Gloria transita (1917)

Alternatieve titel: Vervlogen roem, Artistentrots

Regie

Johan Gildemeijer

Scenario

Johan Gildemeijer

Release

24-09-1917

Studio

Rembrandt Film

Duur

-1
Filminformatie

Verhaal

Muzikaal drama in 6 akten. Een eens beroemde zanger vertelt hoe hij als eenvoudige straatzanger werd ontdekt, hoe hij als operaster werd gevierd, maar ook hoe hij 'een man uit het volk voortgekomen en beroemd geworden', na een tragische gebeurtenis in zijn privéleven 'eindigt zooals hij eens begon'.

Cast

August van den Hoeck (Ben Solotti), Henny van Merle=Henny Schrsder (Henny), Fred Vogeding (Gaston), Eberhard Erfmann (Baron de Villers), Nelly de Heer (moeder van de baron), Jan Feith (lid van de Muzikale Club), Wilhelmina van den Hoeck (operazangeres), Irma Lozin (operazangeres), Jacques Cauveren (operazanger), Piet Fuchs (misdadige vader van Henny), Johan Gildemeijer (tennisspeler), Ernst Winar, Jan van der Horst

Ontstaan

De film werd in Den Haag en Amsterdam vertoond met vier zangers in de orjestbak, die de partijen zongen die op het doek werden gespeeld in scènes uit de opera's 'Faust', 'Rigoletto' en 'I Pagliacci'.

Bij de première in Den Haag waren de zangers August van den Hoeck, Wilhelmina van den Hoeck (zijn vrouw), Jacques Cauveren en Irma Lozin. die dezelfde partijen ook in de film vertolken. Voor andere voorstellingen werden (soms) andere zangers gebruikt.

In mei 1995 werd GLORIA TRANSITA, in het kader van 350 jaar opera en 100 jaar film, met live-zang door Opera Mundi te Amsterdam vertoond.

Gefilmd in de sloppen van Amsterdam, op de pier te Scheveningen, in Rotterdam en in en om het kasteel Haarzuilen. De film was gekleurd: blauw voor de nachtscènes en geel voor de dagscènes. Film was een succes; na de première in twee Amsterdamse bioscopen op 27 december 1917 volgden in maart 1918 en in 1922 en 1927 reprises.

Filmuziek

Alb. Rabb

Camera

Willy Mullens