Snowfever (2004)

Regie

Pim van Hoeve

Scenario

Pim van Hoeve, Pieter Bart Korthuis, Johan Nijenhuis.

Release

14 oktober 2004

Producent

Sabine Brian, Alain De Levita, San Fu Maltha, Johan Nijenhuis, Anja Padel, Raphael Socha

Duur

90 minuten
Filminformatie

Verhaal

Snowfever draait om de verlegen Nicky (Hanna Verboom) die voor het eerst zonder haar ouders op wintersport gaat. In het Oostenrijkse Sölden besluit Nicky dat zij en niet haar jongensgekke vriendinnen Max en Sam de aantrekkelijke snowboardleraar Ryan (Daan Schuurmans) zal gaan versieren. Er ontpopt zich tussen de vriendinnen een nietsontziende strijd om Ryan. De derde reisgenote van Nicky is Eef. Eef is letterlijk en figuurlijk dikste vriendin van Nicky en is eigenlijk al blij als ze een beetje op de been kan blijven op de ski's. Als dan ook nog eens blijkt dat Ryan's broer Erik (Egbert Jan Weeber) niet zo vervelend is als Nicky eerst dacht, wordt het wel een erg ingewikkelde vakantie. Op oudejaarsavond staat Nicky dan ook voor de keuze: moet ze kiezen voor Eef, voor Erik, voor Ryan of Max en Sam?

Cast

Daan Schuurmans (Ryan), Hanna Verboom (Nicky), Egbert Jan Weeber (Erik), Eva van der Gucht (Eef), Peggy Vrijens (Max), Collien Fernandes (Sam), Axel Stein (Barney), Johnny Challah (Barney), Yolanthe van Kasbergen (Brenda), Sophie Winters (Kersje), Hugo Konings (Herman), Hans van Beenen (Robin), Jim Bakkum (Jack), Anke van't Hof (moeder), Mark Eeuwen (Dirk), Daan van Rijssel (Maarten), Lisette Vlaskamp (Christie), Ad Fernhout

Ontstaan

Op dinsdag 10 februari 2004 kregen Daan en Egbert samen hun eerste snowboardles in een overdekt sneeuwparadijs in Zoetermeer. Vanaf maart 2004 opnamen in het Oostenrijkse Sölden.

Snowfever met een budget van twee miljoen euro wordt gecoproduceerd door A-Film en SBS. Het is voor het eerst dat een Nederlandse commerciële zender als coproducent optreedt.

Er wordt niet gerookt in Snowfever, de boodschap van regisseur Pim van Hoeve.

Repenfabrikant Masterfoods sponsorde de film vanwege hun sponsorcontract met Jim Bakkum, die er ook een rolletje in speelt.

De advocaten van drie Duitse acteurs die in de film meespelen, wilden in een juridische spoedprocedure de release van de film verbieden omdat de acteurs nog niet waren betaald voor hun bijdrage aan de film. Het gaat om een bedrag van ongeveer 50.000 euro. NL Film heeft met een spoedoverboeking zelf het geld naar de acteurs overgemaakt. De fout lag volgens producent Johan Nijenhuis echter bij de Duitse coproducent Hope & Glory Pictures International, die beloofd had de Duitse acteurs te betalen. Het bedrijf had beloofd 3 ton van het budget van bijna 2 miljoen euro voor zijn rekening te nemen. In ruil daarvoor had het bedrijf de distributierechten van de film in Duitsland en Oostenrijk verworven.

Voor de première van de film is uit Oostenrijk 50 kubieke meter sneeuw overgehaald die Pathé ArenA moesten omtoveren tot een sneeuwparadijs. Premièreparty Snowfever, maandag 11 oktober 2004, 19.30 - 20.30 uur & 22.50 - 23.15 uur, SBS 6. The Making of Snowfever', maandag 11 oktober 2004, 23.15 uur, SBS 6.

De film wordt in de bioscopen vooraf gegaan door de korte straatvoetbalfilm League of Legends, waarin ook toppers als Edgar Davids, Michael Reiziger en Johnny Heytinga te herkennen zijn. Regie: Jeffrey Elmont. Met: Lenny Neteb, Edward van Gils.

Op 8 februari 2005 bracht A-Film Snowfever uit op dvd. Een dag voor de release had de consument via de websites van Tiscali (www.tiscali.nl) en Veronica (www.veronicatv.nl) de mogelijkheid special features te downloaden. Door de dvd zonder dit bonusmateriaal aan te bieden, kon A-Film Snowfever verkopen voor een consumentenadviesprijs van ?9,99. De download kostte ?2,50 kosten en bestaat uit meer dan een uur aan niet eerder vertoond bonusmateriaal. Het bonusmateriaal bestaat uit The Eggie Egg Report, waarin Egbert Jan Weeber op de voet wordt gevolgd met fragmenten uit zijn videodagboek, The Stories Behind The Snowfever, waarin acteurs vertellen over persoonlijke ervaringen tijdens de opnamen, een Making Of en Behind The Soaps, met vijf fragmenten over de casting.

Facts

Johan Nijenhuis vergeleek de film zelf liever met There?s something about Mary dan met Pista!

Na de aftiteling volgt nog een scène.

Pers

Oene Kummer in ?PreView? van oktober 2004: ?(?)Een sympathiek detail is bovendien dat Nicky?s mollige vriendin Eef (Eva van der Gucht), die in een andere film wellicht het mikpunt van spot zou zijn, hier als eerste een leuke kerel aan de haak heeft.?

Dana Linssen in 'NRC Handelsblad' van 13 oktober 2004: "(...) Goed of interessant is Snowfever geen van beide. En het cynische is dat het zo moeilijk voor te stellen is dat het de bedoeling was dat hij goed of interessant zou worden. Snowfever gaat net als Costa om het overbrengen van een vertrouwd gevoel: een jongen en een meisje ontmoeten elkaar en het loopt goed af. (...) Snowfever is nog slechter dan Costa. Het scenario is slordiger, de stijl ongemotiveerder, het acteren belabberder. Gelukkig had Costa Georgina Verbaan en heeft Snowfever Eva van der Gucht en Egbert Jan Weeber als glorieuze klunzen. Maar die kwaliteiten zullen voor de doelgroep niet de hoofdreden zijn om hem te gaan zien. (...)"

Hanna Bervoets in 'NL20' van 13 oktober 2004: "(...) niet bijster origineel of spitsvondig (...) koddig hoogtepunt: Egbert Jan Weeber met een flesje Yoghidrink [Vitalinea] om z'n lul. Deze doldwaze promiscuïteiten contrasteren met de oubollige teksten die de acteurs zo nu en dan in de mond gelegd krijgen. Een uitroep als 'Ze kúnnen me wat!' associeer je nu eenmaal eerder met Dik Trom (...) Toch kent Snow Fever wel degelijk een aantal entertainende momenten, en dat is vooral te danken aan het altijd enthousiaste spel van Daan Schuurmans en de veelvuldige aanwezigheid van die charmante, leuke, lekkere, enfin: 'getalenteerde' Egbert Jan Weeber. Bovendien bevat de film genoeg lijpe dansjes, snowboardstunts en spectaculaire afdalingen om ook de visueel ingestelde kijker geen seconde te vervelen."

Jos van der Burg in 'Het Parool' van 13 oktober 2004: "(...) Het is moeilijk te geloven, maar Snowfever is van dezelfde maker [Pim van Hoeve]. De lichtvoetigheid van Liever Verliefd is ingeruiuld voor plompheid en puberale humor. (...) een flinke stap terug. De film maakt een houterige indruk en er wordt matig geacteerd. (...)"

Marieke Kremer in 'Sp!ts' van 14 oktober 2004: "(...) het verhaaltje bevat alle clichés die bij het genre horen (...) Met het acteerwerk van die jongelui is weinig mis - al gaat de manier waarop Schuurmans telkens quasi-senstueel met zijn tong langs zijn lippen streelt, op een zeker moment op de zenuwen werken. En eerlijk is eerlijk: de film kent een paar grappig-melige momenten. Maar wat is het jammer dat regisseuren scriptschrijvers niet wat verder buiten het gebaande pad durven te treden. (...) burgerlijke moraal ligt er modderdik bovenop (...)"

Brigitte van Meurs in Uitgaansnieuwsbrief 14 oktober 2004: ?(?) De film beloofde ons een grote verrassing: hoofdrolspeelster Hanna Verboom zou Het Nieuwe Talent zijn. Dat is voor de helft waar: nieuw is ze wel, maar acteertalent heeft ze niet. Hoewel, Egbert Jan Weeber heeft zich in Van God los (2003) bewezen, maar komt hier niet echt uit de verf. En Daan Schuurmans is in Snow Fever ook niet op zijn best, hoewel de rol van de gladde en versierderige snowboardleraar Ryan hem op het lijf geschreven lijkt. (?)?

Movieguide Nieuwsbrief van 14 oktober 2004: "(...) Goed nieuws is dat ook de actie, romantiek en humor ruim vertegenwoordigd zijn in deze hippe snowboardfilm. Bovendien doen alle acteurs exact wat ze moeten doen en spelen lekker los. Uitschieter is Hanna Verboom, die als de verlegen Nicky helemaal opbloeit. Als extra bonus krijg je diverse flitsende snowboard- en actiescènes te zien. Wie nog niet in de stemming was voor een wintersportvakantie, komt het met Snowfever zeker!"

Ab Zagt in het Algemeen Dagblad: "Ook in Snowfever lopen een paar bitches rond, maar hun streken zijn kinderspel vergeleken met wat hun Amerikaanse leeftijdsgenoten in soortgelijke situaties uitspoken. Snowfever is niet vilein genoeg."

Asing Walthaus in de Leeuwarder Courant: "Snowfever heeft in het begin wat gemene trekjes, maar wordt geleidelijk steeds sympathieker. Aan het eind is de film zo vriendelijk, dat bij de aftiteling zelfs mensen opgesomd worden, die bij de montage uit de film zijn verdwenen."

Ronald Ockhuysen in 'de Volkskrant' van 14 oktober 2004: "(...) Snowfever, buiten de geijkte subsidiestromen tot stand gekomen, is de derde poging van producent Johan Nijenhuis om pubers naar de bioscoop te lokken. Met Costa! en Volle maan, die hij zelf regisseerde, slaagde Nijenhuis in zijn opzet: ze trokken respectievelijk 674 duizend en 455 duizend bezoekers. (...) Snowfever heeft een koddige grondtoon. Er wordt een slapstick-act met zwiepende ski's opgevoerd, twee Duitse jongens (?Supercool!') functioneren als hofnar, en er wordt met ironie verwezen naar de Tiroler seksfilms uit de jaren zeventig. (...) Als film is Snowfever een stap vooruit ten opzichte van Costa! en Volle maan. Editor Job ter Burg houdt het tempo erin, de acteurs - Schuurmans, Verboom, Peggy Vrijens en Eva van der Gucht voorop - verstaan hun vak, en Martijn Schimmer maakte een gelikte soundtrack. Inhoudelijk blijft de komedie een ordinair doelgroepenproduct, waarin de lach wordt gezocht met een paard dat een knetterharde scheet laat op het moment dat Nicky en Ryan elkaar willen kussen. Goedkope romantiek en slechte smaak. Dat is de formule die de komende weken zo'n 400 duizend pubers naar de bioscoop doet gaan."

Prijzen

Gouden Ui 2005: Daan Schuurmans werd tot slechtste acteur van het jaar uitgeroepen voor zijn rol als geile snowboardleraar.

In september 2007 door de lezers en sitebezoekers van Nieuwe Revu uitgeroepen tot De Slechtste Nederlandse film van de eeuw.

Casting

Janusz Gosschalk, Job Gosschalk

Filmuziek

Martijn Schimmer

Titelnummer

First track / Snow inc

Liedjes

Tell it to my heart

Camera

Maarten van Keller

Montage

Job ter Burg

Kostuums

Ingrid Schagen

Grime

Monique Mierop

Stunts

Willem de Beukelaer

Special effects

Harrie Wiessenhaan, Rick Wiessenhaan

Distributeur

A-Film Distribution

Bioszalen

95 bij première

Bezoekers

95.108

Kleur

Kleur

Meer info

Site: www.snowfeverdefilm.nl.

Art director

Arne Leddy