Madame Jeanette (2004)

Regie

Paula van der Oest

Scenario

Moniek Kramer

Release

13 juli 2004

Producent

René Seegers

Studio

Lowland Holding BV (René Seegers), NPS en ARTE (Fr/D)

Duur

90 minuten
Filminformatie

Verhaal

Een speelfilm over eten, muziek en de liefde/een speelfilm in en over A'dam Zuidoost/een speelfilm met een Surinaams hart. Hindoestaanse en Islamitische Bibi en christelijk Creoolse Ted zijn gelukkig getrouwd en wonen met hun kinderen in de Bijlmer. Het gaat mis als marktkoopman Ted onschuldig in de gevangenis beland. Om niet aan de bedelstaf te raken, begint Bibi een cateringbedrijfje. Bibi ontpopt zich tot een succesvolle zakenvrouw, iets dat macho Ted niet kan waarderen. Een huwelijkscrisis is het gevolg.

Cast

Cheryl Ashruf (Bibi), Mike Libanon (Ted), Sophia Wezer (Zus), Manoushka Zeegelaar-Breeveld (Joy), Jettie Mathurin (madame Jeanette), Milan Zeegelaar (Clarissa), Jaya Bahadoessing (Shirley), Priscilla Knetemann, Wammie de Wijn (Henk de Jong), Mike Reus, Dennis de Getrouwe, Edwin Jonker, Ruben van der Meer, Horace Cohen

Ontstaan

De film werd zomer 2003 in Amsterdam Zuidoost opgenomen met - voor het eerst sinds WAN PIPEL vijfentwintig jaar geleden - een volledige van oorsprong Surinaamse acteursbezetting.

De film ging op 3 april 2004 in première in Paramaribo op het IFFR/Backlot festival waar hij met groot succes werd ontvangen.

De opnamen waren in de handen van Nederlandse technici zoals Theo Bierkens (camera), Harry Ammerlaan (art direction) en de filmmuziek werd gecomponeerd door Fons Merkies (De Tweeling).

De film is een coproductie van Lowland Holding BV (René Seegers), NPS en ARTE (Fr/D).

Aan de wieg van de film stond producent René Seegers. Slenterend over een Surinaamse markt in de Bijlmer zag hij een lichte komedie voor zich die Nederlanders en Surinamers zouden waarderen.

In 2003 betwijfelden de distributeurs het succes van de film, omdat de doelgroep moeilijk te bereiken is. Daardoor kreeg de film geen bioscooproulement. Op 13, 14 en 15 juli 2004 vertoond in Activiteiten Centrum Ganzenhoef. De speciale filmvoorstellingen in Amsterdam Zuidoost zijn een initiatief van de Stichting ZO en Lowland Holding BV, mede mogelijk gemaakt door het Stadsdeel Zuidoost. De voorstellingen voor de drie dagen waren allen uitverkocht. Vrijdag werd een extra voorstelling ingelast. Vanaf donderdag 22 juli 2004 daarom ook te zien in Het Ketelhuis (Amsterdam).

Pers

Jos van der Burg in 'Het Parool' van dinsdag 13 juli 2004: "(?)sympathiek etnisch sprookje dat als manco het scenario en de acteerprestaties heeft. Moniek Kramer blijft angstig binnen etnisch correcte lijntjes: elke Surinamer heeft een gouden hart, de enige boef is een blanke. De acteurs spelen wisselend. Mike Libananon blijft als Ted overeind, maar Cheryl Ashruf speelt Bibi met weinig overtuigingskracht. Wel overtuigend is de door cameraman Theo Bierkens goed getroffen warmbloedige sfeer. Hoezo is de Bijlmer een desolaat oord?" Jan Pieter Ekker in 'de Volkskrant' van donderdag 22 juli 2004: "(...) een lichte, zomerse komedie, waarin een vrolijk spel gespeeld wordt met etnische clichés. Surinamers zijn hardwerkende, blijmoedige mensen, die ondanks rampspoed dansend door de kamer gaan; de paar blanken in Madame Jeanette zijn amorele criminelen of hoerenlopers. In de Bijlmer-galerijen, fraai gefotografeerd door Theo Bierkens, nu eens geen vuilniszakken, fietswrakken of drugsdealers; Madame Jeanette is een feel good-film. Dankzij winti en een overheerlijk Surinaams saucijzenbroodje komt alles goed. Liefde overwint alles, en gaat door de maag."

Filmuziek

Fons Merkies

Camera

Theo Bierkens

Bioszalen

1 bij première

Kleur

Kleur

Productiejaar

2003

Locaties

Amsterdam (Bijlmer)

Art director

Harry Ammerlaan