Zwarte Zwanen (2005)

Regie

Colette Bothof

Scenario

Arend Steenbergen

Release

14 juli 2005

Producent

Rolf Koot

Duur

87
Filminformatie

Verhaal

Twee jonge mensen beleven een verzengende liefde. Meegesleept door de heftigheid van hun gevoelens dreigen ze letterlijk te verzuipen.

Cast

Carice van Houten (Marleen), Dragan Bakema (Vince), Mohammed Chaara (Mo), Adewale Akwande (Huilende man), Yolanda Carmone (Kussend meisje), Miguel Ángel (Nachtbroeder), Leandro (DJ), Mercedes Lotero (Maria), Tamara Louw (Theresa), Anna Maria (Oude vrouw), Anna Sanchez Marques (Verpleegster), Maribel Moreno (Verpleegster), Marcus Nand (DJ), Jesus Ortiz (Broeder), Hector Porqueros (Dokter), Silvia Quedevo (Oude vrouw), Yolanda Carmone (kussend meisje), AdewaleAkwande (huilende man), Miguel Angel (nachtverpleger), Kendry V (danser)

Ontstaan

De opnamen vonden plaats in 2003 in Spanje. De officiële site ging in 2004 in première, maar de film zelf was niet te zien op het Nederlands Filmfestival 2004. Het duurde tot begin 2005 voor de film in première ging, op het Rotterdams filmfestival. De première voor het grote publiek was pas in juli 2005.

'Witte zwanen, zwarte zwanen./ Wie wil er mee naar engelland varen?/ Engeland is gesloten: de sleutel is gebroken./ Is er dan geen timmerman, die de sleutel maken kan?'In Zwarte zwanen wordt het kinderliedje gezongen door Marleen.

Slecht ontvangen door de Nederlandse pers.

Facts

De liefdescenès van Carice van Houten waren volgens eigen zeggen tot dan toe de meest intieme uit haar loopbaan.

Pers

Hanna Bervoets in NL20 van 13 juli 2005: ?(?) uiteindelijk fataal afloopt. Maar voordat het allemaal zover is, fleuren de naakte lichamen van de twee hoofdrolspelers veelvuldig het biosdoek op. En waarom ook niet? Zowel Dragan Bakema als Carice van Houten kunnen het hebben. Zelfs wanneer de camera hen ? très onflatteus ? van onderaf de neusgaten in loert, blijven beide acteurs bloedmooi en fascinerend om naar te kijken. Mar hoe arty de camera de personages ook op de huid zit, écht dichtbij komt de kijker nooit. Hiervoor weten we te weinig over de achtergrond van de getormenteerde tortelduifjes. (?) een hele hoop Vogue-fähige prachtshots. Of een paar romantische sekstips opdoen. (Enige affectie met de immer beeldvullende Carice van Houten is wel een vereiste.)?

Jan Pieter Ekker in 'de Volkskrant' van 14 juli 2005: "(...) Een grote verzameling talent, kortom. Maar die komt in Zwarte zwanen niet uit de verf. Van Houten en Bakema worstelen met het naïef-romantische script en de klunzige dialogen (Marleen: 'Ik ga niet met je vrijen. Daar komt alleen maar gelazer van'). Het helpt ook niet dat beiden te oud en te volwassen zijn voor de rollen die ze spelen. Op stilistisch vlak is het relatiedrama vaak obligaat. Een vrijpartij wordt door een knisperend kampvuurtje gefilmd; als de geliefden pillen hebben geslikt, vervormt het beeld. Broeierig wordt het niet, ondanks het wel weer fraaie, bewogen camerawerk en de sfeerrijke soundtrack. Toenadering, bindingsangst, automutilatie, goedmaakseks: Bothof en Steenbergen halen het allemaal overhoop. Als Marleen een heerlijk maal voor Vince heeft klaar gemaakt, gaat hij er vandoor op zijn motor. Als Vince later de gevluchte Marleen opzoekt, krijgt zíj het Spaans benauwd. Inderdaad. Marleen en Vince kunnen niet zonder elkaar, én ze kunnen niet met elkaar. Van dat soort clichés hangt Zwarte zwanen aan elkaar." Willem Schouten in 'Spits' van 14 juli 2005: "(...) Geen van beide lovers heeft een uitgewerkte achtergrond of zelfs maar tastbare motieven. Met als gevolg dat het tweede deel van de film, als de mooie plaatjes plaats maken voor vet aangezet drama, geen enkele impact heeft. Aan de acteurs ligt het niet (...) Zwarte zwanen heeft lang op de plank gelegen en komt nu zonder veel fanfare in de bioscopen. De redenen zijn zeker bij de climax van de film zonneklaar. Wat een treurnis, je zou er zo de zee van inlopen."

Prijzen

Speciale Ui voor grootste flop van het jaar op 6 oktober 2005. De tragedie was met een budget van 1 miljoen euro en slechts 978 bezoekers de minst lucratieve Nederlandse film van het jaar.

Gouden Kalf 2005 voor Beste SOUND DESIGN voor Bart Jilesen.

Filmuziek

Han Otten

Camera

Richard van Oosterhout

Montage

Sander Vos

Kostuums

Simone Geels

Geluid

Jac Vleeshouwers

Bioszalen

9 bij première

Bezoekers

1.332

Kleur

Kleur

Meer info

Site: http://www.zwartezwanen.nl/.

Locaties

Spanje

Art director

Gerard Loomans