Suske en Wiske en de duistere diamant (2004)
Alternatieve titel: duistere diamant, De
Regie
Rudi Van Den Bossche
Scenario
Rudi Van Den Bossche, Ilse Somers
Release
19 februari 2004
Producent
Christel Brunn, Antonino Lombardo, Axel Möbius, Hetty Naaijkens-Retel Helmich, Christoph Thoke, Peter Van Den Dungen
Filminformatie
Verhaal
Suske en Wiske, Lambik en Tante Sidonia vertrekken op vakantie naar de Ganzehoeve van baron de Lacheloze. Volgens Alwina, de gastvrouw van de Ganzehoeve zijn er enge spookverhalen over de herberg. Wiske wil daar wel het fijne van weten. Al gauw ontdekt ze dat Alwina ook over magische krachten beschikt. Dan vindt Suske een zwarte steen, die hij aan Tante Sidonia geeft. De baron blijkt bijzonder geïnteresseerd in de steen en weet Tante Sidonia te overtuigen deze aan hem te verkopen. Direct daarna wordt Sidonia heel erg ziek. Lambik vertrouwde de baron toch al niet... Alwina beseft meteen wat er gebeurd is: heel lang geleden creëerde een magiër een zwarte, duistere steen. Maar als iemands lach hieraan wordt toegevoegd verandert deze in een diamant! Als iemand zich probeert te verrijken met de diamant, is deze persoon ten dode opgeschreven... Alleen diegene die de hebzucht kan weerstaan en de steen aan de magiër teruggeeft, kan de eeuwenoude vloek verbreken. Tante Sidonia is dus in levensgevaar! Suske en Wiske moeten koste wat kost de duistere diamant terug brengen naar de magiër! Hierbij worden ze geholpen door professor Barabas met zijn teletijdmachine: Suske en Wiske laten zich terugflitsten naar de Middeleeuwen! Maar ze gaan niet alleen. Lambik en Alwina moeten Suske en Wiske achterna om te helpen. Daarnaast worden ze gevolgd door iemand die het minder goed met ze voor heeft...
Cast
Joeri Busschots (Suske), Céline Verbeeck (Wiske), Dirk Roofthooft (Lambik), Peter Van den Begin (Tante Sidonia), Stany Crets (Jerom), Tuur De Weert (Professor Barabas), Thekla Reuten (Alwina), Rik Launspach (Baron Roger de Lacheloze), Urbanus (Jacobus), Willeke van Ammelrooy (Clara), Vital Baeken, Sven De Ridder, Daan Hugaert (Magiër), Hans de Munter, Peter Rouffaer (klant), Herr Seele, Henk van Ulsen (Tovenaar), Peter Van Den Dungen, Marc Van Eeghem (klant), Fred Van Kuyk, Coen van Vlijmen (butler), Alex Wilequet
Ontstaan
Nederlands-Belgisch-Duitse coproductie. Scenario: Rudi Van Den Bossche, Ilse Somers, naar het gelijknamige 121ste Suske & Wiske avontuur van Willy Vandersteen uit 1958.
Het heeft praktisch drie jaar geduurd om de financiering van het project rond te krijgen. De bijna 3 miljoen euro kostende film werd uiteindelijk gefinancierd door een Nederlandse, een Belgische en een Duitse coproducent, de Nederlandse omroep KRO en de Belgische VRT. Het was de bedoeling om de film op te nemen in de zomer van 2001 in Nederland en België, maar dit werd vertraagd tot 2003 doordat men nog een extra partner zocht om mooiere en betere speciale effecten op het doek te kunnen brengen.
Dit had grote gevolgen voor de rolbezetting van de film. Men wilde graag verder met de acteurs die in eerste instantie voor de rollen waren geselecteerd, maar Daan Vervoort die Suske zou gaan spelen was te zeer gegroeid en had de baard in de keel. Hij werd vervangen door Joeri Busschots. Damiaan de Schrijver zou Lambiek spelen, maar dat ging ook niet door. Gert Portael werd destijds genoemd voor de rol van tante Sidonia. Oorspronkelijk zou Dominique Derrudere de film regisseren, maar hij had inmiddels andere verplichtingen.
In augustus 2003 gingen de opnamen dan echt van start. De film had 41 draaidagen met een budget van 2,87 miljoen euro. De slotscène is opgenomen in een studio in Schiedam. De middeleeuwse scènes werden opgenomen in het openluchtmuseum van Bokrijk, België. Andere opnamen in de Rotterdamse Schiecentrale.
Opmerkelijk is dat de rol van Tante Sidonia wordt gespeeld door de man Peter van den Begin. Opvallende Duracell reclame. Ook Nikon, Minute Maid en De Ruyter mogen niet klagen over hoe hun producten te zien zijn.
Plat Vlaams spreken Suske en Wiske ook in de albums al 40 jaar niet meer. Tot in 1963 verscheen er van ieder album een Vlaamse en een Nederlandse versie. In dat jaar opent 'De nerveuse Nerviërs' met een memorabele uitspraak van tante Sidonie: ,,Van nu af aan spreken we beschaafd Nederlands en daarom wil ik voortaan Sidonia heten.'' Sindsdien spreken de striphelden algemeen beschaafd Nederlands, al bleven de albums in het begin vol staan met Vlaamse zegswijzen.
Céline Verbeeck werd geboren op 25 februari 1990.
Voor Z@ppelin wordt de film bewerkt tot een korte serie. Officiële website: www.deduisterediamant.nl. De Belgische première was op 18 februari 2004, de Nederlandse een dag later.
Facts
In 1976 werd onder regie van Patrick Lebon al een animatie tv-serie gemaakt. Dat was de eerste verfilming van het gelijknamige stripverhaal van de Vlaamse stripmaker Willy Vandersteen, die in 1990 overleed. Hij heeft in zijn testament nauwkeurig laten vastleggen hoe zijn striphelden er bij moesten lopn en wat ze wel én niet mochten doen.
Pers
Eric Koch in 'de Telegraaf' van donderdag 19 februari 2004: "Willy Vandersteens populaire 'strijkplank' wordt in travestie gespeeld door Peter Van Den Begin en diens overslaande stem zet de toon voor het eerste en hopelijk laatste bioscoopavontuur van Vandersteens populaire geesteskinderen. Regisseur Rudi Van Den Bossche heeft in Vandersteens befaamde stripboeken kennelijk geen enkele dunne lijn aangetroffen en het poppenkastacteren van zijn cast brengt ons ook zonder de teletijdmachine van professor Barabas terug naar de periode van de stomme film. 'Suske en Wiske en de Duistere Diamant' verheft ongewild 'De Kameleon' en 'Pipo' tot meesterwerken van de Lage Landen."
Bas Blokker in 'NRC Handelsblad' van 18 februari 2004: "Dat tante Sidonia een travestiet is, dat Wiske borsten heeft en Lambik niet eens zes haren, dat doet de verfilming van een stripavontuur van Suske en Wiske geen kwaad. Maar het zal wel altijd lastig wennen blijven aan de stemmen die de driedimensionaal gemaakte plaatjes meekrijgen. (...) Voor de doelgroep zo rond de twaalf jaar lijkt De duistere diamant toch echt te kinderachtig. Maar voor de kleineren zitten er weer wonderlijke seksuele grollen in. Toch is deze verfilming beter geslaagd dan de poppenserie die in de jaren zeventig op tv kwam. Dat ligt vooral aan het materiaal. Voor de poppenserie werden de albums uit die tijd bewerkt, terwijl die toen al naar een bedenkelijk formule-niveau waren afgedaald. (...) De verfilming hiervan is tamelijk getrouw, ziet er verzorgd uit en heeft een redelijk tempo. De Suske en Wiske zijn tamelijk onopvallend, maar zo hoort dat ook met strips. Het gaat om de bijfiguren. In dat opzicht is de casting van Roofthooft als Lambik geslaagd, al heeft hij de wonderlijke gewoonte met getuite lippen rond te lopen. Peter Van Den Begin als Sidonia is minder geslaagd, maar die heeft ook geen dankbare rol; ze is vrijwel de hele film ziek, zwak en misselijk. Reuten is een mooie tovenares. Launspach had moeite met kiezen tussen tweedimensionale schurk of knappe baron en doet dus allebei. Alles bij elkaar kunnen we zeggen: het boek was beter."
Sven De Hondt op http://www.kutsite.com/recensie/suskeenwiske.html: "De Vervelende Verfilming, De Stomme Stripfilm, het Onbenullige Onding,.... Bijster origineel zijn de alliteratiegrappen van de critici niet meer, toch bevatten ze een waarheid die niet omzeild mag worden: Suske en Wiske en de Duistere Diamant is wel degelijk het ongein waar we voor gewaarschuwd werden. (...) Als kinderfilm heeft Suske en Wiske en de Duistere Diamant weliswaar zijn charmes. Maar helaas tracht deze film geen kinderfilm te zijn, maar een familiefilm waardoor hij helemaal de mist in gaat. Wanneer Alwinde niet meer kan toveren vanwege haar maandstonden, of wanneer Jerom als een geile hond ligt op te kijken naar een ferme madame in erotische lingerie, moet je je als kijker beginnen af te vragen of dit wel degelijk voer voor kleine kornuiten is. Wiske's tepels functioneren doorheen de film als een thermometer en staan pijlrecht omhoog. (...) "Wat spookt dat ene sterretje daar nog rond boven de recensie" zult u zich nu wel terecht afvragen: gastrollen van Urbanus, Herr Seele, Willeke van Ammelrooy en Frank Focketyn zorgen ervoor dat we dit onding ergens nog een tikkeltje plezierig vonden."
Filmuziek
Brian Clifton
Liedjes
Fay Lovsky
Camera
Gerd Schelfhout
Montage
Ludo Troch
Kostuums
Els Cuppens
Stunts
Marco Maas, Willem de Beukelaer
Special effects
Erich Eder
Bioszalen
105 bij première
Bezoekers
61.932
Kleur
Kleur
Meer info
Officiële website: www.deduisterediamant.nl.
Co-productie
Nederlands-Belgisch-Duitse coproductie
Art director
Dimitri Merkoulov
Boxoffice
14, 13, 15, 20