Flirt (2005)

Alternatieve titel: Overspel, Die belangwekkende documentaire over overspel gemaakt door een vrouw

Regie

Jaap van Eyck

Scenario

Jaap van Eyck, Eddy Terstall

Release

17 februari 2005

Producent

Atilla Meijs, Jasper van Hecke, Michael John Fedum

Duur

90
Filminformatie

Verhaal

Lex is een jonge acteur in Amsterdam. Zijn ontmoeting met Ankie betekent liefde op het eerste gezicht. Maar Lex heeft nog meer vriendinnen. Platonische relaties zijn dat, met ?hoogstens een beetje geklooi boven de gordel?. Dat vindt Lex geen vreemdgaan. In elk geval niet iets om over te liegen. Bovendien is geestelijke trouw toch veel belangrijker? Dat wil er bij de rest van de wereld niet in, vooral bij Kim niet. Deze filmmaakster heeft net haar vriend op straat gezet omdat hij niet van andere vrouwen af kon blijven. Zo komt Kim op het idee om een documentaire te maken over vreemdgaan. Lex lijkt de ideale hoofdpersoon. Nico, de getrouwde broer van Lex, gaat wél vreemd. Met de zus van Kim nota bene. Hij vindt dat je over dat soort dingen gewoon je kop moet houden om problemen te voorkomen. Toch wordt Nico in de film als de moderne, monogame man afgeschilderd. Ankie begint te twijfelen of Lex wel de ware is. Want waarom blijft hij nou met al die andere meisjes flirten en is zij niet nummer één en enigst? Kim heeft de slotconclusie van haar film al snel getrokken: de vrije opvattingen van Lex over relaties zijn een slap excuus om met iedereen het bed in te duiken. Wanneer ze Lex echter niet op vreemdgaan kan betrappen, probeert Kim de werkelijkheid een handje te helpen en zet haar zus in als prooi. Als Lex tegen Ankie zegt dat hij er geen bezwaar tegen heeft dat ze met een andere man naar bed zou gaan, maakt ze het uit. Er lijkt voor Lex maar één oplossing om zijn relatie te redden. Moet hij dan ook voortaan maar gaan liegen?

Cast

Egbert Jan Weeber (Lex), Lidewij Mahler (Ankie), Rifka Lodeizen (Kim), Marcel Hensema (Nico), Rosa Reuten (Simone), Kim Pieters (Willemijn), Wolter Muller (Wouter), Ruben van der Meer (Trainer), Javier Guzman (Youssef), Frank Lammers (Egbert-Jan), Peer Mascini (Lex's vader), Carla Hardy (Lex' moeder), Lieke Antonisen (Sam), Gonny Gaakeer (Pien), Yorick Zwart (Joost), Carolina Dijkhuizen, Monique van der Werff, Lisette Vlaskamp, Eric van Sauers, Arend Jan Heerma van Voss, Rosa Reuten

Ontstaan

Flirt gaat over een groep jonge mensen die worstelen met eeuwige trouw en ware liefde. Centraal staat een jongen die zich weigert te binden aan één vrouw. Van Eyck omschrijft zijn debuut dan ook als 'een ideaal middel om uit te vinden of je relatie zijn houdbaarheidsdatum al gepasseerd heeft.'

De filmopnamen vonden plaats in de zomer van 2003 in Nederland en Marokko. In het Wibauthuis is de anti-kraakwoning van Lex nagebouwd. Pogingen om op korte termijn een echte anti-kraakwoning te vinden mislukten. Ook werd gefilmd in Tuschinski.

Begroting: 1 miljoen euro. Voor 80% gefinancierd op basis van deferred payment; wat betekent dat de medewerkers hun honorarium pas uitgekeerd krijgen wanneer de film geld opbrengt. Er was namelijk maar 180.000 euro beschikbaar voor de film; een klein bedrag vergeleken met andere recenste Nederlandse films. Het budget van Vet Hard was bijvoorbeeld 3,7 miljoen euro. De acteurs kregen dus niet betaald, maar delen wel mee in de opbrengsten van de film.De film werd geproduceerd door productiemaatschappij Corrino Films. Boeken- en dvd-uitgever FMG (Foreign Media Group), een nieuwkomer in de Nederlandse speelfilmwereld, stak geld in deze productie.

Eddy Terstall schreef het scenario om zijn vriendin uit te leggen dat er niets mis is met kleine uitstapjes ook al heb je een relatie. Alle mannen in FLIRT is hij zelf, volgens eigen zeggen. Het eerste scenario dat Terstall niet zelf regisseert, omdat het geld beschikbaar kwam toen hij bezig was met SIMON. De draaiperiode duurde geen 25 dagen, maar 41.

Rond de film werden Flirt Me, I'm Famous party's georganiseerd door Corrino Films met medewerking van Extrema, Part Planners, 1 Management, In vuur en vlam, Playboy en PWK. De tour startte vrijdag 11 februari 2005 in De Rechter, Eindhoven en reist vervolgens naar Panama, Amsterdam (za 12 feb), Huize Maas, Groningen (do 17 feb), Kerkplein, Breda (vr 18 feb), Off Corso, Rotterdam (za 19 feb) en 't Paard, Den Haag (zo 20 feb). Alleen voor de Official Premiere Party, 14 februari in de Amsterdam Convention Factory waren geen kaarten te koop. Toegangskaarten voor de andere avonden (15 euro ex fee) waren te koop bij de landelijke verkooppunten van Ticketbox en via www.ticketbox.nl.

Bij uitgeverij Pimento verscheen een boek naar de film.

Kijkwijzer: 12.

Facts

De film versloeg met zijn box office totaal van 95.851 Euro de voor diverse Oscars genomineerde film Sideways en stond vlak achter het eveneens voor diverse Oscars genomineerde Ray. Het bedrag aan box office is overigens de helft van het bedrag waarvoor de film werd gemaakt.

De frisse kleuren van de film zijn bereikt door de beelden in de postproductie digitaal te bewerken (gebruik van de digital intermediate). Met een digital intermediate wordt de film niet in een laboratorium afgewerkt, maar op hoge kwaliteit gescand en digitaal bewerkt. De fase heet intermediate, omdat het resultaat vervolgens weer op film wordt gezet.

Pers

Ronald Ockhuysen in 'de Volkskrant' van 17 februari 2005: "Het zomergevoel is aan regisseur Jaap van Eyck wel besteed. Van Eyck en diens cameraman Jasper Wolf hebben hun eerste speelfilm ermee gevuld. In Flirt schijnt altijd de zon. Het is zo'n productie die er op een fijne manier gladjes uitziet - als iemand in Flirt iets drinkt, krijgt de bioscoopbezoeker meteen dorst.De visuele bravoure is een van de sterkere kanten van Flirt. Maar de beelden zijn niet krachtig genoeg om de leutige ideeën en pseudo-filosofietjes te compenseren. Daardoor blijft Flirt ergens steken tussen een sympathieke eersteling en een half mislukt project. Hoofdpersoon Lex is de personificatie van de individuele vrijheid die in Nederland vanaf de jaren zestig het idee van loyaliteit heeft doen afkalven. (...) Voor een groot deel is Flirt nog steeds een Terstall-product: er zitten malle vondsten in (een transseksuele woestijnnomade), en het gaat over twintigers en dertigers die tobben met de vrijheid die het welvaartsleven hen schenkt. Alleen leveren de gedachtesprongen over overspel, ware liefde en persoonlijke vrijheid ditmaal weinig interessants op. De lange dialogen, waarin Lex zich moet verdedigen voor zijn levenswandel, doen eerder denken aan een kringgesprek tussen brugklassers dan aan tobbende volwassenen. Toch verveelt Flirt niet, omdat tussen de dialogen door steeds weer die leuke plaatjes van verleidelijk Amsterdam te zien zijn. En Lidewij Mahler is als lief meisje meer dan een lief meisje; haar personage is rotsvast én geheimzinnig tegelijk. Egbert Jan Weeber heeft het met Lex moeilijker gehad. De vrouwenverslinder verschiet voortdurend van kleur: dan weer is hij hulpeloos, dan weer naïef, stoer, of romantisch."

Movieguide.nl van 17 februari 2005: "(...) Het onderwerp van Flirt is ontzettend goed gekozen, want vrijwel alle jongeren zullen zich in de thematiek kunnen vinden. De onderlinge relaties tussen de hoofdpersonen worden erg geestig uitgewerkt, met gekke verhaallijnen en komische scènes. Soms word je op het verkeerde been gezet, omdat je pas naderhand snapt hoe alle relaties in elkaar zitten. Een ironische touch. Wat ook opvalt, is de romantische vormgeving. Zelden hebben we zo veel mooie blauwe luchten gezien. Verder mogen ook het acteerwerk en de grappige dialogen niet onvermeld blijven. De talentvolle jonge cast speelt heel fris en de pittige dialogen zijn treffend als sprankelend te omschrijven. Opnieuw een geslaagde vaderlandse romantische komedie! (...) Met een aansprekend thema kom je een heel eind, maar zonder goede acteurs ben je nergens. Jaap van Eyck profiteert optimaal van fris en innemend acteerspel van diverse vaderlandse talenten. Van de cast springt Egbert-Jan Weeber er het meest uit. Hij is in rap tempo aan het uitgroeien tot een van vaderlands meest veelzijdige acteurs."

Brigitte van Meurs in On stage Uitgaansnieuwsbrief van 17 februari 2005: "(...) Als de 30-jarige Waldemar Torenstra de rol van Lex had gespeeld, zoals eigenlijk de bedoeling was, was Flirt een iets andere film geworden. Want Egbert Jan Weeber is met zijn 23 jaar aan de jonge kant voor iemand die van die jarenzestigidealen over de vrije liefde heeft. (...) Weeber is een mooie jongen, maar voor deze rol is hij te jong, en vooral te schuchter. Rifka van Lodeizen daarentegen is een perfecte Kim. (...)"

Hanna Bervoets in NL20 Uitmagazine van 16 februari 2005: "(...) Het sterkste punt van Flirt is dat Lex niet wordt neergezet als bad guy. De film velt hierdoor geen uitgesproken oordeel over vreemdgaan en laat de kijker zo vrij een eigen mening te vormen. Maar naast het ontbreken van een klemmende moraal is het ook de nuchtere humor die Flirt tot een verademing maakt. Vooral actrice Rifka Lodeizen is ronduit hilarisch (...) Dat hoofdrolspeler Egbert-Jan Weeber driekwart van de film in singlet (en het overige kwart met ontbloot bovenlijf) rondloopt, doet ook al niet af aan het visuele genot. (...)"

Filmuziek

Fons Merkies

Liedjes

Mad about you / Hooverphonic, Turn on tune out cop in / Freakpower, I hear a symphony / The Supremes, Take a letter Maria / R.B. Greaves

Camera

Jasper Wolf

Montage

Elsbeth Kasteel

ProdDesign

Joyce van Diepen

Distributeur

Three Line Pictures

Bioszalen

44 bioscoopzalen bij première

Bezoekers

27.176

Kleur

Kleur

Meer info

Site: http://www.corrino.com/flirtdefilm.html.

Genre

Romantische Komedie