Castingx (2005)

Alternatieve titel: Castings

Regie

Ad Bol

Scenario

Ad Bol, Hugo Metsers III

Release

6 oktober 2005

Producent

Edvard van 't Wout, Ab Kuijer

Studio

Eager Films

Duur

92
Filminformatie

Verhaal

Steven is een loner. Hij werkt als pompbediende in een vervallen benzinepomp op de grens tussen de beschaafde wereld en de woestijn. Hij is verveeld en rusteloos, fantaseert over films en telkens als een vrouw bij zijn benzinepomp stopt, filmt hij haar stiekem met zijn bewakingscamera. Zijn enige vriend is Tony, het hulpje van zijn vader. Steven?s vader Charly is de eigenaar van de benzinepomp en houdt zich voornamelijk bezig met de productie van goedkope pornofilms. Hij drinkt veel en behandelt zijn zoon slecht. Steven mist zijn moeder die jaren geleden is overleden. Op een dag arriveert Helena. Ze werkt aan een nieuwe serie schilderijen in een dichtbij gelegen, verlaten hotel. Steven is volledig ge´ntrigeerd door deze vrouw. Hij bespiedt haar met zijn camera terwijl zij ?s avonds aan het werk is. Steven wordt verliefd. Hij realiseert zich niet dat, hoe meer hij van deze geheimzinnige schoonheid te weten komt, hoe meer hij van zijn traumatische verleden zal ontdekken.

Cast

Klemens Patijn (Steven), Ellen ten Damme (Helena), Johnny Melville (Charly), Lawrence Ray, Joaquin Martinez (postbode), Hugo Metsers III (Fish), Joaquin Martinez, Miriam Lucia, Charmain Spoor, Marieke Kleine

Ontstaan

Soundtrack met medewerking van o.a. Ellen ten Damme, Betty Serveert, Sukilove en Mauro Pawlowski.

De film heeft niet meer dan 200.000 euro gekost.

Castings, door de makers omschreven als een pyscho-thriller, werd oktober 2003 in Spanje (o.a. in het Catalaanse gehucht Penalba) opgenomen. Vanwege het magere budget hadden producent Edvard van 't Wout en regisseur Ad Bol slechts twee weken om de opnames af te ronden.

Ten Damme deed vooral mee omdat ze de mensen achter Castings aardig vond. "Ook duren de opnames niet te lang, zodat ik mij weer snel aan mijn muziek kan wijden, dat blijft mijn passie," aldus de actrice/zangeres tijdens de opames tegen een journalist van het Algemeen Dagblad (d.d. 30 oktober 2003).

Producent Van 't Wout: "We mikken op de internationale markt. Op dit moment hebben we nog nergens een distributeur, maar we willen eerst onze film afmaken. Dat was de droom waarvoor we onze spaarpot hebben omgekeerd." De acteurs en de andere filmmedewerkers krijgen hun geld pas als de film uit de kosten is gekomen.

Engels gesproken.

Pers

Willem Schouten in 'Sp!its' van 6 oktober 2005: "Een psycho chiller-thriller wordt Castingx genoemd. Vol psycho's zit de film zeker, helaas rijst snel het vermoeden dat vooral regisseur Ad Bol het filmmaken als een grote psychotische episode heeft beleefd. (...) Castingx wil spelletjes spelen op de grens tussen fantasie en realiteit, maar overtuigt nooit. De film is onlogisch en inconsequent en valt op door de overdosis nare types. Als hij nou de enige klootzak was, maar Castingx grossiert erin. De acteurs gaan bovendien totaal over de top (...)"

Pauline van Lintel in 'Metro' van 6 oktober 2005: "(...) Castingx is de eerste film voor Patijn, die de niet gemakkelijke rol van Steven sterk speelt. Ten Damme is een verdienstelijk actrice, maar het gaat ten koste van haar geloofwaardigheid om haar in het Engels met een Russisch accent te horen praten. De gebruikte muziek sluit perfect aan bij de film, er wordt op een schitterende manier met tijd gespeeld en het verhaal is interessant voor diegenen die een fascinatie hebben voor de menselijke geest. Tot zover het goede nieuws. Het plot vormt een treffende gelijkenis met de troonrede van Bea: onbegrijpelijk voor de meesten van ons. Vooral het eind laat onbedoeld veel aan de fantasie over. Het tempo ligt, voor deze film, te laag, dat vooral zijn tol eist in het middendeel. Alleen kijken dus als je van psychologische thrillers houdt. En van koffie."

Filmuziek

Ellen ten Damme, Pascal Deweze, Mauro Pawlowski

Titelnummer

Northern star / Ellen ten Damme

Camera

Geert Lautenschutz

Montage

Pim Verhoeff

ProdDesign

Ricardo Stroosnijder

Geluid

Jan Schermer

Special effects

Frank Mostert

Distributeur

Moonlight Film Distribution

Bioszalen

5 bij première

Bezoekers

133

Kleur

K/ZW

Locaties

Spanje (Penalba)