Gay (2004)
Regie
Tom Six
Scenario
Tom Six
Release
4 november 2004
Producent
Ilona Six
Duur
100 minuten
Filminformatie
Verhaal
GAY is een tragikomedie over het leven van het homostel Pascal en Max. Pascal is een arrogante soapacteur die het wil gaan maken in Hollywood en Max is een succesvolle, narcistische televisieproducent. Max en Pascal leiden een decadent leven en maken samen met vriendin Snoes het hippe Amsterdamse nachtleven onveilig. Als Max een nieuw TV-format bedenkt waarin hij een zwerver van de straat plukt om hem weer terug in de maatschappij te laten keren, gaat het mis. Noodgedwongen moet de zwerver een aantal dagen in hun sjieke appartement doorbrengen. Als Max dan ook nog eens een affaire begint met een Amerikaanse fotograaf loopt hun relatie op de klippen. Snoes is aanwezig op elke feestje en moedert een beetje over Max en Pascal. Snoes heeft heel wat te troosten, maar daar is ze dan ook een 'handtasje' voor [nichtenterm voor homovriendin].
Cast
Hugo Metsers III (Max), Joris van de Sande (Pascal), Nienke Brinkhuis (Snoes), Dean Reinick (Guy), Adriaan Adriaansen (Nol), Casper van Bohemen (Ken), Josefine van Asdonk (Stefanie), Serge-Henri Valcke (dierenarts), Nada van Nie (juryvoorzitter), Hummie van de Tonnekreek (journaliste), Kelly (lesbienne), Wouter Zweers (Roderick), René Vervoorn, Edgar Wurfbain, Vivienne van den Assem, Tom Sebastian, Nada van Nie (voorzitster bij auditie), Winston Gerschtanowitz, Edwin Smulders (paparazzo fotograaf)
Ontstaan
Hetero Tom Six heeft een gay vriend en wilde een onderwerp waar veel mensen op afkomen. Hij ondervroeg vele homostellen om te weten te komen welke elementen beslist buiten de film gehouden moesten worden: aids en coming-out, onderwerpen die homoseksualiteit voortdurend in verband brengen met kommer en kwel. De film moest juist positief van karakter zijn, midden in de homowereld staan en scènes met homoseks niet schuwen.
Homobars als Exit, April en Soho waren bereid de film te sponsoren. Bovendien vond zus Ilona bedrijven die fondsen beschikbaar stelden in ruil voor product placement (waaronder Silhoutte brillen). Ten slotte sprongen particulieren bij die graag mee-investeerden maar vanwege het voor velen nog steeds gevoelige onderwerp hun naam niet aan de film wilden verbinden.
Een gay film zónder CV-constructie en toch niet lowbudget. Distributeur: RCV Entertainment.
Opgenomen in o.a. de Amsterdamse homo-uitgaansgelegenheden Mr. B., de April, de Soho en de Exit en in Rotterdam (metro Wilhelminaplein).
Tom maakt met GAY zijn debuut als speelfilmregisseur. Na zijn studie aan de filmacademie van New York begon hij als regisseur bij de televisie. Zo was hij onder andere eindregisseur van Big Brother.
Eerste Nederlandse bioscoopfilm die is opgenomen op high definition (HD) in plaats van op film. Dat claimt producent Six Entertainment, die voor de realisatie van de film United Broadcast Facilities (UBF) koos als partner.
Facts
Eerste Nederlandse homofilm sinds LIEVE JONGENS uit 1980 waarin Hugo Metsers sr. een hoofdrol speelde.
Het Filmmuseum, de Balie en Filmhuis Cavia organiseerden van 10 tot 19 december 2004 de achtste editie van de Roze Filmdagen, een festival voor homo's. Gay draaide niet tijdens de Roze Filmdagen. ,,Hij is tenslotte net groots in première gegaan. Daarnaast lijkt het me niet echt een goed idee om een film met zulke slechte kritieken te programmeren.'', aldus mede-organisator Werner Borkes.
Pers
Leo Bankersen in ?Het Parool? van 3 november 2004: ?(?) De karikaturale overdrijving is ongetwijfeld opzet, maar dat neemt niet weg dat Gay doet denken aan een povere aflevering uit een middelmatige soapfabriek. (?) omslachtige opzetjes (?) hopeloze clichés (?) routineuze camerawerk (schudden als het heftig wordt). Zie de quasi-brutale grappen die maar niet leuk willen worden. Hieraan mankeert meer dan alleen maar timing. De belichting komt nog het beste uit de verf.?
Eveline Walter in 'Biosmail' van 4 november 2004: "(...) Tom Six rekent met deze film op een hit, simpelweg omdat de (mannelijke) gayscene nog niet eerder een voor hen herkenbare film voorgeschoteld had gekregen. De vraag is of zij hier wel op zit te wachten. En zijn de personages wel zo identificeerbaar? Vooral Pascal is een ontzettende karikatuur: zeer overdreven emotioneel (hysterisch), extreem vrouwelijk en ook nog eens een mooie travestiet. O ja, en met een chihuahua die Cher heet. En struinen alle homoseksuelen feestjes af tot ze er bij neer vallen? Begrijpelijk dat Six de meest extravagante (en boeiende?) kant van de scene wilde laten zien, inclusief een aantal weinig verhullende liefdesscènes. In die opzet is hij wel geslaagd. Misschien zijn deze dingen echter interessanter voor het nieuwsgierige grote publiek, dan voor de doelgroep die hij voor ogen had."
Ronald Ockhuysen in 'de Volkskrant' van 4 november 2004: "(...) maakt het iets uit of een film over homo's of over heteroseksuelen gaat? Debuterend regisseur en scenarioschrijver Tom Six vindt van wel. Hij toont homo's als mensen die hipper en geiler zijn dan hetero's. In Gay hebben homoseksuelen ook hun eigen, nuffige taal. Als ze het stopwoordje ?hopeloos!' uitgillen, lijken ze nog het meest op een stel verveelde hockeymeiden. (...) Te midden van champagnefeesten en cocktailparty's voert hij ook enkele hetero's op waarmee het niet zo goed gaat; huisvriendin Snoes - een type dat gretig vertelt over het kaalscheren van haar ?doos' - zoekt naarstig naar de ware. De alcoholist en zwerver Nol, die de hoofdrol speelt in een nieuw tv-programma van Max, dient voor een relativerende noot te zorgen. Zo duikt Nol, door het homostel in huis genomen, lurkend aan een pijpje bier op terwijl Pascal zich net laat verwennen door een kelner uit de trendy homokroeg. Een grote optimist zou Gay een portret van de huidige welvaartsmaatschappij kunnen noemen, waar veel mensen alles denken te hebben zonder gelukkig te zijn. Alleen: zo'n kwalificatie is te chique voor deze doelgroepfilm, die hoofdzakelijk steunt op platitudes, clichés en stroeve erotiek. Ook wordt er houterig en vlak geacteerd - er is geen personage dat langer dan tien seconden boeit. Het aardigst dat te melden valt, betreft de eigenzinnige wijze waarop de film tot stand kwam. Six Entertainment, het bedrijf van Six en zijn zus Ilona, trok het project zonder hulp van de geijkte subsidiënten van de grond. Probleem is meteen weer wel dat sommige bedrijven hebben geëist dat hun merk opzichtig in beeld komt. Vooral LaPaay, de cosmeticalijn van zangeres Patricia Paay, heeft tijdens de onderhandelingen het onderste uit de kan gehaald."
Marissa Jalink in NL20 van 3 november 2004: ?De leukste vondst aan Gay is de filmposter. Twee paar voetjes die niet, als in het filmkeuringslogo voor seks, tegenover elkaar staan maar achter elkaar. Deze originele vondst oogt veelbelovend en misschien zelfs wel een beetje stout. Maar helaas, schijn bedriegt. Gay is niet stout. Gay is vervelend. (?) vlakke karakters, flauwe stereotypen (?) Hugo Metsers en Joris van de Sande doen hun best nog iets te maken van hun rol (?) Maar het flinterdunne script en de overdosis talentloze bijrolacteurs maakt het praktisch onmogelijk in hun wereld te geloven. (?) Het is zeer de vraag of hij voor de doelgroep wél interessant is. Want jezelf identificeren met twee mannen die weinig meer zijn dan de verpersoonlijking van egocentrisme en arrogantie moet ook voor de doelgroep geen gemakkelijke opgave zijn.?
Camera
Goof de Koning
Montage
Marc Mookhoek
Geluid
Jaap Wajer
Distributeur
RCV Entertainment
Bioszalen
10 bij première
Bezoekers
1.401
Kleur
Kleur
Locaties
Amsterdam (Mr. B., de April, de Soho en de Exit ), Rotterdam (metro Wilhelminaplein)