Griezelbus, De (2005)

Regie

Pieter Kuijpers

Scenario

Pieter Kuijpers, Dick van den Heuvel

Release

7 december 2005

Studio

Bos Bros., AVRO

Duur

100 minuten
Filminformatie

Verhaal

De Griezelbus vertelt over het 11-jarige buitenbeentje Onnoval die de Duivel een fantasieverhaal verkoopt waarin hij zijn grote rivaal Rollo naar de hel verwenst. Wanneer Liselore, het meisje om wiens gunsten de twee jongens strijden, hem echter laat inzien dat het een slechte actie was, moeten zij alles in het werk stellen om het verhaal terug te halen voor er daadwerkelijk ongelukken gebeuren in de Ardennen.

Cast

Serge Price (Onnoval), Jim van der Panne (Gino), Lisa Smit (Liselore), Willem Nijholt (reisleider & graaf Vlapono), Angela Schijf (zuster Ursula), Romijn Conen (meester De Vriend), Tom Jansen (Nol van Paulo), Theu Boermans (Sok), Sylvia Poorta (Gerda), Fred Goessens (Ferluci), Edo Brunner (chauffeur Beentjes), Zarah Abeln (klasgenoot), Kiki de Boer (klasgenoot), Dion de Groot (klasgenoot), Loek de Vreese (klasgenoot), Daphne de Winkel (vrouw van kerkhof), Yvonne Dombrée (klasgenoot), Rowdy Gerritsen (Chris), Perry Gits (Wesley), Rob Herber (drummer), Floris Kant (klasgenoot), Jody Keppy (Sarita), Jan Klop (bassist), Thomas Maartens (Baby Onnoval), Julia Prevoo (klasgenoot), Mehmet Uzmay (klasgenoot), Jaap van der Panne (Gitarist), Mylène van der Spek (klasgenoot), Robert Ruigrok van der Werve (klasgenoot), Chantana van Loon (Nora), Paul van Loon (gastgitarist), Willemijn van Poppel (Johanna)

Ontstaan

Paul van Loon werd vooral bekend door zijn boeken over de Griezelbus (tot dan toe vijf delen) en over Dolfje Weerwolfje. Hij karakteriseert zijn oeuvre zelf als 'grumor-verhalen': een combinatie van griezel en humor. Van de Griezelbus-boeken werd in 2002 al een musical gemaakt.

Bram van Splunteren zou aanvankelijk regisseren.

Kuijpers bewerkte het scenario samen met producent Burny Bos. Auteur Paul van Loon bewaakte dehuisstijl: hij hield in de gaten of het filmverhaal in de traditie van zijn boeken paste en of het wel griezelig genoeg was. 'De personages - Onnoval, de duivel Ferluci, de schrijver Nol van Paula, de reisleider, en Graaf Vlapono - komen uit zijn boeken. Maar wij hebben een compleet nieuw avontuur bedacht. Paul vond het zo mooi dat hij vervolgens weer een boek naar de film heeft geschreven.'

Verschillen boekenserie en film: De pleegouders van de 12-jarige Onnoval Worden afgebeeld als lievertjes, vooral de vader, die om hun zoon geven. In het boek zijn het echter vreselijke misbaksels die hem nog liever dood wensen. De aardige meester van de schoolklas heet helemaal geen De Vriend, maar Jacques. Daarnaast is Ferluci geen schim uit een monnikenjas, maar een wolfman gekleed in lange regenjas, hoed met punthoorns, sigaar en wandelstok.

De film 'De Griezelbus' is na overleg tussen producent BosBros. en distributeur Warner Bros. van Kerst 2003 uitgesteld tot 2005. De belangrijkste oorzaak van het uitstel is dat de film niet voldoende gefinancierd kon worden. Hierdoor kon BosBros. niet de kwaliteit leveren die het Nederlandse publiek van de producent gewend is. Begroting: 2 miljoen euro. Het was de bedoeling dat De griezelbus gemaakt zou worden met vier miljoen euro. Uiteindelijk moest het dus voor de helft. 'Dat betekent dat je speciale effecten zoals in Harry Potter kunt vergeten; die zijn onbetaalbaar', aldus Kuijpers.

Opgenomen in/bij o.a. de kelder van Chateau Le Fy in de Belgische Ardennen, familiepark Drievliet in Rijswijk en de Sint Urbanuskerk in Amstelveen.

Met zichtbare Connexxion-bus.

Kuijpers koos er voor veel buiten beeld te houden. De engste scènes filmde hij in silhouet, als een wajangspel, of door de ogen van een jongetje dat eigenlijk niet durft te kijken. Van een enorme rat laat hij alleen de halsband en de staart zien. Producent Bos Bros. raadt jonge kinderen desondanks af naar de film De Griezelbus te gaan. Op de posters van de kinderfilm wordt nadrukkelijk vermeld dat de film niet geschikt is voor kinderen onderde acht jaar. Dat is een opmerkelijke zet, want de kijkwijzer acht de film geschikt voor kinderen boven de zes jaar. 'Uit tests is gebleken dat kinderen onder de acht bang worden van de film,' aldus Bos. 'Wij hebben er geen enkel belang om jonge kinderen met nachtmerries op te zadelen.'

Vanaf 29 november t/m 10 december 2005 gingen de hoofdrolspelers, regisseur Pieter Kuijpers, schrijver Paul van Loon en scenarist Burny Bos van de film 'De Griezelbus' per Griezelbus langs diverse bioscopen in het land. De start van de Griezelbustour vond op woensdag 29 november in Ede plaats. De volgende steden werden tijdens de tour bezocht: Geleen, Heerlen, Maastricht, Rotterdam, Amsterdam, Enschede, Eindhoven, Amersfoort, Zeist, Groningen, Almere en Den Bosch.

Making of De Griezelbus werd op zondag 4 december 2005 om 14.30 bij RTL4 uitgezonden.

Pers

Erik Jonk in 'Metro' van 8 december 2005: "(...) De Griezelbus van regisseur Pieter Kuijpers is een vakkundig staaltje horrorwerk. Rook, vuur, een grommend monster, prachtig lichtgebruik, Kuipers heeft het prima voor elkaar. (...) Liselore (een prachtige rol van Lisa Smit, die gaan we meer zien) (...) De ouders van Onnoval (Theu Boermans en Sylvia Poorta) zijn grappige personages en de drie kinderen zijn verbazingwekkend naturel griezelend bezig. Maar als we er twee namen mogen uitpikken: Willem Nijholt en Angela Schijf. Dit duo onderscheidt zich door geweldige grime en prachtig vampierenspel. De Griezelbus is als boekenserie een topper onder de jeugd. De film is leuk voor iedereen.

Bregje Schudel in 'NL20' van 7 december 2005: "(...) Het is niet helemaal duidelijk wat de makers eigenlijk voor ogen stond, en welke doelgroep. De serieuze acteerpogingen van de kinderen doen vermoeden dat het hun vooral om de jeugd te doen is, maar staan in schril contrast met het extreem overdreven acteerwerk van de oudere deelnemers, die de film tot een soort volwassenen kitsch lijken te willen verheffen. Dit lijkt ook op te gaan voor de speciale effecten, die de meeste tijd zo belabberd zijn dat je je afvraagt of je hier toch niet met een parodie te maken hebt. Echt griezelig is defilm namelijk nergens, daar heb je toch echt wat meer voor nodig dan alleen wat mist, veel schmink en een grote gewatteerde griezelmuis."

Ronald Ockhuysen in 'de Volkskrant' van 8 december 2005: "(...) Pieter Kuijpers toont zich opnieuw een effectief regisseur, die geen moeite heeft een stijl te ontwikkelen voor een voor Nederlandse begrippen ongebruikelijk genre als de kindergriezelfilm. Kuijpers en cameraman Bert Pot, die barok uitpakken met kruisbeelden, religieuze mystiek en gotiek, zetten volledig in op de suggestie. (...) De grootste hindernis in het scenario van Kuijpers en Burny Bos - de overgang van realisme naar fantasie - wordt zonder problemen genomen. Met uitvergroot spel verheffen Willem Nijholt en Angela Schijf Graaf Vlapono en Zuster Ursula tot buitengewone personages, die soms aan schimmen uit een nachtmerrie doen denken, en soms aan slechteriken uit een mal poppenkastspel. Niet alles in de film valt even goed op zijn plek. Er zijn flauwe terzijdes (Onnoval, tegen zijn ouders: 'Ik wil even mijn gevoelens uiten'), en de casting miste een gelukkige hand. Sylvia Poorta en Theu Boermans maken van de progressieve ouders net te veel een clownsact, en het spel van de kinderen is vaak pover. Alleen Lisa Smit, die Liselore speelt, heeft een vanzelfsprekende overtuigingskracht. Als zij in beeld komt, gebeurt er iets, al doet het meisje niets meer dan verongelijkt kijken. De griezelbus is als de reis die Onnoval onderneemt: er zijn hobbels onderweg, maar het holst van dit griezelkabinet biedt aanstekelijk amusement."

Willem Schouten in 'Sp!ts' van donderdag 8 december 2005: " Een rookmachhine, een spookachtig uitgelicht slot en een donkere gang, veel meer heeft Kuijpers goed beschouwd niet te bieden. Volwassenen zal dat wellicht, vooral in de finale als een strijd met een mislukkte anabolenrat moet worden uitgevochten, storen. Maar het idee dat je verzeild kunt raken in de griezelverhalen die in elk kinderhoofd rondwaren is zo verleidelijk dat dit soort bezwaren voor jeugdige ogen vermoedelijk niet tellen. En juist voor die kijkers is De Griezelbus per slot van rekening gemaakt."

Prijzen

Gouden Film (100.000 bezoekers) op 2 januari 2006.

In oktober 2006 op het Chicago International Children's Film Festival (CICFF) bekroond als beste film.

Uitgeroepen tot beste film op het achtste Young People's Film Festival in Leeds in april 2007. De jury bestond uit kinderen tussen 9 en 14 jaar.

Casting

Kemna Casting, Martha Mojet Kindercasting

Filmuziek

Het Paleis van Boem

Camera

Bert Pot

Montage

JP Luijsterburg

Kostuums

Sabine Snijders

Geluid

Herman Pieëte

Distributeur

Warner Bros

Bioszalen

114 bij première

Bezoekers

80.838

Kleur

Kleur

Budget

2 miljoen euro

Locaties

België (Chateau Le Fy), Nederland (Rijswijk, Amstelveen)

Art director

Jelier & Schaaf