Feestje! (2004)

Alternatieve titel: Love trap

Regie

Ruud van Hemert

Release

12 februari 2004

Producent

Erik Peters, Paul Voorthuysen

Duur

95
Filminformatie

Verhaal

Thijs en Ben zijn onafscheidelijke vrienden, die continu achter de vrouwen aanzitten. Stelletjes zijn verboden, saai. "One night stands zijn de toekomst!" Totdat Ben zo verliefd wordt dat hij gaat trouwen. Thijs voelt zich in de steek gelaten, door zijn beste vriend verraden. Als die beste vriend hem dan ook nog eens vraagt om getuige te zijn en de bruiloft te organiseren, grijpt Thijs zijn kans om de boel goed op stelten te zetten. Als dat geen leuk FEESTJE wordt?

Cast

Antonie Kamerling (Thijs), Daphne Bunskoek (Susan), Beau van Erven Dorens (Ben), Chantal Janzen (Talita Bekooy), Trudy Labij (Anneth Bekooy), Guus Dam (Walter Bekooy), Tara Elders (Maartje), Roeland Fernhout (Sigmund), Cindy Belliot (Charly), Hugo Konings (Frank), Edward Kolderwijn (Stef), Menno Stijntjes (Frank, kamergenoot Thijs en Ben), Giovanniu Jap-Ngie (Wesley), Patrick Vermin (Boely), Guillermo Blinker (Carlos), Mickey Buschman (Judith), Janneke van Amelsvoort (Hansje), Denise Dobber (Peggy), Isabel Bérénos (Anita), Anna Drijver (theologiestudente), Saskia Troccoli (scharrel 1), Linda van der Steen (scharrel 2), Esmarel Gasman (scharrel 3), Edo Brunner (Barman Henk), Aaron Wan (Lim), Johann R. Glaubitz (Evert), Carla Hardy (bankdame), Inge Ipenburg (verpleegster), Ronald de Bruin (priester), Mirjam Vriend (grondstewardess), Fabiënne Meershoek (boarding stewardess), Chrisje Cornvalius (beveligingsbeambte), Joop van Kasteel (marechaussee), Marike van Weelden (omroepster), Ineke Veenhoven (Doortje de Bonfrère), Walter Crommelin (Klaas-Jan de Bonfrère), Milushka Birge (moeder van Charley), Thoe van Groningen (makelaar), Jan van Oosten (Harry), Margriet Duyster (Mathilde), Beertje van Beers (Stamgast 'de Pilsvogel'), Frits van der Werff (Stamgast 'de Pilsvogel'), Paul van Eijden (Stamgast 'de Pilsvogel')

Ontstaan

De film kostte ongeveer drie miljoen euro kosten en werd volgens de dan net geïntroduceerde nieuwe belastingregels worden gefinancierd.

Op zondag 20 juli 2003 begonnen de opnames. Antonie Kamerling en filmdebutant Daphne Bunskoek moesten op hun eerste draaidag al vroeg uit bed om hun call van acht uur op de set te halen. Ze hadden echter wel het voordeel dat hun eerste scène zich in bed afspeelt, zodat de overgang niet al te groot was.

Opmerkelijk is dat Kamerling en Van Erven Dorens na de niet al te plezierige ervaringen met regisseur Van Hemert bij IK OOK VAN JOU toch weer met hem werkten. Antonie Kamerling vertelde in een interview met het Algemeen Dagblad waarom hij opnieuw met regisseur Ruud van Hemert in zee is gegaan: "Ik voelde me na Ik ook van jou niet bepaald fijn. Als filmmaker vond ik Ruud talentvol, maar als mens kon ik niet met hem overweg. Een regisseur mag mij aanpakken, maar geef me daarna richting. Laat het niet bij afkraken alleen. Dat gebeurde niet, waardoor ik het gevoel had dat ik er niets van kon." Antonie heeft de regisseur later nog gebeld om het af te sluiten. De regisseur erkende wel dat hij fouten heeft gemaakt. " Ik zei toen dat ik nog best een keer met hem wilde samenwerken, omdat ik denk dat hij me tot betere prestaties kan aanzetten. Dat is dus Feestje geworden, waar ik behoorlijk trots op ben."

In de film hangt aan een boeket een 'Ik ook van jou'-kaartje. Op een affiche bij de Rembrandt bioscoop in Utrecht hangt een 'Pappa is razend' affiche (verwijzend naar zijn film MAMA IS BOOS uit 1986).

Locaties: Amsterdam (cocktailbar Rum Runners aan de Prinsengracht), Schiphol, Utrecht (Rembrandt bioscoop), landgoed Waterland en de Kerk van de Gelukkige Maagd Maria, sanatorium Prins Hendrik Stichting .

Opvallende Heineken, Bonbon bloc en Honig (Thijs-schort)-placering.

Kok Pierre Wind (1965) is foodstylist van de film. Alles wat culinair gebeurt viel onder zijn verantwoordelijkheid.

The Making of Feestje werd op maandag 9 februari 2004 van 23.40-00.05 op SBS6 uitgezonden.

Facts

In de film zitten enkele animatiescènes van de hand van Jasper Spoelstra over de ark van Noach.

Pers

André Waardenburg in 'NRC Handelsblad' van 11 februari 2004: "(...) In Feestje! zijn Ben en Thijs gesjeesde studenten die al acht jaar studeren. Dan zouden ze maximaal achter in de twintig moeten zijn. Kamerling (1966) en Van Erven Dorens (1970) zijn echter midden-dertigers en komen niet erg overtuigend over als eeuwige studenten, al gebruikt de film handig het wat ballerige imago van Van Erven Dorens. (...) een film met een ouderwets mieze moraal, die aansluit bij talloze Amerikaanse romantische komedies - het model dat het scenario van Mischa Alexander (All Stars, Volle Maan) getrouw volgt. Regisseur Ruud van Hemert dacht: dit moet opgeleukt! Dus krijgen we gooien-met-eten-slapstick, pijnlijke bijrollen van Roeland Fernhout als oppernicht, en al te gemakkelijke grappen over Limburgers en de Gooise upperclass waarin aanstaande bruid Talita opgroeide. Met tussendoor weer wat serieuze momenten over de aanstaande sluiting van het opvangcentrum voor moeilijk opvoedbare kinderen, waar Susan werkt. Die hebben natuurlijk gewoon aandacht nodig, dan zijn ze niet meer zo lastig."

Willem Schouten in SP!TS op donderdag 12 februari 2004: "(...) Als je grote Nederlandse filmproducties als maatstaf neemt zou je zou denken dat het studentenhuis de enige eeuwige bron van liefdesperikelen voor de mensheid is. Dat is zo erg niet. Phileine Zegt Sorry nam hetzelfde uitgangspunt en slaagde er prima in een even vrolijke als venijnige en eigentijdse komedie te worden. Voor Feestje zit dat er helaas nooit in, de film verzuipt in een opeenstapeling van oubollige clichés. Die constatering is cru voor de opnieuw sympathieke Kamerling en de verdienstelijke nieuweling Bunskoek. Maar het is echt niet anders. Voordat het eerste filmframe het netvlies bereikt begint Feestje met pseudo-erotisch gekerm van een octaaf dat een normaal mens na tien maanden droogstaan nog niet weet te bereiken. Regisseur Ruud van Hemert weet vervolgens nooit van ophouden. Alles is karikaturaal en veel te vet aangezet. Van Ervens Dorens mag niet veel meer dan zich onder het bier laten gieten en in een patserige cabrio rondrijden en ontsnapt zo nooit aan zijn kwalbal-imago. Dialogen als 'van pompestein gaan' moeten doorgaan voor risque en vrijwel elke situatie waarin de hoofdpersonen belanden is geforceerd. Vanaf de kreunwedstrijd op afstand tussen Susan en Thijs tot het overtrokken kolderieke geschop onder de tafel bij het eerste bezoek aan Bens schoonouders en de hysterische fratsenmakerij van Thijs bij de douane op Schiphol. Het is soms pijnlijk om te zien. De acteurs valt niet veel te verwijten. Ze worden gedwongen tot leuk doen omdat de regisseur en scenarioschrijver Mischa Alexander nooit verder komen dan wat losse aanzetten en afgetrapte ideetjes. Bijfiguren als Trudy Labij die uit haar dak gaat als Talita's societymoeder zijn wel vermakelijk en er ontspringen tussen alle kolder zo waar een paar echte vonkjes tussen Kamerling en Bunskoek. Maar om het Feestje niet in water te laten vallen is dat te weinig."

Eric Koch in 'de Telegraaf' van 12 februari 2004: "Heel illustratief eigenlijk: ze [Daphne Bunskoek] komt letterlijk uit de lucht vallen. Zoals de overige ontwikkelingen en emoties, die bij gebrek aan gewicht meteen weer opstijgen. Alsof 'Feestje!' een therapie betrof voor het sombere 'Ik ook van jou', zo gooit Ruud van Hemert alle remmen los in zijn infantiele komedie. Alle wijsheid, alle zorgvuldigheid, alle vakmanschap ook, zijn spoorloos verdwenen. Wilde hij laten zien dat hij nog altijd voeling heeft met het jonge bioscoopvolk? 't Levert een pijnlijke vertoning op: oubollige verzinsels van een zestigjarige over twintigjarigen, gespeeld door ruim dertigjarigen. Met de verplichte homovriend, de eigentijdse lesbische zoen en het multiculti-sausje. 't Is allemaal veel te dik en veel te dun."

Robbert Blokland in het 'Dagblad van het Noorden': "Feestje! is noch romantisch, noch komisch. Het is een saaie, humorloze vertelling over een groep volstrekt oninteressante, ongeloofwaardige karakters en hun zeurderige besognes. (...) Het enige lichtpuntje is presentatrice Daphne Bunskoek, die er (...) als enige nog iets van probeert te maken. Met betere scripts kan zij als actrice nog een veelbelovende carrière in het verschiet hebben." Adwin de Kluyver in 'Leeuwarder Courant': "Van de hausse aan Nederlandse films die de laatste maanden de bioscopen hebben bereikt, is 'Feestje!' verreweg de slechtste. (...) Chantal Janzen, prominent op de poster, speelt binnen enkele weken, na 'Fighting fish', de tweede volstrekt overbodige rol.'

Martijn Warnas op Warnas.net: "Kamerling is uit 1966, dus die wordt dit jaar alweer 38. Kun je dan nog een student van pakweg 22 spelen, met infantiele ideeën over relaties en meer wisselende contacten dan een muis in een cybercafé? Hou nou toch op, Antonie. Je bent al bijna te oud om de váder van zo'n joch te spelen!"

Judith van de Hulsbeek in 'Metro' d.d. 12 februari 2004: " (...) Zowel Kamerling als Van Erven Doorns zijn de dertig al ruim gepasseerd. In het begin zijn zij hierdoor misschien niet helemaal geloofwaardig als student, maar hun frivole vriendschap die van het filmdoek afspat, doet dit gegeven snel vergeten. De mooiste momenten in de film zijn wanneer Thijs en Ben hun onderonsjes hebben. Vooral de scène waarin Thijs kennismaakt met de schoonfamilie van Ben levert heel wat lachers op. Het komt heel naturel over. Je ziet de pret in hun ogen. In deze scène maken we ook kennis met de schoonmoeder van Ben Anneth Bekooij, gespeeld door actrice Trudy Labij. Haar prestatie is om een totaal geloofwaardige brallerige kakmadam, zonder er een Jiskefetiaanse parodie van te maken. Een andere verrassing in de film is het spel van presentatrice Daphne Bunskoek. Hoewel, of misschien wel omdat, het karakter dat ze speelt (Susan) opvallend dicht ligt bij de Daphne die wij kennen van TMF, weet ze in deze rol te charmeren en is het zeker niet te zien dat dit voor haar een filmdoop is. Het script van Feestje! is niet bijster interessant. Op sommige momenten wordt teruggegrepen op wel hele clichématige beelden om het verhaal een wending te geven. (Het weggewaaide liefdesbriefje bijvoorbeeld of de smeekbede op het vliegveld.) Maar de cast maakt het dat boeiend blijft. Feestje! heeft in ieder geval niet de gekwelde acteerprestaties die Ik ook van jou soms zo pijnlijk maakten. Een onverwacht luchtige film van Van Hemert, die het wel eens heel goed zou kunnen gaan doen."

Casting

Job Gosschalk

Filmuziek

Tjeerd P. Oosterhuis

Liedjes

'Sexual healing' door Romeo feat. I.V.A. & Ambush, 'Ik wil niks' door De Heideroosjes, 'Calling out door Van Orly, 'Happy' door Intwine, 'Don't say you love me' van Trijntje Oosterhuis, 'Wishing on a star'

Camera

Han Wennink

Montage

Michiel Reichwein

ProdDesign

Michel De Graaf

Kostuums

Jacqueline Steijlen

Geluid

Ludo Keeris

Stunts

Ronald Schuurbiers, Michel Struik, Willem de Beukelaer

Bioszalen

89 bij première

Bezoekers

77.399

Kleur

Kleur

Meer info

Officiële website: http://www.feestjedefilm.nl/.

Co-productie

TROS

Art director

Marc Teunissen

Genre

Komedie

Boxoffice

5, 12, 15, 17