Zuiden, Het (2004)

Regie

Martin Koolhoven

Scenario

Mieke de Jong

Release

22 april 2004

Producent

Els Vandevorst, Ien van Wierst

Studio

Isabella Films, Zentropa Productions, Cosmokino

Duur

88
Filminformatie

Verhaal

Martje (Monic Hendrickx) is de sympathieke bazin van een wasserette. Haar medewerkers dragen haar op handen. Op de chauffeur na zijn het allemaal vrouwen, met een sterke onderlinge solidariteit. Als de oude chauffeur met pensioen gaat komt Loe (Frank Lammers) solliciteren. Als vrachtwagenchauffeur heeft hij jaren op het Zuiden gereden, maar hij wil graag voor de wasserette werken 'omdat Nederlandse hamburgers en koffie het lekkerst zijn'. Loe en Martje voelen zich onweerstaanbaar tot elkaar aangetrokken. Het onvermijdelijke lijkt te gaan gebeuren als Loe in haar kantoor wordt ontboden. Maar de flirt loopt uit op een fiasco, want Loe schrikt van het feit dat Martje vanwege borstkanker een borst mist. Martje ziet haar droom verstoord en haar medewerksters, die Loe zien wegstormen, trekken hun conclusies. Leugens en misverstanden leiden tot een dramatische reeks gebeurtenissen. Als er een illegale Russische tiener arriveert , moeder van een pasgeboren kind, neemt Martje de zorg voor de baby op zich.

Cast

Monic Hendrickx (Martje), Frank Lammers (Loe), Oksana Akinshina (Zoya), Olga Louzgina (Galina), Nazmiye Oral, Bart Klever, Ina Geerts (Dorien), Chris Comvalius, Catalijn Willemsen, Elvan Akyildiz, Vlatka Simac, Tine Joustra (Prothese-specialiste), Arnold Willems (Guus), Nanah Takaza

Ontstaan

Nederlands-Belgisch-Deense co-productie. Opgenomen in o.a. 's-Graveland, Weesp, Hilversum.

De 16 jaar oude Russische Oksana Akinshina, hoofdrolspeelster uit Lukas Moodysson?s film Lilja 4-ever was in maart 2003 in Nederland voor de repetities van Het Zuiden. In april en mei 2003 vonden de opnamen plaats. Scenarist Mieke de Jong had haar gespot tijdens een informele voorpremière van Moodysson's film en wist Koolhoven ook enthousiast te krijgen.

In première op het filmfestival van Rotterdam op zondag 25 januari 2004. Geplande bioscooppremière was 25 maart 2004.

Omdat Isabella Films Distribution als distributeur niet was aangesloten bij de Nederlandse Vereniging van Filmverhuurders, werd de releasedatum niet opgenomen in de releaselijst en NVF persbericht. Daardoor kwam de film ook niet in de top 20 lijst. De film ging in première op 22 april 2004 in 11 bioscoopzalen: Amsterdam ? Pathe De Munt, Cinecenter, Het Ketelhuis, Rotterdam ? Cinerama, Utrecht ? Springhaver, Breda ? Chasse Cinema, Eindhoven ? Plaza Futura, Maastricht ? Filmtheater Lumiere, Nijmegen ? Lux, Leeuwarden ? Filmhuis Leeuwarden, Groningen ? Camera 2.

Facts

Martin Koolhoven had in eerste instantie Renée Soutendijk gecontracteerd voor de rol , maar gaandeweg vond hij dat het een ander soort film moest worden en dat die rol een andere invulling moest krijgen.

Pers

Dana Linssen in 'de Filmkrant' van april 2004: "Koolhoven maakt snel korte metten met de latente neiging die het scenario heeft om een Libelle-film over een vrouw met problemen op te leveren, door een aantal eigen precoccupaties met zondeval en verlossing de beelden in te smokkelen. Alleen in het middendeel waarin Hendrickx in te veel opeenvolgende scènes aan haar lot wordt overgelaten is dat niet helemaal gelukt. Het resultaat is echter, mede door de Antigone-achtige interpretatie van Akinshina's Zoya, een elementaire, woeste en ontroerende film, die de verbeelding zowel bevredigt als prikkelt."

Oene Kummer in 'PreView' april/mei 2004: "(?) Met de hoofdrol in HET ZUIDEN laat Monic Hendrickx opnieuw zien waarom ze een van de allerbeste actrices van Nederland is. (?) HET ZUIDEN is een keiharde film, met Dogma-trekjes en dezelfde kwaliteit als Gouden Palm-winnaar ROSETTA."

Brigitte van Meurs in de Uitgaansnieuwsbrief Onstage.nl van 22 april 2004: "(...) De heldere fotografie, maar vooral de prachtige acteerprestaties van Hendrickx, die heel naturel speelt, maken dat de onwaarschijnlijke gebeurtenissen die volgen niet uit de bocht vliegen. Regisseur Martin Koolhoven (Suzy Q, De grot) verstaat zijn vak gelukkig goed. Zijn sterke en soms gewaagde regie en de acteerprestaties van de cast, in het bijzonder die van Hendrickx, Lammers en de zestienjarige Akinshina, maken dat de geloofwaardigheid van Het zuiden, ondanks het niet zo sterke, wat melodramatische scenario van Mieke de Jong, overeind blijft."

Annemart van Rhee in 'Algemeen Dagblad' d.d. 22 april 2004: "(...) HET ZUIDEN ademt een grimmige, deprimerende Marleen Gorris' GEBROKEN SPIEGELS-sfeer uit. (...) Maar wat HET ZUIDEN redt, zijn de geweldige optredens van Hendrickx en Lammers. Meeslepend en natuurlijk, zelfs in zo'n gekunsteld ellendige omgeving.

Prijzen

EuropaCinema Audience Platinum Award voor Beste Film op het 21e European Film Festival Europa Cinema op 3 oktober 2004 (Italië).

Tijdens het 18e Nordic Film Festival in Rouen (Frankrijk), dat van 9 - 20 maart 2005 gehouden werd won Monic Hendrickx de Best Actress Award gewonnen voor haar rol in Het Zuiden.

Casting

Saida van der Reijd

Filmuziek

Paul M. van Brugge

Liedjes

'My brain's down' / Nilsson, 'Harder dan ik hebben kan' / Bløf, Ph. MC Arthur

Camera

Menno Westendorp

Montage

Job ter Burg

Geluid

Hans Helewout, Henri Morelle

Distributeur

Isabella Films

Bioszalen

11 bij première

Kleur

Kleur

Budget

1,1 miljoen euro

Art director

Floris Vos