Amazones (2004)

Regie

Esmé Lammers

Scenario

Barbara Jurgens, Jean van de Velde

Release

9 december 2004

Producent

Anton Smit, Hanneke Niens, Sandra van der Oest

Duur

102 minuten
Filminformatie

Verhaal

Lot, Sam en Reneetje hebben genoeg van hun saaie levens en besluiten, half serieus, een bank te overvallen. Daarbij worden ze geholpen door hun vriendin Kers, de onderwijzeres van hun kinderen. De overval verloopt onverwacht gemakkelijk (met 15.240 euro als buit). De Amazones beschouwen dat eigenlijk als één grote grap, waarvoor ze nog geld op de koop toe krijgen ook. Ze lopen op wolken en genieten van de actie, spanning en sensatie. Dit smaakt naar meer en al gauw is de volgende geslaagde overval een feit. Door een onverwachte gebeurtenis moeten de Amazones hun principe om nooit geweld te gebruiken noodgedwongen laten varen en belanden de Amazones weer met beide benen op de grond. Bovendien legt hun dubbelleven, dat aanvankelijk tot allerlei komische verwikkelingen leidde, steeds meer de druk op hun vriendschap en privé-levens. Het wordt nog ingewikkelder, wanneer Lot verliefd wordt op de rechercheur die het onderzoek naar mysterieuze bankovervallen leidt. Twijfel slaat de Amazones om het hart, maar toch besluiten ze nog één keer in actie te komen en een laatste keer toe te slaan.

Cast

Monique van de Ven (Kers), Monic Hendrickx (Sam), Georgina Verbaan (Reneetje), Susan Visser (Lot), Theo Maassen (Achilles), Pierre Bokma (Zeger), Marcel Musters (Ramon), Roos Ouwehand (Natasja), Hans Trentelman (Pompbediende), Jochum ten Haaf (Van Trigt), Ergün Simsek (Najib), Mieke Mink (Ons Ma), Guido Pollemans (Pim), Dorien Folkers (Luizenmoeder), Martijn Hillenius (Piepjonge Agent), Jenne Decleir (Stan), Wim Serlie (Rijkswacht), Elske Hart (Melanie), Arthur Dieteren (Kees), Philippine Hillen (Kim), Rowan Kallasingh (Mo), Jasper Gottlieb (Moes), Merel den Hengst (Roosje), Gert Jan van Veen (Jongen met Mes), Jim Berghout (Agent), Sarah Boonman (Receptioniste Hotel), Tamar Baruch (Receptioniste Hotel), Nadja van de Ven (Kamermeisje), Kelly Lee van Gilst (Kassiere), Job Raaijmakers (Geldloper), Ad Bastiaanse (Personeel Supermarkt), Erik van der Horst (Personeel Supermarkt), Ine Kuhr (Personeel Supermarkt),Wende Snijders (Personeel Supermarkt), Marinus Vroom (Parkeerwacht), Arthur Siebbeles (Parkeerwacht), Lone van Roosendaal (Bankbediende), Vincent Rietveld (Bankbediende), Michael Helmerhorst (Vader Reneetje), Frits Sissing (Presentator ?Opsporing Verzocht?), Cilly Dartell (Presentatrice ?Hart van Nederland?)

Ontstaan

In januari 2004 diende het voormalige ABN Amro-gebouw aan de Amsterdamse Vijzelstraat als filmset en wel als chique hotelkamer van het niet bestaande ?Le Papillon?. Het Stadsplein van Amstelveen was op maandag 12 januari 2004 het decor. Een gedeelte van de Schouwburg Amstelveen werd omgetoverd tot een bankfiliaal van Du Puys Bankiers. Ook de Amstelveense metrohalte Uilenstede en winkelcentrum Groenhof doen dienst als Breda Noord.

De actiescènes zijn geregisseerd door Dick Maas, waardoor meer scènes tegelijkertijd opgenomen konden worden.

Het script van de film was vier jaar oud toen het tot verfilming kwam. Voor regisseur Esmé Lammers is het de eerste keer dat ze een productie regisseert die niet door haarzelf is geschreven. Het scenario werd geschreven door Barbara Jurgens, die als actrice te zien was in de zombiefilm ATTACK OF THE FLESH DEVOURING SPACE WORMS FROM OUTER SPACE (1998).

De film had al in 2001 gemaakt kunnen worden, maar toen was er geen geld. Daardoor misten Halina Reijn en Thekla Reuten de film, want zij waren niet meer beschikbaar tijdens de draaiperiode. Ook beoogd regisseur Van de Sande Bakhuyzen was niet beschikbaar wegens verplichtingen elders. De producenten durfden het project niet verder uit te stellen met het oog op het stopzetten van de cv-maatregel.

Omdat de scenarioschrijfster het niet geloofwaardig vond als Monique van de Ven uit Breda Noord kwam, is daar Brasschaat van gemaakt. Esmé Lammers maakte een aantal aanpassingen. In de ogen van Lammers hadden de vrouwen in eerste instantie te weinig huishoudelijke problemen.

Facts

Knopen leiden tot de oplossing.

Pers

Robert Neugarten in 'PreView' van november/december 2004: "(...) onderhoudende momenten. Al lijkt het erop dat de regisseur Esmé Lammers niet precies wist wat ze nou met het materiaal moest.Sympathie vragen voor deze doldrieste wetsovertreders? Ze tot rebellerende heldinnen uitroepen? Om ze lachen, met ze lachen? Lammers heeft nadrukkelijk affiniteit met het viertal, maara laat toch ook weer tamelijk nadrukkelijk na om een statement te maken. Dat maakt geen al te besluitvaardige indruk. Gelukkig wordt er aanstekelijk geacteerd."

Jos van der Burg in ?Het Parool? van 8 december 2004: ?(?) Vier Nederlandse actrices met grote rollen in een Nederlandse film is een unieke gebeurtenis. Dat de vrouwen er plezier in hadden, straalt van het doek af, maar we hadden hun een beter script gegund. Amazones zwabbert tussen sociaal-realistisch drama en komedie met als resultaat niksigheid. De film is dramatisch noch ontroerend en ook geestige momenten zijn schaars. (?) Waar was de scriptdokter??

Bregtje Schudel in NL20 van 8 december 2004: ?(?) matige dialogen (?) Na het ongeloofwaardige en amorele einde weet je het zeker: dit zijn geen amazones, dit zijn randdebielen! Met Amazones slaat regisseuse Esmé Lammers de plank totaal mis. Misschien had ze zich toch beter tot fantasierijke kinderfilms kunnen beperken. ?

Anna van der Gaag in 'Metro' van 9 december 2004: "(...) Amazones is in wezen een prima ?lm. (...) Het enige wat Lammers nagelaten heeft, is het Bredase accent van de vrouwen uit het script te schrappen. Het was waarschijnlijk minder storend geweest als de Bredase vrouwen geen acccent hadden gehad, dan een overduidelijk nep Brabants accent, waarbij de harde g?s regelmatig te horen zijn. Vooral Georgina Verbaan heeft moeite haar ?ABN? te verbloemen. Nu is haar rol sowieso al niet bijster sterk. Ze zet Reneetje meer neer als een typetje dan een karakter. Het contrast naast ervaren actrices als Monique van de Ven en Monic Hendrikx is hierdoor wel wat groot. Vooral voor Brabanders zal het even doorzetten zijn om het nagespeelde accent te negeren, toch is het de moeite van het proberen waard."

Willem Schouten in 'SP!TS' van donderdag 9 december 2004: "(...) Het plot van Amazones schijnt gebaseerd op een waargebeurd verhaal in Frankrijk maar lijkt veel op het Amerikaanse Set It Off. Die gettothriller met Queen Latifa en Jada Pinkett Smith, wellicht ook geinspireerd op het Franse verhaal, koos echter voor een keiharde aanpak. Regisseur Esmé Lammers durft dat niet aan. Ze buit vooral de komische elementen van het verhaal uit. Dat levert leuke momenten op. Van de Vens kokette Kers lijdt aan een hilarische kledingfetish en zet een hitsige Pierre Bokma leuk in de hoek. Verbaans ongecompliceerde wildebras Reneetje is sowieso een lust voor het oog. Bovendien blijkt het hemeltergende Brabants van de dames een grap op zich. Als film valt Amazones toch wat tegen. Lammers heeft veel tijd nodig haar personages te introduceren en houdt niet voldoende film over om het plot gedegen af te wikkelen. De romance tussen Lot en rechercheur Achilles (Theo Maassen) lijdt aan ademnood en ook de climax is gehaast en nauwelijks geloofwaardig. Een bankrover op de vlucht die per se het toneelstuk van haar zoontje wil bezoeken terwijl haar minnaar haar op de hielen zit is niet goed bij d'r hoofd. Bankrovers die net over de grens een luxe hotel betrekken en cash betalen evenmin. Dat ze vervolgens in hun ondergoed rondspringend Nobody's Wife van Anouk gillen is als ode aan de vrouwelijke onafhankelijkheid best vermakelijk. Maar logisch is het iets minder."

Movieguide.nl: "Esmé Lammers heeft goed de kunst afgekeken bij Thelma & Louise en Set It Off en levert met Amazones een frisse, komische en aanstekelijke actiekomedie af. Het uitgangspunt is ontzettend leuk gevonden en leidt tot een melige en meeslepende combinatie van gespannen vriendschappen en geestige bankovervallen. (...) De hoofdrolspeelsters geven eveneens een indrukwekkend visitekaartje af. Vooral Georgina Verbaan zet een hilarisch personage neer als alleenstaande moeder met dure hobby's."

Jan Pieter Ekker in 'de Volkskrant' van 9 december 2004: "In de Griekse mythologie waren de Amazones een volk bestaande uit krijgshaftige vrouwen. Mannen tolereerden zij in hun samenleving niet; om de stam in stand te houden, leefden de Amazones twee maanden per jaar samen met een buurvolk. In de gelijknamige film van Esmé Lammers zijn de amazones drie blijmoedige bijstandmoeders uit Breda-Noord die zich op sleeptouw laten nemen door een kleptomane kakmadam. (...) Als het aan scenarioschrijfster Barbara Jurgens had gelegen was Amazones een film over eenzaamheid en isolement geworden; regisseuse Esmé Lammers (Lang leve de koningin, Tom en Thomas) besliste anders. Zij had een lichte, emotionele, romantische feel good-film voor ogen, over vier vrouwen die hun moment van glorie beleven. Het resultaat is een schizofrene film. (...) De film is om onduidelijke redenen in Breda-Noord gesitueerd. De acteurs praten met een zachte g en ze slikken - zo goed en zo kwaad als het gaat - de d en de t in. ?Fuckeduck, die gas die ken ik!' (...) Kers heeft een probleem omdat ze na de dood van haar man op veel te grote voet is blijven leven. Een baantje als onderwijzeres biedt geen soelaas; het levert wel de vermakelijkste scènes op, als zij de schuinsmarcherende hoofdmeester (een prettig-schmierende Pierre Bokma) van haar lijf probeert te houden. Het zijn lichtpuntjes in een aaneenschakeling van clichés. Zo wordt de buit van biljetten blij in de lucht gegooid en maken de gelegenheidsdieven gekleed in ondergoed een vreugdedansje op het metersbrede bed van de duurste suite van een tophotel. Dat soort beelden is overbekend. Uit veel betere films dan Amazones."

Brigitte van Meurs in On Stage van 9 december 2004: "(...) Amazones is bij vlagen hilarisch, maar door de onhandigheid en de meisjesachtigheid van de vier is de film helaas geen Hollandse Thelma & Louise geworden, zoals de bedoeling was. Regisseuse Esmé Lammers (Lang leve de koningin) had veel meer girl power in de film mogen stoppen, nu is Amazones aan de laffe kant. Hij is een beetje grappig, een beetje stoer, een beetje feelgood en een beetje spannend. De film bevat zelfs tamelijk brute actie, in een scène die werd geregisseerd door Dick Maas (de partner van Lammers). Gelukkig doen de actrices het niet onverdienstelijk. Alleen: waarom beseffen filmmakers niet dat het spreken in dialect een acteur echt niet helpt? Amazones met een onnatuurlijk zachte g: dat werkt op de lachspieren. En dat was vast niet de bedoeling."

Casting

Job Gosschalk, Janusz Gosschalk, Dorien Folkers

Filmuziek

Parachute, Dick Maas

Liedjes

Nobody's wife / Anouk

Camera

Theo Bierkens

Montage

Hans Keesmaat, Raquel Satumalaij

ProdDesign

Rikke Jelier

Kostuums

Alette Kraan

Geluid

Bert Rijkelijkhuizen

Licht

Kees Kroese

Stunts

Willem de Beukelaer

Special effects

Harry Wiesenhaan

Distributeur

A-Film Distribution

Bioszalen

34 bij première

Bezoekers

26.563

Kleur

Kleur

Meer info

Site: www.amazonesdefilm.nl

Productiejaar

2004

Budget

3 miljoen euro

Locaties

Amsterdam, Amstelveen

Genre

Komedie, actie