Supertex (2004)

Regie

Jan Schütte

Scenario

Andrew Kazamia, Richard Reitinger en Jan Schütte

Release

18 maart 2004

Producent

Haig Balian, Wiebke Toppel

Duur

97
Filminformatie

Verhaal

Max Breslauer (33) kan het niet langer aan om in de schaduw te staan van zijn dominante vader Simon, oprichter van textielimperium 'SuperTex'. Om te ontsnappen aan de patriarchische obsessie met familietradities, verlaat Max het bedrijf en gaat op zoek naar zichzelf.

Cast

Stephen Mangan (Max Breslauer), Jan Decleir (Simon Breslauer), Maureen Lipman (Dora Breslauer), Elliot Levey (Boy Breslauer), Tracy-Ann Oberman (Lea van Gelder), Anna Geislerová (Maria), Meital Barda/Meital Berdah (Esther), Victor Löw (Robbie Goldsmith), Lisa Kay (Prostitute), Leon Voorberg (Ernst Cohen), Ella van Drumpt (Yvonne), Otto Tausig (Van Gelder), Lettie Oosthoek (Mrs. van Gelder), Wigbolt Kruyver (Moshe van Dam), Abdelmalek Akhmiss (Jean-Pierre Mohammed), Nabil Akhmiss (Louis Mohammed), Alaheddine Benmoussa (David Tedesco), Omar Chenbod (Isaac Tedesco), Aïcha Mahmah (Mother Tedesco), Melek Karasu (Sulamith)

Ontstaan

Duits-Nederlandse co-productie. Scenario: Andrew Kazamia, Richard Reitinger en Jan Schütte, gebaseerd op de gelijknamige roman van Leon de Winter uit 1991.

Opnamen in Amsterdam en Marokko.

Vanwege hoofdrolspeler Stephen Mangan werd besloten de film Engelstalig te maken. Ook werden in Tsjechië en Polen acteurs gevonden.

SUPERTEX is de zesde verfilming van een werk van Leon de Winter.

Jan Schütte regisseerde ook Abschied - Brechts letzter Sommer (2000).

De film ging op 11 maart 2004 in Duitsland in première.

SUPERTEX werd geselecteerd voor de festivals van Toronto en San Sebastian.

Facts

Er zijn aardig wat verschillen tussen het boek en de film. In tegenstelling tot de film is het boek grappig. De bezoekjes van Max aan de psychiater die in het boek zijn handelen verklaren zijn in de film weggelaten, omdat de filmmakers bang waren in joodse clichés te vervallen. Leon de Winter in 'NL20' nummer 14 van 2004: "De film staat een beetje naast de tijdgeest. Het is geen snelle, hippe kaskraker geworden. Het gaat om een klassiek thema dat met grote rust en precisie is uitgewerkt. Ik vond het een verademing om naar te kijken."

Pers

Mark Moorman in 'Het Parool' van 17 maart 2004: "Jan Decleir als dominante vader met een zoon die tegen hem in opstand komt: sommige films echoën op onfortuinlijke wijze andere, veel betere, films. Supertex, naar de roman van Leon de Winter en geregisseerd door de Duitser Jan Schütte, brengt voortdurend Karakter van Mike van Diem in herinnering. De vergelijking pakt aan alle kanten ongunstig uit voor de film van Schütte, die zich weliswaar geheel in Amsterdam afspeelt, maar waarin iedereen in zijn eigen accent Engels spreekt. Voor de internationale mark, heet dat dan, rekening houdend met de eisen van alle partijen die er geld in hebben gestoken, maar het resultaat is opvallend kleurloos. (...) Los van het Engels lijkt elke zin een etiket dat het personage op zijn voorhoofd geplakt krijgt: kijk, dit is mijn gemoedstoestand. (...) Dat hij [Max] van zijn dwalingen op het persoonlijke en levensbeschouwlijke vlak zal terugkeren, is vanaf de eerste minuut duidelijk. En dat is dodelijk.

André Waardenburg in 'NRC Handelsblad' van 17 maart 2004: "(...) Het boek is vertaald in een plat scenario, waaruit alle nuance is verdwenen. De joodse identiteit van de familie Breslauer is in de film een kwestie van kippensoep en keppeltjes geworden. De Winters soms controversiële spel met stereotypen, zoals de geldbeluste joodse textielhandelaar en diens zoon, de 'jood in een Porsche', is in de film decoratie geworden. (...)"

Willem Schouten in 'Sp!ts' van 18 maart 2004: "(...) Decleir (ondanks steenkolenengels) en de vinnige Mangan maken het eerste deel van de film nog wel vermakelijk. Maar met de afwikkeling van het plot gaat Schutte toch wel enkele keren zeer kort door de bocht. Vooral de bizarre metamorfose van Boy is nauwelijks verteerbaar. Wat een kopje thee in een Marokkaanse baza niet te weeg kan brengen, zeg. (...)"

Sven Gerrets in 'NL20' nummer 13-2004: "(...) Oppervlakkigheid troef, en dit in combinatie met Jan Decleir die met elk Engels woord worstelt. Het is duidelijk: dit is geen boekverfliming, dit is geen filmervaring, dit is een extra lange aflevering van een slechte soap."

Jos van der Burg in 'de Filmkrant' d.d. maart 2004: "(?) De makers van Supertex zijn niet uit op een subtiel, onderhuids drama, maar op drama met hoofdletters . (?) SUPERTEX zit vol platte oneliners, die thuishoren in de soapwereld. (?) In SUPERTEX kijken we naar een nare, kille familie, die ons geen zier interesseert. Het kan ons niet schelen hoe het met Max en zijn familie afloopt. Allemaal lijden ze aan narcisme. (?)"

Koen Kleijn in 'Algemeen Dagblad' van 18 maart 2004: "(...) ondanks het alleszins behoorlijke spel van de Britse acteurs, de gedegen vormgeving en de beschaafde muziek blijft SUPERTEX opvallend vlak, met maar af en toe een ogenblik van ontroering of sympathie. Er zat meer in."

Casting

Job Gosschalk

Filmuziek

Zbigniew Preisner

Camera

Edward Klosinski

Montage

Renate Merck

ProdDesign

Benedict Schillemans

Kostuums

Mariella Kallenberg

Distributeur

A-Film

Bioszalen

16 bij première

Bezoekers

1.513

Kleur

Kleur

Co-productie

Duits-Nederlands

Locaties

Amsterdam, Marokko