Ellis in Glamourland (2004)

Regie

Pieter Kramer

Scenario

Mischa Alexander

Release

30 september 2004

Producent

Johan Nijenhuis, Alain de Levita

Studio

NL Film & TV

Duur

100 minuten
Filminformatie

Verhaal

In Ellis in Glamourland is Ellis een alleenstaande moeder. Om haar leven wat aangenamer te maken voor haar en haar zoontje Kees, besluit ze de cursus 'hoe trouw ik een miljonair' te gaan volgen. Tijdens deze 'leerzame' cursus komen er verschillende mannen op haar pad die Linda's hoofd op hol brengen. Zij kent weinig scrupules, en haar medecursisten al helemaal niet. Schaamteloos zetten zij hun nagels in rijke heren op de golfclub, op cocktailparty's en familiefeesten. Als Miljonair Meindert toehapt lijken bijna al haar problemen opgelost...

Cast

Linda de Mol (Ellis), Joan Collins (Susan Sighmore), Kees Hulst, Chris Tates, Tjebbo Gerritsma, Horace Cohen, Tjitske Reidinga, Nelly Frijda, Hylke Haan, Jacqueline Blom, Joan Nederlof, Helmert Woudenberg, René Froger, Gerard Joling, Estelle Gullit, Joop Braakhekke, Mireille Bekooij, Ruud Gullit, Marijke Zellweger, Martine Sandifort, Jasper Boeke, Frank Awik, Manuela Kemp, Beau van Erven Dorens, Albert Verlinde

Ontstaan

Op vrijdag 3 en 10 september 2004 werd bij de TROS een uitgebreide kijk achter de schermen genomen in de tweedelige documentaire. De roman naar de serie verscheen als vijfde titel in de reeks ?Eerste rang? van de Hilversumse uitgeverij FC Klap (eerdere delen: Liever verliefd, Volle maan, Feestje! en In Oranje).

De beginscène waarin Ellis in 1994 het door Linda de Mol gepresenteerde Love letters won, want bij proefvertoningen werkte de scène niet.

Facts

Alle scènes met Joan Collins werden op één dag opgenomen. Ze wilde meedoen omdat ze het script ?genuinely funny? vond. De diva Joan Collins woonde de première bij van de film Ellis in Glamourland op vrijdag 24 september 2004. Naar verluidt kreeg ze 50.000 euro voor een dag werk, plus 20.000 euro om op de première te verschijnen.

De charity-scène is opgenomen op een echt feest, want er was geen geld om een groot feest in scène te zetten.

Pieter Kramer wilde eigenlijk Joanna Lumley, maar die kon of wilde niet. Adam Curry en Patricia Paay zeiden op het laatste moment af en werden vervangen door Estelle en Ruud Gullit.

Pers

Jos van der Burg in 'Het Parool' van 29 september 2004: "(...) De Mol bewijst dat ze kan acteren (...) Ellis in glamourland is uitstekend verteerbaar, maar de satirische benadering van regisseur Pieter Kramer wringt nogal eens met het feelgood-karakter. De romantiek wordt soms hard onderuit geschoffeld door cynisme. Eigenlijk is ook de happy ending nogal twijfelachtig: gelukkig worden met een slapjanus?"

Karin Wolfs in ?de Filmkrant? van oktober 2004: ?(?) Maar nou de invulling van de standaardsituaties en de bijrollen, want daarin zitten de verrassingen en het plezier die de film op een vermakelijk smakelijk niveau tillen. (?) Dat Linda de Mol geen geboren actrice is, daar je wil je dan best even overheen kijken. (?)?

Bianca Stigter in 'NRC Handelsblad' van 30 september 2004: "(...) Aan de ene kant is de film een gewone romantische komedie, aan de andere is het een hilarische send-up van het genre. De combinatie is behoorlijk onweerstaanbaar. (...) Linda de Mol is in haar speelfilmdebuut een brave, haast neutrale aanwezigheid. De lol van de film komt van de bijrollen, niet zozeer van bekende Nederlanders als Joop Braakhekke en Estelle Gullit, die zichzelf mogen spelen, maar wel van acteurs die doorgaans niet in romantische komedies voor een groot publiek zijn aan te treffen. Acteurs als Joan Nederlof, Jacqueline Blom en Tsjitske Reidenga geven de film een onverwacht komische toon die de ironie eigenlijk alweer voorbij is. Vooral Kees Hulst is als de weduwnaar met oud geld een onwaarschijnlijke bron van vermaak. Zoals hij 'hali halo' zegt als hij ergens binnenkomt (...) Soms is er ook een haast melancholieke kwinkslag. De jurk van een muurbloempje is van dezelfde stof als het behang achter haar. (...) Veel scènes werken omdat Kramer ze, vaak met behulp van zoete muziek, net over de top laat gaan, ook als er geen begenadigde acteurs in de buurt zijn om de boel een beetje aan te scherpen. Er zit bijvoorbeeld een scène in de film waarin Gijs, de polospeler, samen met Ellis naar een voetbalwedstrijd van haar zoontje gaat kijken en er de perfecte middag van weet te maken. Kramers talent zit 'm er in deze film vooral in dat hij de romantische komedie eerder weet te intensiveren dan te parodiëren. Twee films voor de prijs van een. Zoiets is waarschijnlijk maar één keer waar te maken."

Willem Schouten in SP!TS op donderdag 30 september 2004: "(...) Het lijkt er even op of regisseur Pieter Kramer zijn decor van Ja Zuster Nee Zuster voor Ellis in Glamourland heeft laten staan. (...) Met de sfeer die Ellis in Glamourland ademt zit het dus wel goed. Blijft de vraag of De Mol een film kan dragen. Goed, ze acteert al enige jaren met redelijk succes in Spangen. Maar daar deelt ze de verantwoordelijkheid met ouwe rot Monique van de Ven. Bovendien, film is een lastiger te temmen beest dan tv. (...) Het verhaaltje, slonzige poetsjuffrouw gaat met hulp van wereldberoemde glamourdiva (Collins natuurlijk) op vermogende- mannenjacht, is natuurlijk niets bijzonders. Maar dat is zelden zo bij een romantische komedie. De uitwerking blijkt wel iets te conventioneel - Tjebbo Gerritsma speelt 'de foute man' al te lullig - en echte schaterscènes zijn zeldzaam. Bovendien had de satire op de uitwassen in Glamourland best scherper gemogen, De Mol wilde toch haar eigen wereldje te kakken zetten? Maar Kramer maakt optimaal gebruik van diva Collins door haar overbekende stem de zoektocht naar een rijke vent te laten begeleiden. En rijzige bink Chris Tates blijkt de perfecte tegenpool voor Ellis. De vonken vliegen heftig over, en daar draait het toch om in een romantische komedie."

Ronald Ockhuysen in 'de Volkskrant' van 30 september 2004: "(...) Ongewoon is ook de samenstelling van de cast. Leading lady Linda de Mol, wier spel tot alledaags realisme beperkt blijft, wordt omringd door theater-acteurs die juist stevig van leer trekken: Chris Tates schakelt heen en weer tussen romantiek en zakelijkheid, Joan Nederlof is als golddigger Kitty een hitsige neuroot, Tjitske Reidinga maakt een mooi nummer van de verlegen Roosje, en Kees Hulst steelt de show als Meindert, een heer met oud geld die na de dood van zijn vrouw voorzichtig op zoek gaat naar een nieuw ?duifje'. Op de rode loper werden deze acteurs - op Rozengeur & Wodka Lime-ster Chris Tates na - door de meeste fotografen niet opgemerkt. Net als regisseur Pieter Kramer, die van een afstand, met een schuin hoofd, toekeek hoe de zonnebankbruine parade van bekende namen en Botox-adepten voorbijtrok. Voor hem rest er een geruststellende gedachte: zijn Ellis in Glamourland is amusement van niveau. De film lonkt met talloze covers en vrolijke deuntjes schaamteloos naar het grote publiek. Maar het is, met zijn dubbele bodems en bijtende details, net zo goed een geslaagde satire."

Prijzen

Gouden Kalf 2004 voor BESTE SCENARIO: Mischa Alexander (?Hoe laat je mensen uit verschillende kringen zien in een humoristische film zonder dat ze karikaturaal worden? Daar is verstand van zaken, gevoel voor nuance en sympathie voor de personages voor nodig. De winnaar weet bovendien wat screwball is.?)

Juryprijs op het internationale Stony Brook Filmfestival van New York op 30 juli 2005. Naast de juryprijs werd de film ook bekroond met de tweede plaats in de publieksprijs.

Filmuziek

Martijn Schimmer

Titelnummer

Angel by my side / Do

Liedjes

Loving you? / René Froger, Loving you / Ebonique, She couldn't laugh / Twarres, How many times / Lori Spee

Camera

Piotr Kukla

Montage

Elja de Lange

Geluid

Eddy de Cloe

Distributeur

Independent Films

Bioszalen

96 bij première

Bezoekers

191.222

Kleur

Kleur

Meer info

Site: www.ellisinglamourland.nl.

Co-productie

TROS

Art director

Minka Mooren

Genre

Romantische Komedie

Boxoffice

Film haalde na drie weken de status van Gouden Film (100.000 bezoekers). Door een goede mond op mondreclame wist de film in de derde week meer bezoekers te halen dan in de eerste week van uitbreng, wat zeer uitzonderlijk is.