Zaak Alzheimer, De (2004)

Regie

Erik Van Looy

Scenario

Erik van Looy, Carl Joos

Release

15 april 2004

Producent

Hilde De Laere, Erwin Provoost

Duur

120
Filminformatie

Verhaal

DE ZAAK ALZHEIMER is de verfilming van de gelijknamige bestseller van Jef Geeraerts. Antwerpen, 1995. Vincke (Koen de Bouw) en Verstuyft (Werner De Smedt) zijn het beste recherche-duo van de Antwerpse politie. Als ze geconfronteerd worden met de moord op een topambtenaar stellen ze alles in het werk om de dader te pakken te krijgen. Het spoor leidt naar de huurmoordenaar Angelo Ledda (Jan Decleir). Ledda lijdt aan de symptomen van de ziekte van Alzheimer en krijgt het steeds moeilijker om zijn opdrachten uit te voeren. Als hij bovendien doorkrijgt dat hij zich heeft laten gebruiken voor een politiek machtspelletje besluit hij achter zijn opdrachtgevers aan te gaan. Vincke en Verstuyft hebben de handen vol om het kluwen van intriges, afrekeningen en netwerken te ontwarren en te vermijden dat er nog doden vallen.

Cast

Koen De Bouw (Eric Vincke), Werner De Smedt (Freddy Verstuyft), Jan Decleir (Angelo Ledda), Jo De Meyere (Baron Henri Gustave de Haeck), Hilde De Baerdemaeker (Linda de Leenheer), Geert Van Rampelberg (Tom Coemans), Gène Bervoets (Seynaeve), Patrick Descamps (Gilles Resnais), Vic De Wachter (Joseph Vlerick), Deborah Ostrega (Anja), Marc Peeters (Opperwachtmeester Opdebeeck), Filip Peeters (Majoor De Keyzer), Bart Slegers (Opperwachtmeester Lemmens), Johan Van Assche (Hoofdcommissaris Van Parys), Tom Waes (Opperwachtmeester Verheyen), Laurien Van den Broeck (misbruikt meisje)

Ontstaan

Opgenomen in Antwerpen en Marseille.

Nederlands ondertiteld. Nederlandse inbreng: TROS/CoBo, Bridge Entertainment Group.

Belgische première: 15 oktober 2003. De film met een budget van 2,5 miljoen euro bracht in het België in het eerste weekend al 3,3 miljoen euro op. In België trok de film meer dan 750.000 bezoekers en behoort daarmee tot de vijf succesvolste Belgische films aller tijden. Nederlandse galapremière in het Amsterdamse Tuschinski-theater op dinsdag 6 april 2004.

Ondanks de lovende kritieken bij de première moest Nederland niet veel hebben van ?De Zaak Alzheimer?. De thriller hield het drie weken uit in de bioscoopzalen. De teller bleef steken bij 6.500 verkochte kaartjes en bij dat cijfer zijn de ?sneak previews? al meegeteld. In Frankrijk lokte de film tot half mei 2004 een kleine 40.000 mensen naar de cinema. Ook Wallonië doet het goed met 8.500 entree?s. In In Vlaanderen ging de film 15 oktober 2003 van start. 740.000 mensen gingen kijken. Er werden bij de opnames extra scènes ingeblikt zodat er voldoende is voor een minireeks van 3 afleveringen, die de Vlaamse zender TV1 in het seizoen 2004/2005 zal uitzenden.

Facts

De film kreeg in Frankrijk en Wallonië geen ondertitels, want men koos voor een gedubde versie.

Pers

'Het Parool' van 14 april 2004: "(?) de Belgen [hebben] met De zaak Alzheimer hun Lek. Regisseur Erik van Looy (?) bewijst (?) vooral goed te hebben gekeken naar David Finchers Seven, Michael Manns Heat en Christopher Nolans Memento. (?) Van Looy heeft alles samengesmeed tot een hecht geheel. Jammer, dat de film net voor de eindstreep met quasi-virtuoze plotwendingen uit de bocht vliegt."

Bas Blokker in 'NRC Handelsblad' van 14 april 2004: "Decleir draagt 'Alzheimer' De gok van Erik van Looy had ook helemaal verkeerd kunnen uitpakken. (?) Het galmt de naam van Dutroux en overigens ook van Connerotte, de rechtschapen onderzoeksrechter die meer leek te gaan onthullen dan de betrokkenheid van Dutroux alleen bij de moord op jonge meisjes die seksueel werden misbruikt. (?) De vraag is dus of De zaak Alzheimer op zichzelf voldoende kracht heeft om het te redden in een land dat niet met dit soort zaken gepreoccupeerd is. Van Looy heeft in elk geval manieren gezocht om de politiethriller te verrijken en zijn voornaamste troef is de hoofdrol van Jan Decleir als aftakelende huurmoordenaar Angelo - dichter bij Harvey Keitel kan een Nederlandse film niet komen. In heel zijn voorkomen zit dreiging, in heel zijn wezen verdriet. (?) Als karakterstudie is de film geslaagd. Als thriller is hij enigszins door de werkelijkheid ingehaald, omdat het ons na alle berichtgeving rond Dutroux en de roze balletten niet meer kan verrassen dat een minister vuile handen maakt en dat twee politiekorpsen elkaar liever vermoorden dan toe te staan dat één van beide met de eer gaat strijken. Dat alles doet niet af aan het plezier tijdens de film. Het betekent alleen wel dat hij niet veel langer dan die twee uur bijblijft."

Marissa Jalink in NL20: "(?) Met de echte Hollywood-detectivethrillers kan DE ZAAK ALZHEIMER zich niet meten. Het is meer een uit de hand gelopen aflevering van Baantjer."

Prijzen

Prijs van de internationale kritiek op het Festival du film policier in het Franse Cognac op maandag 12 april 2004.

Vier Joseph Plateauprijzen in Gent op 7 mei 2004: . beste Belgische regisseur (Erik Van Looy), beste Belgische acteur (Jan Decleir), beste Belgische scenario (Erik Van Looy en Carl Joos) en beste Belgische film. Bovendien kreeg de productie nog de Publieksprijs omdat het de Belgische bioscoopfilm was die het meeste opbracht.

DE ZAAK ALZHEIMER was in 2003 het grootste kassucces in Vlaanderen met ongeveer 750.000 bezoekers.

Filmuziek

Stephen Warbeck

Titelnummer

'Some of us' / Starsailor

Camera

Danny Elsen

Montage

Philippe Ravoet

Kostuums

Kristin Van Passel

Bioszalen

24 bij première

Bezoekers

6.994

Kleur

Kleur

Meer info

Officiële website: http://ms.skynet.be/alzheimer

Co-productie

Belgisch-Nederlandse co-productie

Art director

Johan Van Essche

Genre

thriller, actie, misdaad