Blue bird (2005)

Alternatieve titel: Bluebird

Regie

Mijke de Jong

Scenario

Helena van der Meulen

Release

10 februari 2005

Producent

Hans de Weers, Albertine Dedel, Erwin Godschalk, Suzanne Kunzeler, Bert Nijdam, Hans de Wolf, Margriet van de Water

Studio

Egmond Film and Television, NCRV

Duur

79 minuten
Filminformatie

Verhaal

De Telefilm gaat over een meisje in de puberleeftijd, die gepest wordt waardoor haar leven als het ware verschuift. Het meisje heeft een spastisch broertje zonder onderarmen en is aanvankelijk best gelukkig. Maar dan opeens, uit het niets, beginnen de pesterijen. Het gaat er in de film vooral om wat dat bij haar teweegbrengt. Het zijn eigenlijk twee verhaallijnen die door elkaar heenlopen. De ene speelt zich af in de buitenwereld, op school, en de andere meer in de intimiteit van het gezin. Met het toenemen van de pesterijen komt de gezinsrelatie onder druk te staan.

Cast

Elske Rotteveel (Merel), Kees Scholten (Kasper), Elsie de Brauw (Moeder), Jaap Spijkers (Vader), Bright O'Richards (Charles), Bente de Vries (Julie), Floris Heyne (Peer), Carmen Otten (Kim), Sharai Voet (Cindy), Samir Veen (Martijn), Ramon Lieshout (Freek), Bodine van Zalk (Blond meisje 1), Avalon Verbunt (Blond meisje 2), Florentijn van Meeuwen (Laila), Eline Hoorn (Cecilia), Jeroen Rienks (Leraar geschiedenis), Fred Goessens (Dramadocent), Fred van der Hilst (Leraar Nederlands), Caroline de Jong (Lerares Frans), Wigbolt Kruyver (Leraar biologie), Jaco van Gent (Gymleraar), Ingeborg Ansing (Gastvrouw instituut), Anne Buurma (Man in de trein), Benja Bruijning (Belager in trein - als Benja Bruining), Hanane Harounni (Marokkaans meisje), Sander van de Merwe (Belager schoolplein), Rogier van de Weerd (Belager schoolplein), Damien Hope (Belager kermis), Derrek Jan Warrink (Belager kermis), Edward Haak (Badmeester), Patrick van der Meer (Coach schoonspringen), Thanee Dros (Musicalleerling), Rachel van der Meulen (Musicalleerling), Nils Swarte (Musicalleerling), Shee Hut (Musicalleerling), Tijs Niessen (Musicalleerling)

Ontstaan

De titel van de film is de Engelse vertaling van het Franse boek 'L'oiseaux blue'. Deels Engels gesproken.

Scenariste Helena van der Meulen in ?Oene Kummer Filmnieuwsbrief 186: ?'Expliciete' scenes zijn er nooit geweest. Voor mij stond of viel de film ermee dat Merel over het pesten bleef zwijgen. Anders had je ook gauw die voorlichtingsfilm gekregen, dat was de grootste valkuil. Mijn impliciete manier van vertellen geeft echter wel vaak aanleiding tot discussie, ik heb op dat gebied veel minder behoefte aan houvast dan anderen.?

Kijkwijzer: 6. Uitzending op televisie op zaterdag 10 april 2004 op Nederland 3 om 23.00 uur. Gewaardeerd met een 8,2.

Facts

Eerste speelfilm in Nederland die digitaal in de bioscoop wordt vertoond.

Bluebird van Mijke de Jong is geweigerd voor de Oscaruitreiking van 2006. De film was de officiële Nederlandse inzending voor de categorie beste niet-Engelstalige Film. Volgens de organisatie van de Oscars, de Academy of Motion Picture Arts and Sciences, voldoet Bluebird niet aan de voorwaarden, omdat de film al op de Nederlandse televisie is geweest.

Pers

'de Filmkrant' d.d. maart 2004: "(?) Je zou als bezwaar kunnen aanvoeren dat Merel wel heel erg is toegesneden op de sympathie van verantwoorde linkse mensen (?) Toch veegt Mijke de Jong veel bezwaren weg door haar ingeleefde manier van filmen. De regiseusse dringt met haar camera een harde scholierenwereld binnen die realistisch overkomt. (?) een geweldige acteursregisseur. (?)"

Chris Buur en Clementine van Wijngaarden in 'VARA TV Magazine' 13-2004: "Knap is dat er niet echt naar een verklaring wordt gezocht voor dit pesten (?) Nog knapper is de manier waarop Mijke de Jong erin is geslaagd een volstrekt natuurlijke wereld voor te toveren. Jaap Spijkers als de vader is natuurlijk een acteur om op te bouwen, maar ook de jonge Elske Rotteveel als Merel beschikt over een ongehoord emotioneel naturel. Kees Scholten als haar gehandicapte, geadopteerde broertje (zakdoeken gereed) is ook verbluffend. Een lievere kind-kind-relatie is lang niet meer in film of op tv te zien geweest. Maar wat BLUE BIRD echt tot een prima film maakt, is de zorgvuldigheid waarmee de wereld van Merel tot in de kleinste uithoeken wordt geschilderd. Geen enkele bijrol wordt clichématig ingevuld (?) aan het eind ben je blij dat de makers je gedwongen hebben naar iets genuanceerds, subtiels en realistisch te kijken."

Jan Pieter Ekker in 'de Volkskrant' van 10 april 2004: "(?) Egmond Film, dat de Telefilm voor de NCRV produceerde, wilde BLUE BIRD graag in de bioscoop uitbrengen. Distributeur A-Film toonde interesse, maar alleen als de film pas een jaar later op de televisie zou worden uitgezonden. Dat was niet bespreekbaar in Hilversum; de NCRV hield vast aan eerder gemaakte afspraken. BLUE BIRD had zeker een kans in de bioscoop verdiend. Met Cloaca (?) is hij de beste van deze reeks Telefilms. Het scenario van Mieke de Jong vertoont wel wat kunstgrepen, zoals een mysterieuze zwarte boekenlezer die Merel keer op keer aanspreekt. Dat wordt ruimschoots goedgemaakt door het fantastische spel van de debutanten Elske Rotteveel en Kees Scholten. Vooral de scènes met hen samen - een potje Memory spelend, of op de pier turend naar langsvarende boten - zijn hartverscheurend. (?)"

Jos van der Burg: "Bijna een jaar na tv-uitzending bereikt de telefilm Bluebird van Mijke de Jong de bioscoop. Merkwaardig? Distributeur A-Film wilde de film vorig jaar uitbrengen als de NCRV de uitzenddatum wilde opschuiven. De omroep weigerde - leve de samenwerking tussen omroepen de filmwereld! - waarna de distributeur afhaakte. Dat de film nu alsnog in de bioscoop belandt, is te danken aan het festival in Berlijn, dat Bluebird selecteerde voor het Kinderfestival. Wie de film vorig jaar op tv miste, kan nu in de bioscoop zien waarom Berlijn zo enthousiast is. (...) Bluebird overstijgt het karakter van de sociale probleemfilm, omdat de makers vooral geïnteresseerd zijn in Merels psyche. Zoals eerder met Tussenland leeft scenarist Helena van der Meulen zich uitstekend in in de gevoelens van een buitenstaander. Mijke de Jongs subtiele regie en het verbluffende acteren van debutant Elkse Rotteveel als Merel doen de rest. Bluebird zou een realistische mokerslag zijn geweest als de makers hun hang naar poezeligheid hadden thuisgelaten."

Bregtje Schudel in 'NL20 Uitmagazine' van 9 februari 2005: "(...) Vooral het acteerwerk van de jonge Elske Rotteveel mag geprezen worden. Ze is verbazingwekkend naturel (...) Gelukkig weet Mijke de Jong op vakkundige wijze al te makkelijke conclusies te ontwijken. Echte verklaringen waarom juist Merel plotseling het mikpunt is van alle pesterijen worden niet gegeven. Die zijn er namelijk in het echte leven ook niet."

Prijzen

Nominatie Gouden Beeld 2004 in de categorie Drama.

Genomineerd voor de Prijs van de Nederlandse Filmkritiek 2004.

Geselecteerd voor de 29ste editie van het Toronto International Film Festival 2004 in Canada. De film werd vertoond als Sprockets Special Presentation.

Glazen Beer, de prijs voor beste jeugdfilm op het filmfestival in Berlijn op 19 februari 2005. De film werd gekozen door de kinderjury van het Kinderfilmfest, het programmaonderdeel van het filmfestival waarin Bluebird was opgenomen.

Grand Prix op het Montreal International Children's Film Festival in maart 2005.

Young People's Jury Award op het Sprockets Toronto International Film Festival for Children in mei 2005.

Stimulansprijs voor artistiek succes in oktober 2005.

Casting

Job Gosschalk, Marina Wijn, Saida van der Reijd

Filmuziek

Paul Prenen, Harry de Wit

Liedjes

Blackbird / The Beatles, The other side / Red hot chili peppers, Losing my religion / REM

Camera

Goert Giltay

Montage

Dorith Vinken

ProdDesign

Jolein Laarman

Kostuums

Monica Petit, Maartje Wevers

Grime

Trudy Buren

Geluid

Joost Roskam

Stunts

Nicky Hullen

Bioszalen

7 bij première

Bezoekers

2.123

Kleur

Kleur

Locaties

Rotterdam, Hoek van Holland

Genre

Drama