Paradise now (2005)

Regie

Hany Abu-Assad

Scenario

Hany Abu-Assad, Bero Beyer

Release

20 oktober 2005

Producent

Bero Beyer, Hengameh Panahi, Roman Paul, Gerhard Meixner, Amir Harel

Studio

Augustus Film, Razor Film, Lumen Films, Lama Films, Hazazah Film

Duur

90 minuten
Filminformatie

Verhaal

De Arabisch gesproken film gaat over de laatste vierentwintig uur van Khaled (Ali Suliman) en Said (Kais Nashef), twee jonge Palestijnse vrienden die zijn 'uitverkoren' om een zelfmoordaanslag te plegen in Tel Aviv. Aan de vooravond van hun geheime missie volgt de film met name Said die afscheid neemt van zijn moeder en familie, zonder dat zij het weten. Ook gaat hij nog een keer bij een meisje langs dat hij pas heeft ontmoet. In de ochtend vertrekt het tweetal met bommen onder hun nette pakken naar de grenspost. Het plan verloopt echter niet zoals gepland als het tweetal elkaar uit het oog verliest. Hierdoor worden ze gedwongen nog eens na te denken over hun bestemming en slaat de twijfel toe.

Cast

Ali Suliman (Khaled), Kais Nashef (Said), Lubna Azabal (Suha), Amer Hlehel (Jamal), Hiam Abbass (moeder van Said), Ashraf Barhom (Abu-Karem), Mohammad Bustami (Abu-Salim), Lara Zoabi

Ontstaan

Nederlands-Frans-Duitse coproductie.

Regisseur Hany Abu-Assad, zelf van Palestijnse afkomst, draaide de film in de door Israël omsingelde Palestijnse stad Nablus op de Westoever en in Nazareth., in Nabloes. Er ging bij de opnamen geen dag voorbij of Abu-Assad en zijn crew niet moesten onderhandelen met hun motieven wantrouwende Palestijnen of Israëlische soldaten. De film moet stemmen tot nadenken. 'Zodra je je voor of tegen dit soort aanslagen uitspreekt, ben je verloren. Het draait erom de discussie aan te zwengelen, mensen een nieuw perspectief te bieden en uit te dagen hun standpunt te heroverwegen.'

Het idee van de film stamt uit het 1999 van voor de aanslagen op het WTC. De regisseur wilde met Thomas Ross een film maken over de Bijlmerramp; daarin zat een man met een gordelbom. Abu-Assad dacht toen: hoe is het nou om je laatste 24 uur met zo'n gordel explosieven om je lijf rond te lopen? Om zich in te leven, heeft hij via advocaten de verhalen gehoord van Palestijnen die in Israëlische cellen zitten.

Facts

Direct na de uitreiking van de Gouden Kalveren ontstond tijdens het Nederlands Film Festival enige commotie. Had het NFF de film wel mogen openmen in de competitie? Volgens het festival wel, want de film haalt de vereiste 14 van 29 punten. Probleem is alleen punt 14: de muziek, de Nederlandse filmscore is geschrapt bij de eindversie van de film. De film is echter evengoed erg Palestijns: het is de Palestijnse inzending voor de Oscar-uitreiking 2006.

Pers

David Sneek in ?de Volkskrant? van 20 oktober 2005: ?(?) Door het ontbreken van slachtoffers en de volstrekt niet-moralistische wijze waarop de voorbereidingen op de aanslag worden getoond, is Paradise Now soms bijna een provocatie; een film waaraan iedereen die niet begrijpt dat het bestuderen van terrorisme iets anders is dan het rechtvaardigen ervan, aanstoot kan nemen. Maar het is ook die koele, registrerende houding die er zo'n puur en overtuigend drama van maakt.?

Prijzen

Op het Berlin International Film Festival won de film in februari 2005 de Blue Angel Award for Best European Film, Audience Award, Amnesty International Award.

Paradise Now van Hany Abu-Assad won de prijs voor beste regie Op het Durban International Filmfestival in Zuid Afrika in juni 2005. De jury was erg onder de indruk van de subtiele en krachtige balans waarmee Abu-Assad zijn verhaal vertelt: 'Abu-Assad bereikt een inzicht in de pragmatische, bijna emotieloze microcosmos van de hedendaagse Palestijnse samenleving.'

Stimulans voor Succes prijs op het Nederlands Film Festival 2005 (75.000 euro, dat moet worden besteed aan de ontwikkeling van nieuwe filmplannen). De prijs ging naar Paradise Now omdat de film was uitverkoren voor het hoofdprogramma van het filmfestival in Berlijn.

Gouden Kalf voor BESTE MONTAGE voor Sander Vos, Gouden Kalf voor BESTE LANGE SPEELFILM voor producent Bero Beyer.

Hany Abu-Assad & Bero Beyer werden in november 2005 genomineerd voor PARADISE NOW in de categorie Beste Europese Scenarioschrijver. Op 3 december 2005 ontvingen ze de prijs.

Golden Globe nominatie beste buitenlandse film in december 2005. Golden Globe voor beste buitenlandse film op 16 januari 2006.

Camera

Antoine Heberlé

Montage

Sander Vos

ProdDesign

Olivier Meidinger

Geluid

Uwe Haussig

Distributeur

1 More Film

Bioszalen

9 bij première

Bezoekers

21.088