Toen 't licht verdween (1918)

Alternatieve titel: Blind, sphinx, De

Regie

Maurits H. Binger

Scenario

Maurits H. Binger

Release

08-07-1918

Studio

Filmfabriek-Hollandia

Duur

-1
Filminformatie

Verhaal

In het begin is er de kennismaking van de componist Pietro Gignoni met de beide allerliefste meisjes Sylvia en Lyda. Pietro wordt verliefd op Sylvia, wat de jaloezie van Lyda opwekt. En ook nog van een ander, namelijk de componist Rosni. Dolveel houdt deze van Sylvia, maar hij gevoelt dat zijn mismaakt lichaam -hij heeft een bochel- voor hem een beletsel is de mooie Sylvia ooit ten huwelijk te vragen. Pietro en Sylvia leiden met hun dochtertje een gelukkig leventje. Dat duurt zo een vijftal jaren. Dan pakken zich donkere wolken samen. In het begin draagt Sylvia alleen alle verdriet. Ze bemerkt dat haar gezichtsvermogen sterk vermindert en tenslotte besluit ze advies in te winnen. Dan komt het vreselijke: een operatie zal nodig zijn om haar misschien het gezichtsvermogen te doen behouden. Maar helaas, de verwachte redding bleef uit. Voor Sylvia zal 't voor altijd uit zijn haar man en haar dochtertje, die ze zo lief heeft, te zien. In de tijd dat ze in het ziekenhuis lag, is Lyda het huishouden van haar zuster komen waarnemen. Pietro wordt geheel door Lyda ingepalmd. Pietro worstelt nog wel tegen de opkomende liefdegevoelens voor Lyda, maar men bemerkt dat de banden die hem aan Sylvia binden losser worden. De ongelukkige Rosni bemerkt wat er gebeurt. Hij heeft Sylvia niet minder lief gekregen en tenslotte wordt het hem te machtig en vertelt hij Sylvia dat haar man haar niet waard is. Sylvia probeert tevergeefs Pietro weer voor zich te winnen. Dan neemt ze een besluit. Men ziet haar langs het strand dolen en in zee gaan. Sylvia offert zichzelf op om een verbintenis tussen Pietro en Lyda niet langer te verhinderen.

Cast

Annie Bos (Sylvia, blinde vrouw), Adelqui Migliar (componist Pietro Gignoni), Lola Cornero (Lyda, Sylvia's zuster), Jan van Dommelen (Gio Romano, vader van Sylvia en Lyda), Cor Smits (professor in de oogheelkunde), Frits Bouwmeester jr. (organist Rosni), Paula de Waart (zijn moeder), Renée Spiljar (Renée), Marie Spiljar (Renée's kindermeisje), Ernst Winar

Ontstaan

De film werd bij de Amsterdamse première (cinema De Munt) begeleid door een orkest met sopraan en kinderkoor. De partituur was door Jan de Nobel gecomponeerd voor het toneelstuk waarop de film is gebaseerd.

In 1996 verwierf het Nederlands Filmmuseum een -niet geheel complete- kopie die in Frankrijk gevonden was. De gerestaureerde film werd in oktober 1998 vertoond op grofweg tweederde van de oorspronkelijke lengte, maar alle aktes zijn aanwezig.

Renée Spiljar (29 januari 1913) werd door haar moeder, de koriste Maria Spiljar-Gardner, geïntroduceerd bij filmregisseur Maurits Binger. Het resulteerde in rollen in tenminste tien stomme films van 1918 tot 1922.