Zulaika (2003)

Alternatieve titel: Zulaika-kobra ta duru, Zulaika in God we trust, all others pay cash

Regie

Diederik van Rooijen

Scenario

Milushka Birge

Release

23 oktober 2003

Producent

Norman de Palm

Studio

Illusions Productions, Stichting Aves foundation

Duur

80 minuten
Filminformatie

Verhaal

Zoals zoveel kinderen op het Antilliaanse eiland wordt de tienjarige hoofdpersoon Zulaika door opa en oma opgevoed omdat haar moeder in Nederland werk zoekt. Oma runt een kruidenierswinkeltje. Ze is een lieve oude brompot, kan niet lezen of schrijven, maar wel goed hoofdrekenen. Opa is doof en vertrekt al snel naar Colombia voor een operatie. De film volgt het dromerige meisje gedurende een jaar. Haar problemen deelt ze met een leguaan: ze mist haar moeder, maar haar grootste zorg is oma. Zulaika ziet hoe oma op de pof verkoopt waardoor het winkeltje failliet dreigt te gaan. Het schoolgeld wordt niet meer betaald en geld voor een net schooluniform is er ook niet. Wanneer oma ziek wordt en er helemaal geen inkomsten meer zijn, bedenkt Zulaika een ingenieus plan om het winkeltje van haar grootmoeder van de ondergang te redden.

Cast

Shurmaily Martina (Zulaika), Mila Palm (oma), Jessica Damon, Aleksander Durguti (Joshua), Ephraïn Borgschot (opa), Philomena-Jesscia Damon (tante Philomena), Raychendrick Rifaela, Mark-Eston Matina

Ontstaan

Zulaika is de eerste Antiliaanse speelfilm speciaal voor de jeugd. Het is ook de eerste kinderfilm die volledig in het Papiaments gesproken is.

Het verhaal speelt zich af op vele locaties op Curaçao, zoals de wijk Weto. De Johan van Walbeeck school komt uitgebreid in beeld en op de groente en fruitmarktjes in Punda koopt oma de vis die ze later in de wijk Groot Kwartier verkoopt.

Uit de 87 jongeren die voor auditie kwamen werd Shurmaily Martina gekozen om de belangrijkste rol te vertolken. De actrice Mila Palm kreeg de rol van oma.

De filmcrew kwam deels van Curaçao en deels uit Nederland.

Zulaika is het speelfilmdebuut van regisseur Diederik van Rooijen. In 2002 won Van Rooijen met zijn korte film BabyPhoned een Gouden Kalf op het Nederlands Film Festival.

Zulaika werd vertoond in het competitieprogramma van Cinekid in de periode 12 t/m 19 oktober 2003. Ook was de film te zien in de 34 steden die meedoen met Cinekid op Locatie. Aansluitend ging de film op 23 oktober 2003 in première in de Nederlandse Filmtheaters. 5.673 bezoekers.

Facts

In totaal namen 250 mensen en 1 leguaan deel aan de film.

Pers

Cinema.nl op 14 oktober 2003: Roselinde van Nee (12) uit De Meern op Cinekid: "Ik vond het zelf een leuke film omdat er veel in gebeurde, verdrietige maar ook grappige dingen. Zulaika had bijvoorbeeld een poppetje getekend en dat kwam tot leven! En er was mooie muziek bij die ik wel bij de film vond passen, verdrietige muziek, omdat het Zulaika maar niet lukt om het schoolgeld te betalen. Je zag soms ook beelden die al geweest waren in de film, dingen waaraan Zulaika terugdacht. Ik raad jullie aan erheen te gaan, want het is... gewoon een leuke film!!!"

Filmuziek

Randal Corsen

Camera

Lennert Hillige

Montage

Diederik van Rooijen

Geluid

Jan Schermer

Distributeur

Park Junior

Kleur

Kleur

Locaties

Curaçao (Weto, Johan van Walbeeck school, Punda, Groot Kwartier)

Festivals

Cinekid