Schnitzelparadijs, Het (2005)

Regie

Martin Koolhoven

Scenario

Marco van Geffen

Release

8 september 2005

Producent

Marina Blok, Leontine Petit, Joost de Vries, Monique van Welzen

Studio

Lemming Film

Duur

82 minuten
Filminformatie

Verhaal

Het Schnitzelparadijs verhaalt over de hilarische en romantische belevenissen van Nordip, een 18-jarige Marokkaanse jongen die goed kan leren en daardoor de belofte van zijn gemeenschap is. Nordip wil echter helemaal niet aan deze verwachtingen voldoen en neemt daarom een baantje als afwashulp in een Van Der Valk-achtig motel: De Blauwe Gier. Daar wordt hij smoorverliefd op Agnes, het nichtje van de eigenaar. Agnes staat onder even grote druk van haar ouders als Nordip. Het is de bedoeling dat Agnes ooit De Blauwe Gier gaat overnemen, maar diep in haar hart wil ze niet. De liefde tussen Nordip en Agnes is gedoemd te mislukken, tenzij Nordip er in slaagt Agnes ervan te overtuigen tegen de wens van haar ouders in te gaan.

Cast

Mounir Valentyn (Nordip,`Sopkop`), Bracha van Doesburgh (Agnes, Serveerster), Mimoun Oaïssa (Amimoen, Keukenhulp), Yahya Gaier (Mo, Keukenhulpje), Mohammed Chaara (Nadir, broer van Nordip), Frank Lammers (Willem, Chefkok), Linda van Dyck (Nina Meerman, Directrice van De Blauwe Gier), Tygo Gernandt (Goran, Keukenslager), Gürkan Küçüksentürk (Ali, Keukenslaaf), Sanne Vogel (Claudia, Serveerster), Micha Hulshof (Sander, Souschef), Sabri Saad El Hamus (Nordip`s Vader), Ton Kas (grove restaurantbezoeker), Ruben van der Meer (Erik, portier), Casper Knipscheer, Eric Koller, Anniek Pheifer, Ella Timmers, Roel Voorbij

Ontstaan

Scenario: Marco van Geffen, gebaseerd op de gelijknamige roman van Khalid Boudou.

De film is een co-productie met de NPS en wordt financieel gesteund door het Ministerie van OC&W, het Stimuleringsfonds en het CoBo-fonds. Distributie: Independent Films / Universal Pictures.

Het Schnitzelparadijs is gebaseerd op de gelijknamige succesvolle roman van Khalid Boudou (uitgeverij Vassallucci). Scenarist Marco van Geffen (Total Loss) bewerkte het boek tot een script.

De titel van het boek en de film verwijst naar het decor waarin het verhaal zich afspeelt: het motel-restaurant De Blauwe Gier.

Volgens de regisseur is de enige overeenkomst met SHOUF SHOUF HABIBI dat in beide producties komedies zijn waarin Marokkaanen spelen. Koolhoven wilde Mimoun Ouiassa en Mohammed Chaara hebben, omdat ze de beste waren bij de audities en zo veel Marokkaanse acteurs zijn er in Nederland niet. Debutant Noah Mounir Valentyn is half Tunesisch, kwart Frans en kwart Nederlands.

De opnames voor de film gingen 17 maart 2005 van start.

In Het schnitzelparadijs zit nagenoeg geen wit. Het valt bijna niet op, maar werkt wel als bindend stijlelement volgens de production designer Floris Vos.

Rappers Party Squad, Willie Wartaal (De jeugd van tegenwoordig) en Spacekees vertolken de titelsong van de film Het Schnitzelparadijs. Aan het nummer 'Wat ga je doen' werken ook Darryl, Heist Rocka, The Opposites en The Artificials mee. Het nummer lag vanaf 5 september 2005 in de winkels. In de videoclip zijn Mimoun Oaïssa, Bracha van Doesburgh en Tygo Gernandt, te zien. De clip kwam vanaf 25 augustus 2005 op de televisie.

Facts

De film haalde een openingsweekendresultaat van 331.761 euro. Inclusief previews had de als Telefilm gemaakte verfilming toen al 367.622 euro opgebracht. Het Schnitzelparadijs trok in één weekend al meer bezoekers dan alle eerdere bioscoopfilms van Koolhoven (AmnesiA, De Grot, Het Zuiden) bij elkaar. Het was in 2005 de eerste keer dat een Nederlandse film op nummer 1 in de Box Office Top 20 stond.

Op de filmposter staat de naam Mounir Valentyn, maar de acteur heet in het echt Noah Valentyn. De producenten vonden dat qua doelgroep niet Marokkaans genoeg klinken. Daarom werd zijn tweede naam Mounir gebruikt.

Pers

Luc Wierts in Metro van 8 september 2005: "(...) Met het komisch talent van Oaïssa en Gaier wint regisseur Martin Koolhoven (AmnesiA en De Grot) veel punten, maar lukt het hem bovenal om niet in de valkuil van herhaling te treden na het trendsettende Shouf Shouf Habibi!."

Jan Pieter Ekker in 'de Volkskrant' van 8 september 2005: "(...) Het Schnitzelparadijs, oorspronkelijk gemaakt als Telefilm, is een geslaagde, losse bewerking van het romandebuut van Khalid Boudou. (...) Het Schnitzelparadijs, naar een scenario van Marco van Geffen, is een vaardig vertelde coming of age-film en een blijmoedig sprookje ineen. (...) Ze praten, drinken koffie, bakken schnitzels, soppen, wisselen broeierige blikken uit, en gaan elkaar te lijf - zonder dat het al te veel invloed heeft op de plot. Dat is overigens nauwelijks een bezwaar; het gedoe in de keuken is op zich aanstekelijk genoeg. De acteurs maken fraaie performances van hun rollen, tot de kleinste aan toe; ze zijn stuk voor stuk kandidaat voor de Gouden Kalveren voor de beste bijrol, die volgende maand voor het eerst worden uitgereikt op het Nederlands Film Festival. (...) Het gelukkige einde voelt wel wat geforceerd aan. Aan de andere kant: het is Koolhovens bedoeling de bioscoopbezoeker met een goed gevoel naar huis te laten gaan. In die opzet is hij zeker geslaagd."

Irene Start in 'Zone 020': "(...) het niveau van de klinkslagen gaat achteruit naarmate de film vordert. (...) Dat liefde alle culturele verschillen overwint, is een hoopvolle boodschap, maar gezien de rest van het verhaal niet echt te verkopen. Het maakt van de film een lievige, maar mierzoete komedie, waarin de woede die uit de roman speelt vakkundig de nek om is gedraaid."

Willem Schouten in 'Sp!ts' van 8 september 2005: (...) "Mimoun Oaissa en Yahya Gaier improviseren er aanstekelijk op los als wijsneuzige keukenhulpjes en Frank Lammers voegt met chefkok Willem een zalig exemplaar aan zijn arsenaal kleurrijke klunzen toe. Een soort levensmoede Brabantse Bennie Jolink is het, een ouwe hardrocker wiens hersenvocht z?n trommelvliezen is uitgelopen maar die het hart op de juiste plaats heeft. Verder is Linda van Dyck niet te versmaden als de directrice van de Blauwe Gier dieheimelijk opvliegers krijgt van Nordip en steelt Tygo Gernandt de show als Servische uitbener met de kop van een psychokiller maar de ziel van een teddybeer. Tussen zulk tomeloos typetjesgeweld willen de minder kleurrijke personages wel eens verzuipen. Maar knuffelkoppel Van Doesburgh en Valentyn blijft prima overeind. Ze vormen samen voor het publiek een anker in een film die wel met cultuurverschillen tussen kaaskoppen en kutmarokkanen speelt maar vooral wil amuseren. Een extra kers op de appelmoes voor HET SCHNITZELPARADIJS, ze slagen met vlag en wimpel."

Prijzen

HET SCHNITZELPARADIJS behaalde binnen 11 dagen de status van Gouden Film (100.000 bezoekers).

Gouden Kalf 2005 voor BESTE MANNELIJKE BIJROL voor Yahya Gaier,Tygo Gernandt, Micha Hulshof, Gürkan Küçüksentürk en Mimoun Oaïssa voor hun rol van het keukenpersoneel.

Geselecteerd voor het jeugdprogramma van het Filmfestival van Berlijn 2006. De film is genomineerd voor de Glazen Beer, een prijs die wordt uitgereikt aan de beste jeugdfilm van het festival.

Prijs voor beste scenario in juli 2006 op het Skip City International D-Cinema Festival in Tokyo, dat vooral nieuwe ontwikkelingen in de filmindustrie promoot.

Micha Hulshof won in maart 2007 de HBO priijs tijdens het Amerikaanse HBO Comedy Arts Festival in Aspen voor 'Best Performance in a Foreign Film'. Hulshofs reactie op de prijs: 'Ik ben erg blij met deze prijs! Ik zit nu natuurlijk naast de telefoon te wachten op al die mooie aanbiedingen uit Amerika...'.

Titelnummer

Het Schnitzelparadijs / Party Squad, Willie Wartaal (De jeugd van tegenwoordig), Spacekees, Wat ga je doen / Darryl, Heist Rocka, The Opposites, The Artificials

Camera

Guido van Gennep

Montage

Job ter Burg

Kostuums

Maartje Wevers

Stunts

Ronald Schuurbiers

Distributeur

Independent Films, Universal Pictures

Bioszalen

50 bij première

Bezoekers

341.888

Kleur

Kleur

Art director

Floris Vos