Gelukkige hand, Een (2005)

Alternatieve titel: Peter van Straaten : Een gelukkige hand

Regie

Pieter Verhoeff

Release

24 maart 2005

Producent

Pieter Verhoeff

Duur

90 minuten
Filminformatie

Verhaal

'Een gelukkige hand' is deels een documentaire over Peter van Straaten en deels een fictief verhaal gebaseerd op Van Straaten's Agnes. De film gaat uit van het werk van Peter van Straaten en, als afgeleide daarvan de manier waarop hij in zijn werk het intermenselijke verkeer en het daaruit voortvloeiende geluk en ongeluk belicht: in het huwelijksleven, op het werk, in de politiek, de liefde, tussen ouders en kinderen. Documentaire, tekeningen en drama zijn organisch met elkaar vervlochten. In het documentaire deel zien we Peter van Straaten van dichtbij gevolgd in Nederland en Italië en komen zijn tekeningen en cartoons aan bod. Rode draad vormt de fictielijn, waarin Agnes door Renee Fokker leven wordt ingeblazen....

Cast

Renée Fokker (Agnes), Hans Kesting (Arthur), Reinout Scholten van Asschat (Daniel), Carolien van den Berg (Bea), Ingeborg Elsevier (moeder), Michiel Romeyn (Willem), Pierre Bokma (Fuut), René van Zinnicq Bergmann, Peter van Straaten

Ontstaan

De opnamen startten in oktober 2004.

Facts

Reinout Scholten van Asschat is de zoon van Gijs.

Pers

Ab Zagt in ?Algemeen Dagblad? van 24 maart 2005: ?(?) een must voor de Van Straaten-fans. De film verrast op de juiste momenten, zoals de beelden van de tekenaar in een fitness-centrum dat hij na een hartoperatie regelmatig bezoekt. Dat Verhoeff duidelijk een bewonderaar van zijn interview-partner is heeft zijn film niet beschadigd. Sterker: het verhoogt de intimiteit van zijn portret.?

Marieke Kremer in ?Sp!ts? van 24 maart 2005: ?(?) Het is een gewaagde combinatie, film en documentaire, maar de mix werkt behoorlijk goed (?) de filmscènes vloeien soepeltjes over in interviews en vice versa. (?) Door het bedachtzame karakter van Van Straaten blijft het verhaal vrij vlak, de scènes met Agnes zijn bovendien meer soapachtig dan dramatisch. Alleen voor de echte liefhebber dus.?

Jos van der Burg in 'Het Parool' van 23 maart 2005: "(...) Verhoeff vraagt niet door. Waarom zo laat [na 28 jaar huwelijk] een streep onder een mislukt huwelijk gezet? (...) Een gelukkige hand prikkelt de nieuwsgierigheid, maar bevredigt die niet. Waar komen de sukkelige mannen in Van Straatens tekeningen vandaan? De haaibaaien, voor wie mannen geen partij zijn? (...) de belevenissen van Agnes [zijn] op papier leuker dan de gespeelde. Het blijft bij soapachtige jolijt. (...)"

Bioszalen

15 bij première

Bezoekers

5.307

Kleur

Kleur

Genre

Documentaire, fictie