Leef! (2005)

Alternatieve titel: Live!

Regie

Willem van Sande Bakhuyzen

Scenario

Maria Goos

Release

28 september 2005

Producent

Hanneke Niens, Anton Smit, Marina Blok, Brechtje Schaling

Studio

IdtV Film

Duur

108 minuten
Filminformatie

Verhaal

Speelfilm, gebaseerd op Maria Goos' gelijknamige feuilleton in de Volkskrant, gaat over het leven van de veertigjarige verloskundige Anna Jongkind die al sinds haar jeugd de ambitie heeft schrijfster te worden. Hoewel haar familie niet in haar schrijverstalent gelooft, wordt Anna door haar stagiaire aangezet haar leven op papier te zetten. In de film vertelt Anna's voice-over het verhaal en lopen heden en verleden voortdurend door elkaar. Langzaam ontrafelen zich traumatische jeugdherinneringen waarin de onvoorwaardelijke liefde tussen moeder en kind een grote rol spelen. Al schrijvende komt Anna erachter dat je om te schrijven je leven op orde moet hebben, wat bij haar niet het geval is: Haar jongste dochter dreigt aan lager wal te raken, haar huwelijk zit in het slop, ze maakt zich zorgen om de hartkwaal van haar oudste dochter en heeft aanvaringen met een verbitterde invalide moeder. Via een reeks soms pijnlijke en soms hilarische confrontaties weet Anna toch orde in de chaos te scheppen en weet ze weer waarvoor en voor wie ze leeft.

Cast

Monic Hendrickx (Anna), Peter Blok (Paul), Sarah Jonker (Robin), Sophie van Winden (Isabelle), Anne-Wil Blankers (Sybille), Tanja Jess (Jolande), Ali Ben Horsting (Gregor), Petra Laseur (Lies), Kristen Denkers (Trudy), Roos Ouwehand (Sybille 20 jaar), Jeroen Krabbé (Hugo), Jeroen Willems (Gerard), Jacqueline Blom (Ellie), Miguel Munoz (vader Anna), Thime Sjiew-oe-joen (Anna 3 jaar), Sterre Herstel (Anna 6 jaar), Malou Gorter (Anna 16 jaar), Joost Boer (collega 1), Celia Nufaar (collega 2), Theo Pont (regisseur), Silvia Cabeza (stand in Sybille 20 jaar), Emma Radder (Isabelle 3 jaar), Louise Radder (Robin 5 jaar), Sergio IJssel (Kevin 20 jaar), Menno Post (vriend 1 Kevin 20 jaar), Orpheo Koulen (vriend 2 Kevin 20 jaar), Ramsey Nasr (Leo), Samora Bergtop (Mery), Ton Kas (coffeeshophouder), Matthijs van de Sande Bakhuyzen (klant 1), Hunter Bussemaker (klant 2), Iwan Walhain (klant 3), Myranda Jongeling (Tina), Dyllan Debord (Franse jongen), Koen Wouterse (Joeri), Hans Kesting (Sjaak), Sanneke Bos (zwangere vrouw), Frank Lammers (BMW?er), Glenn Durfort (Surinaamse man), Sabrina van Helderen (Surinaamse vrouw), Bart Klever (collega Paul), Nigel Person (Kevin 8 jaar), Julien Poubil (vriend 1 Kevin 8 jaar), Elijah Martens (vriend 2 Kevin 8 jaar), Sascha (hond Bingo)

Ontstaan

Het budget van de film bedraagt 2,5 miljoen euro. Opgenomen in o.a. Amsterdam (Nieuwe Uilenburgerstraat).

Sarah Bettens, voorheen de zangeres van K's Choice, zingt de titelsong van de speelfilm LEEF! Het gelijknamige nummer is door Sarah Bettens speciaal voor de film geschreven. 'Leef' is haar eerste Nederlandstalige single en kwam in september 2005 in Nederland en België uit.

Regisseur Willem van de Sande Bakhuyzen zou om gezondheidsredenen - bij de regisseur was kanker geconstateerd - voor de regie samenwerken met filmmaker Jean van de Velde, maar hij kon de film geheel zelf regisseren. Sophie van Winden over de opnamen met de zieke regisseur in ?Sp!ts? van 29 september 2005: ? Het was vooral heel onwerkelijk voor ons, omdat wij wisten dat hij ziek was, maar daar ging het tijdens de draaiperiode helemaal niet over. Willem kwam ook helemaal niet over als een zieke man. Hij was onwaarschijnlijk energiek, helder en grappig en zat elke dag met rode blossen te werken.?

LEEF! was de openingsfilm van het 25ste Nederlands Film Festival op woensdag 28 september 2005. De regisseur overleed de dag voor de première op 27 september 2005 op 47 jarige leeftijd aan de gevolgen van kanker.

Facts

Willem van de Sande Bakhuyzen had al zien aankomen dat hij de wereldpremière van zijn voorlaatste speelfilm niet zou halen. Hij had zijn familie, vrienden en medewerkers aangespoord er in dat geval een mooi feest van te maken. In de Utrechtse Stadsschouwburg waren aanwezig hoofdrolspelers van Leef!, Monic Hendrickx, Peter Blok, Anne-Wil Blankers en Tanja Jess, net als scenarioschrijfster Maria Goos en de rest van de cast en crew. Festivaldirecteur Doreen Boonekamp stond in haar toespraak stil bij het overlijden van de filmmaker. Ze zei: ''Je hebt gezegd dat we vanavond moeten knallen en dat we het feest van de Nederlandse film moeten vieren. Jouw passie en drive om films te maken zijn voor ons dé stimulans om dit 25e festival met diezelfde hartstocht en energie te vieren. Laat Leef! het motto zijn voor dit festival en voor de bloei van de Nederlandse film in de komende 25 jaar.'' Ook Maria Goos nam het woord, na de vertoning van Leef!. ''Willem kan er niet bij zijn, want hij is op locatiebezoek. Hij wilde niet, maar hij moest wel. Een schrale troost: ooit gaan we allemaal op locatiebezoek en zullen we weer samen zijn.'' Ze vroeg om applaus 'voor Willem'. Daarop volgde een minuten durende staande ovatie, voor de aanwezige kinderen en overige familie van Van de Sande Bakhuyzen.

Pers

Kevin Toma in ?de Filmkrant? van oktober 2005: ?(?) wat staat elke zin strak, wat komt elke punt of adempauze hard aan. (?) Maar toch. Het juiste woord, de juiste blik in close-up, alles klopt precies aan deze schitterend gefotografeerde productie (?)?

Bregtje Schudel in ?NL20?: ?(?) De film weet kennelijk zelf ook niet wie de meeste aandacht en sympathie verdient en blijft daarom voortdurend tussen alle mensen (en tijdslijnen) heen en weer springen. Maar ook de ontwikkelingen doen geforceerd aan. (?) het slotakkoord spant echt de kroon. (?)?

Willem Schouten in ?Sp!ts? van 29 september 2005: ?(?) Het drama rond de jonge Anna en haar moeder is echter zwaar aangezet en vooral aan het einde van de film wringt die overspannen symboliek. (?) Nee, het kroonjuweel in de mooie carrière van Van de Sande Bakhuyzen is Leef! niet. Maar symbool voor de rommeligheid van het leven staat de film prima. Want tegenover de mindere momenten staan mooie zijlijntjes als die van Anna?s allochtone stagiair.?

Jos van der Burg in 'Het Parool' van 28 september 2005: "(...) Leef! is een geval van dramatische adhd met als resultaat een hysterische soap. Weliswaar een soap waarin voortreffelijk wordt geacteerd, maar toch een soap. Kent u de grap van die man die bij het vreemdgaan een hernia kreeg? Ja, de makers van Leef! voelen zich nergens te goed voor. Je kunt de ambitie van Goos en Bakhuyzen prijzen, want Leef! lijkt geïnspireerd op de geweldige ensemblefilm Magnolia - ook in die film komt het in een verscheurde familie tot verzoening - maar het is tamelijk onbegrijpelijk dat zij de dramatische overkill niet zagen. In Leef! schuilt een prachtig drama over een vrouw, die als kind het spoor bijster raakte en zichzelf moet terugvinden, maar het is volledig overwoekerd door subplotten. De film blaast zichzelf op met als resultaat een berg scherven. Dankzij het acteren en het camerawerk van Joost van Gelder soms fraaie scherven, dat wel: de uitdrukking op het gezicht van Anna als ze achter het overspel komt, Paul en Anna op de bank als ze over hun leven nadenken (''Ik kan nog twee keer een wasmachine kopen, drie keer een auto en misschien nog één keer een huis''), het 'stilvallen' van de film en de close ups na het dramatische hoogtepunt van de film. Verdomme, een film met zoveel talent en het dan zo uit handen laten vallen. Leef! doet pijn."

Prijzen

Gouden Kalf 2005 voor BESTE VROUWELIJKE BIJROL voor Sophie van Winden.

SPECIALE JURYPRIJS op het Nederlands Film Festival 2005 voor Willem van de Sande Bakhuyzen voor LEPEL, LEEF! en zijn oeuvre.

TISCALI PUBLIEKSPRIJS 2005.

Gouden Film voor 100.000 bezoekers op 2 maart 2006.

Monic Hendrickx kreeg de prijs van Beste Actrice op het Fort Lauderdale International Filmfestival in november 2006.

Filmuziek

Fons Merkies

Titelnummer

Leef / Sarah Bettens

Camera

Joost van Gelder

Montage

Wouter Jansen

ProdDesign

Harry Ammerlaan

Geluid

Jac Vleeshouwers, Peter Flamman

Special effects

Harry Wiessenhaan, Ricky Wiessenhaan, Erik Voors

Distributeur

A-Film Distribution

Bioszalen

31 bij première

Kleur

Kleur

Meer info

Site: www.leefdefilm.nl.

Budget

2,5 miljoen euro