Zoop in Afrika (2005)

Regie

Johan Nijenhuis

Scenario

Wijo Koek, Anya Koek

Release

14 juli 2005

Producent

Alain De Levita, Johan Nijenhuis

Studio

NL Films

Duur

85
Filminformatie

Verhaal

De rangers gaan in de zomervakantie via een uitwisselingsprogramma naar het kleurrijke Afrika. Ze mogen meehelpen in het Wildpark, om bedreigde diersoorten te verzorgen en te beschermen. Als hun vliegtuig neerstort stranden ze, midden in de rimboe. Ze zijn overgeleverd aan de wetten van de natuur. Al snel merken de rangers dat het er in de natuur héél anders aan toe gaat dan in de dierentuin. In de hoop gevonden te worden, besluiten de rangers zich te splitsen in twee groepen. Als tot overmaat van ramp Bionda ineens verdwijnt, neemt hun Afrikaanse reis een totaal andere wending. De rangers kunnen alleen nog maar op elkaar vertrouwen. In Afrika beleven ze het avontuur van hun leven!

Cast

Vivienne van den Assem (Elise Pardoel), Monique van der Werff (Taffie Arends), Patrick Martens (Mike Bosboom), Nicolette van Dam (Bionda Kronenberg), Juliette van Ardenne (Sira Schilt), Jon Karthaus (Moes Brinksma), Ewout Genemans (Bastiaan van Diemen), Sander Jan Klerk (Aaron Zomerkamp), Sabine Koning (Gaby Komproe), Raymi Sambo (Berenger), Sylvana Simons (Safira), Pieternel Pouwels (Maxime Schilt), Ernst Löw (Siegfried Schilt); stem: Kees Prins

Ontstaan

De speelfilm Zoop in Afrika is voortgekomen uit de populaire televisieserie Zoop die dagelijks wordt uitgezonden op Nickelodeon. Deze Tv-serie gaat over een groep jongeren die in een dierentuin wonen, waar zij een opleiding krijgen tot dierenverzorger.

Het verhaal speelt zich af in Zuid-Afrika en werd ook daar opgenomen.

De serie ?Zoop?won in 2004 de Gouden Stuiver voor het beste jeugdprogramma van 2004. Naar de serie, die op de zender Nickelodeon wordt uitgezonden, kijken wekelijks meer dan een miljoen mensen.

De acteurs uit de tv-serie 'Zoop' zingen zelf de titelsong van hun eerste speelfilm. Op het nummer 'Zoop in Afrika (Djeo Medjula)' is de volledige cast van de populaire kinderserie van Nickelodeon te horen. Op de soundtrack van de film staat ook de hit 'Verliefd' van acteur Bastiaan, die in 2004 in de hitparade stond.

De cast van 'Zoop' trok half juli 2005 een aantal dagen met een bus door Nederland. Bij bioscopen spelen de acteurs een sketch en zingen ze een aantal liedjes. Ook mag het publiek vragen stellen.

Hoofdrolspelers Mike (Patrick Martens) en Taffie (Monique van der Werff) kregen 25 juni 2005 in Madame Tussauds in Amsterdam een wassenbeeld.

Als 'Zoop in Afrika' genoeg bezoekers trekt, verschijnt volgend jaar een tweede film. Website: www.zoop.tv. Als het aan regisseur Johan Nijenhuis ligt, komt er een tweede Zoop-film getiteld: 'Zoop in India'. "Ik hoop dat de eerste film wordt gewaardeerd, want dan kunnen we misschien in India een vervolg op de film maken", dit zei de regisseur zondag 10 juli 2005 op de première van 'Zoop in Afrika' tegen Novum Nieuws.

Goed ontvangen door de Nederlandse pers.

Pers

Luc de Rooy in Zone 020 van 12 juli 2005: ?(?) Door een perfecte casting heeft elk van de personages een andere persoonlijkheid en zullen alle kinderen zich wel met een van de rangers kunnen identificeren. Daarnaast komen thema?s aan de orde die belangrijk zijn voor jongeren, zoals vriendschap en vertrouwen. (?) Een prima avonturenfilm voor kinderen van 6 tot 14, waarbij misschien alleen het t-shirt met de opdruk ?the Pimps of Hazzard? dat een van de jongens draagt eruit gelaten had moeten worden. Maar wie valt daar tegenwoordig nog over??

Pauline Kleijer in 'de Volkskrant' van 14 juli 2005: "(...) ZOOP in Afrika transporteert de hoofdrolspelers uit de serie (in de twintig, maar behept met kinderlijke maniertjes) naar een natuurpark in Zuid-Afrika (...) De film, geregisseerd door ZOOP-bedenker Johan Nijenhuis, is net als diens eerdere films (Costa!, Volle maan) effectief en van een onthutsende eenvoud. Het scenario volgt een keurig afgezette route langs clichés (zelfs bosjesmannen in rokjes ontbreken niet) en voorspelbare plotverwikkelingen. Dat de film op locatie - met echte wilde dieren - werd opgenomen, lijkt bijzaak in het licht van de persoonlijke beslommeringen van Moes, Bionda, Taffie en de anderen, die zich vooral afvragen met wie ze nu weer eens zullen zoenen. (...)"

Bianca Stigter in 'NRC Handelsblad' van 13 juli 2005: "(...) Johan Nijenhuis [heeft] zijn derde speelfilm geregisseerd en voorlopig is het zijn meesterwerk. De film mikt op een jongere doelgroep dan de eerste twee en is een kermis vol spanning en sensatie. Ga niet naar de Efteling, ga naar Zoop in Afrika! (...) Nijenhuis is er in geslaagd een aantal oude bekenden uit de avonturenfilm voortvarend volgens de regelen der kunst te regisseren, al moet je waarschijnlijk ver in de geschiedenis teruggaan voor een film over Afrika waarin kookpotten voorkomen. De opbouw van de scènes in het vliegtuig en met de schorpioen geven dat heerlijke ouderwetse spookhuisgevoel: bang zijn en je toch beschermd weten. Het duurde 35 jaar voor er van de tv-serie Floris een film werd gemaakt. De kinderen die nu net zo dol zijn op Taffie en Moes als hun ouders toen op Floris en Sindala, hoefden maar één jaar te wachten. Het zou, mede gezien het commerciële instinct van Nijenhuis, dan ook niet verbazen als er van Zoop behalve een tv-serie ook een filmserie werd gemaakt. Volgend jaar naar Antarctica?"

Willem Schouten in 'Spits' van 14 juli 2005: "(...) Bij de inboorlingen balanceert Nijenhuis even op de rand van fout, maar ook dat lost hij op sluwe, eigentijdse wijze op. Er wordt door de onervaren cast niet beter geacteerd dan in concurrent Kameleon 2. Maar Zoop sprankelt van de ideeën en laat het oubollige getrut in het Friese stenentijdperk daarom simpel achter zich. Laat Zoop aan de Amazone maar komen."

Prijzen

Op 25 juli 2005 passeerde de 100.000e bioscoopbezoeker de kassa voor ZOOP IN AFRIKA. De spannende avonturenfilm wordt daarom bekroond met de Gouden Film. De cast nam donderdag 28 juli om 15.00 uur de prijs in ontvangst in Utopolis Almere.

Bij de Nickelodeon Kids Choice Awards 2005 won Zoop in oktober 2005 3 prijzen: de film Zoop in Afrika werd verkozen tot Beste film van het jaar. Naast de Award voor Beste film is de televisieserie Zoop uitgekozen tot Beste TV-programma en ontving Vivienne van den Assem, actrice uit de populaire serie en film, de Award voor Beste TV-ster. 13.809 Kids stemden op hun favoriete film. Met 8.322 stemmen is Zoop in Afrika de grote winnaar geworden en versloeg de andere genomineerden in de categorie Beste Film: Shrek 2, Madagascar en Spongebob the movie.

Casting

Job Gosschalk

Filmuziek

Martijn Schimmer

Titelnummer

'Zoop in Afrika (Djeo Medjula)' / Zoop

Montage

Sandor Soeteman

Stunts

Dermot Brogan

Bioszalen

98 bij première

Bezoekers

380.793

Kleur

Kleur

Meer info

Website: www.zoop.tv.

Locaties

Rhenen (Ouwehands Dierenpark), Zuid-Afrika

Art director

Victor Botha

Soort film

Familie, Jeugd