Ulbo Garvema (1917)

Regie

Maurits H. Binger

Release

02-11-1917

Studio

Filmfabriek-Hollandia

Duur

-1
Filminformatie

Verhaal

Ulbo, een arme onderwijzer, wordt verliefd op de dochter van een baron, maar mag niet met haar trouwen. Zij lopen weg, trouwen en krijgen kinderen. Jaren later is Ulbo's dochter Anna verliefd op een jonge graaf. Ook zij mag niet met hem trouwen. De moeder van de graaf is tegen vanwege de lage afkomst van haar vader. Hendrik, de huisknecht met geheugenverlies -ontstaan na een vechtpartij met oplichter Jan van Oort, die al jaren doorgaat voor baron Van Walden-, onthult in een moment van helderheid de ware identiteit van Ulbo Garvema. Hij wordt gerehabiliteerd als baron Van Walden, en zijn dochter Anna kan dan toch haar graaf trouwen.

Cast

Fred Vogeding (baron Van Walden en zijn zoon Alfred, later bekend als Ulbo Garvema), Cor Smits (Jan van Oort, de zogenaamde baron Van Walden), Annie Bos (Jan van Oorts dochter, later Ulbo's vrouw en Anna als een jonge vrouw), Jan van Dommelen (huisknecht Hendrik), Antoinette Sohns (gravin), Paula de Waart (Jan van Oorts vrouw), Lily Bouwmeester (Anna als kind), Pierre Perin (Anna's verloofde), Lola Cornero (meid), Fred Homann (dokter), Ernst Winar

Ontstaan

Grotendeels vermiste film. In de kluizen van het Nederlands Filmmuseum bevindt zich een lang niet complete kopie van ongeveer 20 minuten.

Camera

Feike Boersma, H.W. Metman, Jan Smit