Paard van Sinterklaas, Het (2005)

Alternatieve titel: Winky's horse

Regie

Mischa Kamp

Scenario

Tamara Bos

Release

12 oktober 2005

Producent

Burny Bos, Michiel de Rooij, Sabine Veenendaal, Kim Klaase

Studio

Bos Bros., AVRO

Duur

96 minuten
Filminformatie

Verhaal

De film verhaalt van het zesjarige Chinese meisje Winky Wong dat met haar moeder van Shanghai naar een Nederlands kustplaatsje verhuist. Daar runt haar vader een restaurantje. Op Winky's eerste schooldag moet ze erg wennen aan de kinderen, de taal en de vreemde gewoontes. Ze voelt zich alleen. Gelukkig ontmoet ze Saartje, een oude pony in een nabijgelegen weitje. Het wordt haar beste vriendje, dat ze elke dag aait en een wortel geeft. Als haar moeder op een dag terug naar China moet omdat oma ziek is, vindt Winky steun bij Saartje. De eigenaars van de pony, tante Cor en oom Siem, willen het Chinese meisje graag paardrijles geven, maar haar vader wil er niets van weten. Groot is het verdriet als Saartje plotseling dood gaat. Rond de voorbereidingen op het sinterklaasfeest op school hoort Winky dat Sinterklaas een lieve grijsaard is aan wie je kan vragen wat je maar wilt. Dat brengt haar op een idee. Ze vraagt een paard!

Cast

Ebbie Tam (Winky Wong), Jan Decleir (Oom Siem, Sinterklaas), Betty Schuurman (Tante Cor), Aaron Wan (vader Winky), Hanyi Han (moeder Winky), Mamoun Elyounoussi (Samir), Salie Harmsen (Sofie), Nori de Winter (Maaike), Aaron Wan, Han-Yi, Anneke Blok (Juf Sigrid), Antoin Cox (recensent), Peter Bolhuis

Ontstaan

Scenario: Tamara Bos, naar haar boek Winky en het paard van Sinterklaas.

De opnames gingen begin februari 2005 van start o.a. in Noordwijkerhout.

De film snijdt op speelse wijze de integratieproblemen aan waar immigranten in Nederland tegen aanlopen.

Speelfilmdebuut van regisseur Mischa Kamp.

Het Paard van Sinterklaas is vanaf donderdag 27 oktober 2005 ook in de Vlaamse en Waalse bioscopen te zien. In Nederland trok de film in tien dagen al bijna 100.000 bezoekers. In Belgi is de film begin december 2005 al de meest succesvolle Bos Bros. release ooit met 67.000 bezoekers.

Facts

Re-release in 40 bioscoopzalen op woensdag 11 oktober 2006.

Pers

Oene Kummer in 'Sp!its' van 13 oktober 2005: "(...) drie Gouden Kalfnominaties (...) uiteindelijk het beeldje voor beste scenario mee naar huis mocht nemen. De integratieboodschap die onder de oppervlakte verscholen ligt, wordt er door debuterend speelfilmregisseuse Mischa Kamp gelukkig niet ingehamerd, maar ingefluisterd. Kamp kiest er, samen met de getalenteerde jonge cameraman Lennert Hillege, voor om het verhaal vrijwel volledig vanuit het erspectief van het meisje te vertellen. De keuze voor de in Hongkong geboren hoofdrolspeelster Ebbie Tam blijkt bovendieneen gouden greep: ze is schattig zonder dat het klef wordt en gezegend met eenmooie, natuurlijke uitstraling. (...) Het Paard van Sinterklaas is eigenlijk niet zo?n handige titel: het paard waar het om gaat,speelt een bijrol en voor Sinterklaas is het half oktober nog wat vroeg. Voor kinderen tussen de vier en acht jaar is de film echter zeer geschikt. Ouders zullen zich iets meer moeten aanpassen aan het wat trage tempo en de relatief eenvoudige plot. Maar het kan bijna niet anders of ook zij zullen Winky Wong en haar charmante vertolkster in het hart sluiten."

Ronald Ockhuysen in 'de Volkskrant' van 13 oktober 2005: "(...) Het paard van Sinterklaas, de debuutfilm van Mischa Kamp, gaat over Nederlandse gewoonten en tradities. Maar nergens is sprake van valse nostalgie. (...) een snoezige kindervariant op de multiculturele maatschappij. De Chinees-Nederlandse Winky stuit pas echt op inburgeringsproblemen wanneer de Goedheiligman zijn intrede doet. (...) Een tikkeltje braaf zijn de avonturen van Winky wel, zeker in de scnes waarin een kinderloos echtpaar zich over het meisje ontfermt. Aan de andere kant is de weloverwogen toon een weldaad. Bij productiebedrijf Bos Bros. (...) weten ze inmiddels al te goed hoe effectief een pact tussen inhoud en humor kan zijn."

Mike Peek in 'NL20' van 12 oktober 2005: "(...) Ebbie Tam is een schot in de roos en scoort qua aaibaarheidsfactor een 11 op een schaal van 1 tot 10. Nooit eerder sprak iemand de woorden 'Wil je m'n vriendje worden?' op een lievere manier uit. (...) Het paard is meer jeugdfilm dan familieavontuur, maar de in het verhaal verweven integratieproblematiek tilt de film boven dat genre uit. Voor de verandering worden er geen cynische grappen gemaakt over het onderwerp, maar komen er warme relaties en mooie observaties uit voort die de pure lol gelukkig niet in de weg staan. Valt er dan niets te zeuren? Jawel hoor, maar dat doen we lekker niet."

Prijzen

Op zondag 2 oktober 2005 won de film het Gouden MovieSquad Schild, de prijs voor de beste jeugdfilm toegekend door de doelgroep zelf.

Gouden Kalf voor BESTE SCENARIO voor Tamara Bos.

Publieksprijs (waarderingscijfer van 4,65 op een schaal van 5) op het Filmfestival van Vlaanderen op maandag 24 oktober 2005. De film eindigde daarmee vr grote publieksfavorieten als Wallace & Gromit: The Curse of the Were-Rabbit en het Franse oorlogsdrama Joyeux Nol.

Gouden Film op 26 oktober 2005.

Geselecteerd voor het Internationaal Film Festival Berlijn 2006(Kinderfilmfest).

In oktober 2006 op het Chicago International Children's Film Festival (CICFF) bekroond met de tweede prijs van de kinderjury en de derde prijs van de volwassen jury.

In juni 2007 bekroond door de jury van het 9e Internationale Kinderfestival in de Chinese plaats Ningbo, vlakbij Shanghai. De jury bestond uit driehonderd Chinese kindjes.

Filmuziek

Johan Hoogewijs

Camera

Lennert Hillige

Montage

Sander Vos

ProdDesign

Frederiek Delfos

Geluid

Marco Vermaas

Distributeur

Warner Bros

Bioszalen

55 bij première

Kleur

Kleur

Meer info

Site: www.hetpaardvansinterklaas.nl.

Soort film

Jeugd