Stille nacht (2004)

Regie

Ineke Houtman

Scenario

Frank Ketelaar

Release

16 september 2004

Producent

Ronald Schuurbiers, Willem de Beukelaer

Studio

Waterland Film & TV

Duur

90 minuten
Filminformatie

Verhaal

Vijf studentes wonen in studentenhuizen in de buurt van een park. Allemaal hebben ze zo hun eigen problemen; de een met de liefde, de ander met een minderwaardigheidscomplex, de derde met de studie. Elke dag fietsen ze heen en weer tussen de universiteit en hun studentenkamers. Daarbij moeten ze door het park waarin regelmatig een verkrachter actief is. Als er na een periode van relatieve rust opnieuw een studente verkracht wordt is Emma (Liesbeth Kamerling) zó boos, dat ze een comité wil oprichten om de veiligheid aan de orde te stellen. Vier anderen, Marieke (Victoria Koblenko), Laura (Caro Lenssen), Josien (Josefien Hendriks) en Bonnie (Christel Oomen) sluiten zich aan. Ze overleggen met het universiteitsbestuur, waar ze maar weinig voor elkaar krijgen. In ieder geval spreken ze af om ?s nachts voortaan in groepen door het park te fietsen. Op een avond is Marieke te laat om mee te fietsen. Ze neemt het noodlottige besluit om tóch alleen te gaan en wordt een paar uur later door de anderen gevonden, aangerand en verkracht. De meisjes zijn diep geschokt, vooral ook omdat de politie er maar niet in slaagt een stap verder te komen. Omdat Emma een idee heeft wie het misschien gedaan kan hebben, draait het erop uit dat ze zelf achter de verkrachter aan gaan. Ze vinden van alles, maar komen uiteindelijk niet veel verder. Wel leren ze zichzelf, elkaar en hun relaties tot mannen steeds beter kennen. Na een tijdje kunnen ze zich al niet meer voorstellen dat ze zich ooit met zo iets onbenulligs als studeren hebben beziggehouden. Als ze een aantal sporen moeizaam hebben gevolgd en Emma zelfs bedreigd is door een van hun ?verdachten? komen ze tot het inzicht dat ze hopeloos bezig zijn, als goedwillende amateurs. Waarom zou het hen in godsnaam lukken en de politie niet? Ze besluiten het bijltje erbij neer te gooien. Maar dan komt Marieke aan met een ontdekking die tot de dader zou kunnen leiden? De vraag is: wat te doen met die wetenschap?

Cast

Victoria Koblenko (Marieke), Liesbeth Kamerling (Emma), Josefien Hendriks (Josien), Caro Lenssen (Laura), Christel Oomen (Bonnie), Peter Blok (leraar), Victor Löw (therapeut), Marcel Musters, Jaap Spijkers, Jeroen Spitzenberger (bibliothecaris), Pepijn Gunneweg, Mirjam de Rooij

Ontstaan

Stille Nacht is geproduceerd door: Waterland Film & TV. In coproductie met: AVRO. Stille Nacht werd gemaakt in het kader van Telefilm. Met financiële steun van: Stimuleringsfonds Nederlandse Culturele Omroepproducties, CoBo-fonds, Ministerie van OC&W, Stichting Nederlands Fonds voor de Film. Partners van 'Stille Nacht': Bioscoop.nl, Dutch Filmworks, FilmFocus, Gazelle, Movie Alert!, TMF, Viva en Yorin FM.

Maandag 22 maart 2004 startten de opnamen Opgenomen onder tijdsdruk in drie weken in het Amsterdamse Vliegenbos. In maart-april omdat Ineke Houtman absoluut geen bladeren aan de bomen wilde: "Kale silhouetten ogen veel mooier en angstaanjagender dan lichtgroene lenteblaadjes." Andere locaties: het nieuwe HES gebouw in Amsterdam.

Scenarioschrijver Frank Ketelaar (In Oranje, De Band, Bij Ons in de Jordaan) gebruikte een krantenbericht over de Utrechtse serieverkrachter als het vertrekpunt voor een fictief verhaal. De suggestie van een connectie met de Utrechtse zaak, deed veel universiteiten weigeren om mee te werken uit angst voor negatieve associatie.

Titelsong: Peter Douglas. Het winnen van de Soundmixshow-finale in januari 1987 was voor Peter Douglas de start voor een muzikale carrière. Met 'Stars On Frankie' scoorde hij onder productie van Jaap Eggermont een hit. Het nazingen van de Frank Sinatra song, scheelde duizenden euro's aan rechten.

De hoofdrolspelers in Stille Kracht zijn Caro Lenssen (Cloaca, 15:35 Spoor 1), Christel Oomen (Drift), Victoria Koblenko (GTST), Liesbeth Kamerling (Phileine Zegt Sorry, Science Fiction) en Josefien Hendriks (Emergency Exit, Necrocam). Ketelaar schreef het stuk met Thekla Reuten, Rifka Lodeizen, Nadja Hüpscher, Ricky Koole en Kim van Kooten in gedachten, maar Ineke Houtman wilde per se een jongere generatie actrices.

Wilant Boekelman en Jan van der Zanden van Waterland Film & TV produceerden eerder onder meer de speelfilms Tussenland, Drift, Novemberlicht en Deining.

Ineke Houtman regisseerde onder meer Polleke en Madelief: Krassen in het Tafelblad.

De première was tijdens Film by the sea op zaterdag 11 september 2004.

Facts

Er is niet gefilmd in Utrecht.

Pers

Bas Blokker in 'NRC Handelsblad' van 15 september 2004: "Stille nacht is spannend. Dat is in ieder geval goed gelukt. (...) Houtman kiest zorgvuldig het perspectief van de meisjes. In de film kunnen we geen aardige mannen verwachten. (...) Het enige zwakke punt is het scenario, de traditionele achilleshiel van de Nederlandse film. We worden soms verwend met de briljante dubbelzinnigheid van Maria Goos, de zomerse nonchalance van Eddy Terstall of de doorgedreven logica van Alex van Warmerdam. Maar zowel Stille Nacht als Cool!, de tweede Nederlandse première van deze week, brengen je weer terug bij motieven en dialogen met de subtiliteit van een ANWB-bord. Vooral de hoofdrolspeelsters hebben er last van. Liesbeth Kamerling, Caro Lenssen, Josefien Hendriks, Victoria Koblenko en Christel Oomen hebben te veel naturel om ze op te zadelen met zinnen als: ,,Dat er mensen zijn die tot zoiets in staat zijn!'' Als je Laura (Lenssen) wilt laten zeggen dat ze het beeld niet uit haar hoofd kan krijgen van haar vriendin die over een tak gebogen wordt verkracht, dan moet je haar dus vooral niet laten zeggen: ,,Ik kan het beeld niet uit mijn hoofd krijgen van mijn vriendin, etc.'' Het is aan de stuurmanskunst van Houtman en het acteertalent van de speelsters te danken dat de scènes desondanks werken."

Jos van der Burg in 'Het Parool' van 15 september 2004: "Stille nacht is geslaagd als whodunit, maar minder overtuigend als psychologische thriller. We willen best geloven dat de vriendinnen in de greep raken van de speurtocht naar de dader, maar niet dat zij allemaal de kluts kwijt raken. Houterig is het educatieve aspect van Stille nacht. We horen soms dialogen die in een belabberd Postbus 51 spotje niet zouden misstaan. (...) Er is nieuws voor de makers van Stille nacht: het taboe op het praten over verkrachting is in Nederland al een tijdje doorbroken."

Brigitte van Meurs in 'On Stage' van 16 september 2004: "Stille nacht is een psychologische thriller geworden, een spannende film over amateurdetectives. Wat de film middelmatig maakt, is de vreemde plot en de niet overtuigende acteerprestaties van de vijf actrices. Ze blijven nauwelijks overeind naast veteranen als Peter Blok, Jaap Spijkers en Viktor Löw. Hoewel de film voor tieners waarschijnlijk nog aardig is met al zijn duistere, in het bos gefilmde Blair Witch-achtige scènes, mag Houtman wat mij betreft de volgende keer gewoon weer een film voor kinderen maken."

Annemart van Rhee in 'Algemeen Dagblad' van 16 september 2003: "Aardig is dat Houtman gekozen heeft voor een raamvertelling. (...) het recht in eigen hand. Vanaf dat moment ontspoort STILLE NACHT. (...) zeker door het feit dat plots elke man wordt aangemerkt als een potentiële engerd en verkrachter. (...) "

Dick van den Heuvel in 'de Telegraaf' van 16 september 2004: "Het is de makers gelukt om niet alleen maar een spannend verhaal te vertellen over hoe stoere meiden achter hun belager aangaan, maar ook om daar een diepere laag in aan te brengen. Wat drijft de meiden, wat brengt ze bij elkaar, wat zijn hun verschillen? De jonge actrices (Liesbeth Kamerling, Josefien Hendriks, Victoria Koblenko, Caro Lenssen en Christel Oomen) passen moeiteloos in dat idee en bestempelen de film eens te meer tot een volwassen bijdrage aan de Nederlandse cinema."

Prijzen

Best Full Length Feature Film in de International Teenage Audience Competition Section op het Festival Internazionale Cinema Delle Donne in Turijn in oktober 2005.

Filmuziek

Fons Merkies

Camera

Sander Snoep

Montage

Michiel Reichwein

Geluid

Jan Willem van den Brink

Distributeur

Moonlight Films

Bioszalen

31 bij première

Bezoekers

13.982

Kleur

Kleur

Meer info

Website: www.stillenachtdefilm.nl.

Locaties

Amsterdam (Vliegenbos, HES)

Genre

Drama, thriller