Schippers van de Kameleon 2, De (2005)

Alternatieve titel: Kameleon 2

Regie

Steven de Jong

Scenario

Jean Ummels

Release

29 juni 2005

Producent

Klaas de Jong, Steven de Jong, Sjef Scholte

Duur

105
Filminformatie

Verhaal

De bewoners van Lenten dreigen de dupe te worden van een op geld beluste aannemer die een snelweg en een villawijk wil aanleggen. Dit bouwproject zal ten koste gaan van een aantal boerderijen, maar ook van de molen De Woudaap, het symbool van Lenten! Als de plannen uitlekken is het hele dorp in rep en roer. Zelfs binnen het gezin van Hielke en Sietse Klinkhamer laaien de discussies over de veranderingen hoog op. Met de komst van de aannemer gebeuren er vreemde dingen in het dorp die ook de tweeling niet ontgaan. Zo wordt Marieke, het nieuwe vriendinnetje van Hielke en Sietse, opzettelijk in het water gegooid. De tweeling kan haar nog maar net redden van verdrinking, maar de astma waar Marieke aan leidt verergert hierdoor. Ze kan alleen nog genezen in een duur Zwitsers kuuroord. Haar moeder kan dat echter niet betalen. Hielke en Sietse besluiten meteen tot actie over te gaan, maar of de tweeling het dorp én het leven van Marieke kan redden, dat is nog maar de vraag....

Cast

Koen van den Donk (Hielke Klinkhamer), Jos van den Donk (Sietse Klinkhamer), Steven de Jong (Heit), Dominique van Vliet (Mem Klinkhamer), Nelse Van Heurck (Marieke, Veerle's dochter), Els Dottermans (Veerle), Maarten Spanjer (Gerben Zonderland), Hidde Maas (Klompsma), Arjen Rooseboom (Kees 'Carbid' Dijkstra), Rense Westra (agent Zwart), Jack Wouterse (Piet Haan), Klaas Hofstra (Sjoerd Bonnema), Joep Sertons (dokter), Gijs Scholten van Aschat (burgemeester), Meriyem Manders (burgemeestersvrouw), Joep Sertons (dokter), Joost Buitenweg (Hornstra), Jelle de Jong (Ronnie Haan), Peter Groot Kormelink (molenaar Dijkstra), Jan Douwe Kroeske (Omroeper), Hero Muller (schipper), Ed Nijpels (Ed Nijpels), Wim Serlie (brugwachter), Boudewijn van Duinen (Sjonnie), Chris Zegers (Tjeerd), Ron Boszhard (Jack Gadderie), Hans Snijder (fotograaf), Hans Anker (Hans Anker), Wim Anker (Wim Anker), Jeroen Kosterman (mafioos), Said Bensallam (mafioos), Nadieh Leijssenaar (waterskister), Bartt Heimholt (fierljepper), Robbert Blokland (politicus), Boudewijn de Groot (eenzame fietser), Djem (hond Reus), Ryan Zorgwijk (paard Ido)

Ontstaan

Steven de Jong debuteerde als acteur in 1987 in Zeg ?ns AAA en brak door als automonteur Jeroen Jansen in de televisieserie Spijkerhoek.

Steven de Jong wilde Hidde Maas heel graag hebben voor Klopsma, omdat hij al bij het acteren in Spijkerhoek door hem gefascineerd was.

Acteur Chris Zegers raakte zondag 19 september 2004 onderkoeld tijdens een actiescène. Het water op het IJsselmeer was kouder en wilder dan voorzien.

De makers van de tweede Kameleonfilm moesten de manier waarop zij de film promoten overleggen met de uitgever van de boeken over de Friese tweeling Hielke en Sietse. Dit is half april 2005 de uitkomst van een kort geding dat de filmmakers tegen de uitgever hadden aangespannen. De makers en distributeur wilden dat uitgever Kluitman zich buiten de reclame- en promotieactiviteiten voor de film zou houden. Maar de kortgedingrechter in Amsterdam bepaalde donderdag dat een en ander wel degelijk moet worden voorgelegd aan de uitgever en schrijver van de laatste drie Kameleonboeken P. Stanco. Gebeurt dit niet dat moet de Bridge Entertainment Group iedere dag 1000 euro betalen aan Kluitman.

Op 15 juni 2005 was de première van de film in het Groningse Hoogezand, waar dan een nieuwe bioscoop werd geopend. De film ging op Elfstedentoer, omdat de Kameleonfilm voor iedereen is. ,,Normaal gesproken heb je een première in Amsterdam met alleen genodigden. Door langs elf plaatsen te toeren kunnen mensen gewoon een kaartje kopen'', aldus een woordvoerder. Van distributeur Independent Films. Jos en Koen van der Donk, die Hielke en Sietse Klinkhamer spelen, waren bij alle elf voorstellingen aanwezig. Ook de boot de Kameleon deed elke plaats aan. Naast Hoogezand toert de film langs Sneek, Leeuwarden, Heerhugowaard, Amsterdam, Delft, Amersfoort, Den Bosch, Enschede, Doetinchem en Hoogeveen. Met opvallende Calvé en Witte Reus reclame.

De schippers van de Kameleon was de best bezochte Nederlandse film van 2003: de schelmenstreken van de Friese tweeling Hielke en Sietse Klinkhamer - naar de 63-delige kinderboekenserie van Hotze de Roos - trokken bijna 750 duizend bezoekers. Het leverde de ode aan het Nederland van de jaren vijftig de 'Stimulans voor Succes' van het Filmfonds op, een bonus van 100 duizend euro voor het ontwikkelen van nieuwe filmplannen. Het kassucces en de bonus leidden tot Kameleon 2.

Facts

De film werd slecht ontvangen door de Nederlandse pers. De film trok het eerste draaiweekend 70.000 bezoekers en dat is 5.000 meer dan deel 1 in 2003 deed. Na één week tijd zagen al meer dan 100.000 mensen de familiefilm KAMELEON 2 in de bioscoop gezien. De film werd daarom bekroond met de Gouden Film.

Na de films werkten Jos en Koen diverse zomers in het Kameleondorp Terherne als acteur. Zo ontstond het idee om ook nog een extra Kameleonfilm te maken. Na de eerste film 'De Dubbelganger' volgt een twede onder de naam 'Het schokkend doelwit'. De films zijn te zien in de bioscoop van Kameleondorp.

Pers

Ab Zagt in 'Algemeen Dagblad': "Ook dit Kameleon-avontuur is kluchtig en luchtig van toon, bevat enkele onhandig geregisseerde scènes, maar ademt nog steeds de sfeer uit van het goede leven op het platteland."

Marijke Dijkstra op Filmfocus.nl: "Wat ook erg amusant is, zijn de scheldwoorden die gebruikt worden: niet te grof en lekker ouderwets.Wat te denken van oelewapper, oliebol en flapdrol. Heerlijk correct en erg grappig."

Adwin de Kluyver in 'Leeuwarder Courant': "Kameleon 2' is zo een opeenvolging van hele en half mislukte scènes. (...) Je zou er bijna om moeten lachen wanneer 'Kameleon 2' niet om te huilen zo slecht zou zijn."

Anna van der Gaag in 'Metro': "Kameleon 2 is net als het eerste deel een vermakelijke gezinsfilm. (...) Prima tijdverdrijf op een regenachtige vakantiedag."

André van Waardenburg in 'NRC Handelsblad': "Het doet allemaal denken aan de aloude jeugdfilms van Henk van der Linden (Sjors en Sjimmie, Pietje Bell, Billie Turf, Dik Trom): wat onbeholpen misschien en vol karikaturen, maar stiekem ook een beetje charmant."

Brigitte van Meurs op Onstage.nl: "Het is moeilijk voor te stellen dat kinderen lol beleven aan dit belegen gebeuren, en voor hun ouders is Kameleon 2 te flauw en fantasieloos."

Jos van der Burg in ?Het Parool? van woensdag 29 juni 2005: ?(?)Je kunt je opwinden over de luie nostalgie van Kameleon 2, waarin het geteisem natuurlijk uit de stad komt, maar de film is er te onbenullig voor. (?)?

Oene Kummer in 'Preview': "Overtuigend is ook de storm die De Jong over het IJsselmeer laat uitbreken, waarbij Koen en Jos een drenkeling proberen te redden en de regisseur vrolijk knipoogt naar de Amerikaanse kaskraker The Perfect Storm."

Willem Schouten in Spits van 29 juni 2005: ?(?) Het is allemaal zo karikaturaal, flauw en onbeholpen geacteerd dat het bijna pijn aan de ogen doet. Voorbeelden? Nou, wat dacht je van een geintje als : ?let wel op je zakie, Zwart.? Niet alleen verdient zoiets de titel woordspeling nauwelijks, maar de doelgroep zegt de verwijzing naar een al dertig jaar gepensioneerde Ajax-voetballer natuurlijk niets. Een door de regisseur zelf georganiseerde volksopstand vormt een ander knullig dieptepunt, al is de knokpartij die volgt wel weer olijk. Gelukkig fleurt Hidde Maas als de hevig schmierende vrek Klompsma de boel een beetje op. (?)?

Belinda van de Graaf in 'Trouw': "Echte fifties-kitsch wordt het niet. Daarvoor zijn de acterende tweelingbroers te houterig, de dialogen te stroef, en de merknamen van de pindakaas en het wasmiddel te prominent in beeld."

Jan Pieter Ekker in 'de Volkskrant": "(...) De onbeholpenheid die De schippers van de Kameleon nog sympathiek maakte, ontbreekt in het vervolg. Kameleon 2 is een ellenlange aaneenschakeling van scènes waaraan geen einde lijkt te komen. Elke handeling die van enig belang is voor de voortgang van het verhaal, krijgt door de muziek en het gebruik van slowmotion overdreven veel nadruk. Tussendoor wordt de film opgehouden door cameo's van bekende (im- port-)Friezen (opnieuw Ed Nijpels, Jan Douwe Kroeske), slecht getimede grollen (tegen de veldwachter: 'Pas op je zakie, Zwart!' De veldwachter: 'Ik heet geen Sjakie Swart'), slepende actie-scènes (de tweeling vaart bijna het riet in), sluikreclame (boterhammen worden besmeerd met een dikke laag Calvé pindakaas; moeder doet de was met Witte Reus), en malle special effects (de tornado uit het eerste deel is vervangen door een digitale vloedgolf). Kameleon 2 is een slecht gemaakte film met een benauwd makende, reactionaire ondertoon. Goed nieuws: er komt geen derde deel, zo heeft De Jong beloofd. Wel werkt de chroniqueur van het Friese leven aan een verfilming van De Scheepsjongens van Bontekoe, met maar liefst 820 duizend euro ondersteund door het Filmfonds. Daarna moet Grutte Pier eraan geloven."

Maarten van der Meer in 'TV Krant': "Kameleon 2 heeft wat meer vaart dan het eerste deel en de tweeling is wat beter gaan acteren. (...) tussen de actie door is er ruimte voor leuke bijrolletjes."

Prijzen

Gouden Film.

Op 2 oktober 2005 werd de Platina Film behaald voor 400.000 bezoekers. Steven de Jong: "Twee keer Platina halen voelt en is erg uniek. We zijn ontzettend trots en blij dat we zo rijk worden beloond door het publiek".

Stimulansprijs voor de succesvolste Nederlandse film op 5 oktober 2006 (100.000 euro). De Kameleon 2 (414.307) trok vanaf de première in 2005 de meeste bezoekers naar de bioscoop, gevolgd door Zoop In Afrika (380.793) en Het Schnitzelparadijs (341.914). De laatste twee films kregen respectievelijk 75.000 en 50.000 euro.

Filmuziek

Ronald Schilperoort

Titelnummer

'Mij', 'Mijn bloed' / Sita

Camera

Nils Post

Montage

Ot Louw

Stunts

Ronald Schuurbiers

Bioszalen

112 bij première

Bezoekers

414.333

Kleur

Kleur

Locaties

Friesland

Art director

Ruben Schwartz, Robert van der Hoop

Genre

Familie