Lepel

Alternatieve titel: Spoon


Regie

Willem van de Sande Bakhuysen

Scenario

Mieke de Jong

Release

3 februari 2005

Producent

Joost de Vries, Leontine Petit

Studio

Lemming Film

Duur

94 minuten


Verhaal

Familiefilm over het negenjarige jongetje Lepel. Na de mysterieuze verdwijning van zijn ouders, ontfermt zijn gemene oma Koppenol zich over Lepel. Zij gebruikt hem als haar knechtje. Wanneer Lepel op een dag de kans krijgt, ontsnapt hij en verstopt zich in het Broer mode warenhuis. Hij raakt daar bevriend met het stoere meisje Pleun dat stiekem achter de truien woont. Pleun en Lepel krijgen hulp van Max, een vriendelijke verkoper die in stilte verliefd is op juffrouw Broer, de cheffin van de winkel. Max en Pleun bedenken een plan waarmee ze Lepels ouders hopen te vinden.Tijdens hun zoektocht wordt ook juffrouw Broer ongewild in hun complot betrokken. Koppenol geeft Lepel echter niet zomaar op. Samen met Lepels meester, Bijts, probeert ze hem terug te krijgen. De winkel is overdag niet langer veilig voor Lepel. Gelukkig heeft hij Pleun, die zorgt dat hij uit de klauwen van Koppenol blijft en die hem helpt zijn ouders te vinden. Zal deze zoektocht naar de hereniging van Lepel en zijn ouders leiden? Of krijgt zijn gemene oma hem toch nog te pakken?

Cast

Joep Truijen (Lepel/Pelle), Neeltje de Vree (Pleun), Loes Luca (oma Koppenol), Carice van Houten (juffrouw Broer), Barry Atsma (Max), Kees Hulst (meester Bijts), Ad Knippels (verkoper), Mara van Vlijmen (verkoopster), Reinout Bussemaker (vader van Lepel), Helen Mineur (Marijntje), Ferdi Jansen (politieagent), Peter van den Begin (ballonvader), Sjoera Retèl, Henriette Koch, Catalijn Willemsen (moeders in warenhuis), Margo Dames, Lotte Sig (moeder en kind), Marguerite de Brauw (presentatrice), Lieke Rosa-Altink, Lukas Dijkema (kapitein veerboot)

Ontstaan

De film heeft een lange voorgeschiedenis. De film kreeg al in augustus 1994 een uitwerkingsbijdrage van het Nederlands Fonds voor de Film, maar pas tien jaar later startten de opnamen. Het grootste obstakel was de oprichting van een cv, vanwege verouderde wetgeving moest deze steeds uitgesteld worden.

Opgenomen in mei 2004 in Duitsland (tussen Weimar en Leipzig) op HD (niet op film). Winkelopnamen in de Kaufhof.

Met een auto-race tussen JR-YB-11 tegen RC-KB-09.

Pers

Oene Kummer in ?PreView? van februari/maart 2005: ?(?) Willem van de Sande Bakhuyzen haalt het beste uit zijn jonge en oudere acteurs, al had Carisce best een vlottere pruik op mogen zetten.?

Remko Mewe in ?Biosmail? van 3 februari 2005: ?De jonge Lepel (Joep Truijen) heeft net zo?n verontwaardigde oogopslag als de kleine Oskar uit Die Blechtrommel (1979) en is bijna net zo standvastig. Oskar weigerde groter te groeien en Lepel weigert de persoonlijke slaaf van zijn oma (Loes Luca) te worden, die hem wil opsluiten. (?) Willem van de Sande Bakhuyzen is moeiteloos naar het genre van de kinderfilm overgestapt. De aantrekkingskracht van de film zit vooral in de onafhankelijkheid van de kinderen. Annie M.G. Schmidt en Astrid Lindgren hebben inmiddels wel bewezen dat kinderen daarvan houden. Lepel en Pleun nemen hun eigen beslissingen en laten zich niet in de luren leggen. De uitblinkende Barry Atsma trekt met zijn vertolking van de sympathieke vaderfiguur weliswaar de meeste aandacht naar zich toe, maar zijn zoektocht naar geborgenheid zal niet slagen zonder jeugdige onbevangenheid.?

Floor van Dijck in 'Zone 020' van 2 februari 2005: "(...) Van de Sande Bakhuyzen heeft een nieuw soort familiefilm neergezet, door de daarin gebruikelijke onderbroekenlol, karikaturen en snelheid te verruilen voor een goed verhaal, een enorme dosis fantasie en betoverend acteerwerk. Niet simpel, wel ontroerend mooi en leuk."

Bas Blokker in 'NRC Handelsblad' van 2 februari 2005: "Je mag hopen dat Lepel dé familiefilm van 2005 wordt, zoals de poster het wil, want het werd wel weer eens tijd dat kinderen ouder dan acht jaar kwaliteit in plaats van vermaak voorgezet krijgen. Lepel mag je beschouwen als de eerste echt waardige opvolger van Minoes, het grote succes van 2001. (?) Regisseur Willem van de Sande Bakhuyzen combineert een sprookjesachtige vormgeving, gefilmd op locaties in het voormalig Oost-Duitsland, met ernstige acteerprestaties. Hij doet geen poging zijn hoofdpersoon (een dieproerende rol van Joep Truijen) op te vrolijken met een onnozele pretwereld. Met Pleun (de in al haar kinderwoede ontwapenende Neeltje de Vree) beleeft hij wel plezier, maar het belangrijkste is het grote avontuur een geschikte moeder te vinden die de zijne kan vervangen. Dat grote avontuur wordt met fijne streken neergezet, met paren van protagonisten. Lepel en Pleun op de voorgrond, daarachter Max (een soms wel erg lievige Barry Atsma) en Broer (Carice van Houten) en altijd dreigend om hen heen de boze stiefmoeder (Loes Luca) en haar handlanger tegen wil en dank, Lepels ambitieuze leraar (Kees Hulst), die geen moment karikaturale Snufjes en Snuitjes worden. Er zitten visueel schitterende sprookjesscènes in, Lepel die op het dak een boodschap aan zijn ouders schildert en alle scènes met de ballon. Maar het mooist en bewonderenswaardigst is de toon van de film, die nooit verkleutert en vertut, die altijd de ernst van wat er op het spel staat weergeeft. Lepel is een film die bewijst dat je niet op je hurken hoeft om een kind iets bijzonders te laten zien.?

Anna van der Gaag in ?Metro? van 3 februari 2005: ?(?) Een amusant verhaal, dat voor kinderen harstikke spannend en ook nog een beetje zielig is. Dat de gekke typetjes dan ook nog gespeeld worden door Loes Luca, Carice van Houten en Barry Atsma maakt het alleen maar leuker. (?) Lepel is dus een hele sympathieke familiefilm. Een ?must see? voor alle Nederlandse koters.

Bregtje Schudel in NL20 van 2 februari 2005: "(...) De belevingswereld van een kind wordt niet zomaar terzijde geschoven, maar juist serieus genomen. (...) de bedreigingen die Lepel boven het hoofd hangen zijn echt bedreigend. Dit is met name te danken aan Loes Luca, die helemaal opgaat in haar rol van kwaadaardige oma, maar ook het acteerwerk van de jonge Truyen is sinds zijn houterige optreden in The Horseless Prince aanzienlijk verbeterd."

Brigitte van Meurs in de On Stage Uitgaansnieuwsbrief van 3 februari 2005: "Lepel is een magische film die uitsluitend sympathie oproept."

Marieke Kremer in ?Sp!ts? van 3 februari 2005: ?(?) Het is de vraag of ouders net zo van Lepel zullen genieten als kinderen. Anders dan bijvoorbeeld in Minoes (ook met een zeer charmante Van Houten) of in animatiefilms als Finding Nemo en valt er voor volwassenen weinig te lachen. Ook had de film best wat korter kunnen duren: het verhaal verloopt behoorlijk traag. Maar ach, wat maakt het uit. Lepel biedt een magische wereld waar kinderen in warenhuizen wonen en tuttige winkeljuffrouwen zomaar van raceauto's kunnen houden. Dat is meer dan genoeg om de kids mee te plezieren.?

Prijzen

Gouden Film (100.000 bezoekers) op 22 februari 2005.

Winnaar van de Film & Kino Children's Film Award voor beste
film op het Noorse Kristiansand International Children's Film Festival in mei 2005. De film werd bekroond met 75.000 Noorse kronen en ondersteuning van de distributie in Noorwegen.

Het Duitse Goldener Spatz Kinder Film & Fernseh Festival kende in mei 2005 de Script Writing Award toe aan Mieke de Jong voor het scenario van Lepel (7500 euro).

Gouden Kalf 2005 voor BESTE PRODUCTION DESIGN voor het production design-team en Gert Brinkers.

Eervolle vermelding voor beste film op het Golden Elephant International Children's Film Festival in India in november 2005.

Op het Reel 2 Real festival (maart 2006) in Canada onderscheiden met de Youth Jury Award voor beste film voor 9 jaar en ouder.

Jongerenjuryprijs in de categorie Reach the sky in de leeftijd van 12 tot 14 jaar op het filmfestival Giffoni Hollywood in mei 2006.

Tijdens de 9e editie van het MAFF International Film Festival for kids and teens in september 2006 won de film in Polen vier prijzen: de eerste prijs in de categorie 5-11 jaar oud werd toegekend door de International Children Jury. De International Teen Jury gaf Lepel de derde prijs in de categorie 12-16 jaar. Daarnaast kreeg Lepel de Special Audience Prize en werd de film verkozen tot Beste Film van het hele festival.

Filmuziek

Robert Lockhart

Camera

Guido van Gennep

Montage

Wouter Jansen

Distributeur

Warner Bros

Bioszalen

109 bij première

Bezoekers

208.245

Kleur

Kleur

Meer info

Site: http://www.lepeldefilm.nl.

Art director

Joyce van Diepen

Genre

Familie

Doorzoek de DB op beginletter

A | B | C | D | E | F | G | H | I | J | K | L | M | N | O | P | Q | R | S | T | U | V | W | X | Y | Z |

Laatste toevoegingen

De Nederlandse film database wordt onderhouden door René van Dam. Lees meer