Eric Bernhard en Joppe van der Zwan, Muziek - Rainer Hensel.

Filmuziek

Rainer Hensel

Camera

Mick van Rossum, Richard van Oosterhout

Montage

Moek de Groot

Kostuums

Carin Eilers

Grime

Anne Rijke

Bioszalen

16 bij première

Bezoekers

734

Kleur

Kleur

Art director

Eric Bernhard, Joppe van der Zwan