Shouf shouf habibi! (2004)
Alternatieve titel: Shoef shoef habibie!
Regie
Albert ter Heerdt
Scenario
Albert ter Heerdt, Mimoun Oaïssa
Release
29 januari 2004
Producent
René Huybrechtse, Joram Willink, Frank Bak
Duur
89
Filminformatie
Verhaal
Tragikomedie over Marokkanen en Hollanders in Nederland. In de komedie Shouf Shouf Habibi! staat de 20-jarige Ap centraal. Deze, in Nederland geboren, Marokkaan heeft grote dromen en doet verwoede pogingen deze te verwezenlijken, maar weet zich iedere keer weer in de nesten te werken.
Cast
Mimoun Oaïssa (Ap), Najib Amhali (Sam), Touriya Haoud (Leila), Illias Ojja (Driss), Salah Eddine Benmoussa (Ali), Zohra Slimani Sebouba (Khadija), Mohammed Chaara (Mussi), Mimoun Ouled Radi (Rachid), Leo Alkemade (Robbie), Tanja Jess (Maja), Mehdia Doui-Issi (Naima), Frank Lammers (Chris, Maja?s man), Winston Gerschtanowitz (Daan), Tara Elders (Britt), Bridget Maasland (Carlie), Peter Heerschop (Leraar), Ruben van der Meer (arbeidsconsulent), Mahjoub Benmoussa (Slager), Abdelilah Aoulad Thami (Omar), Mnine Houcine (vader Omar), Ahmed Kamal (Yousef), El Mustapha Salamate (Fouad), Soundos El Ahmadi (Aisja), Tarik Azzougarh (Mohammed), Abdelftah Ahmed Salah (Vader Mohammed), Ton van der Velden (Bankdirecteur), Mirjam van Dam (Bankmedewerker), Mohammed Bouyahyi (Mimoun), Samir Kania (Vader Mimoun), Naoul Abarda (Fatima), Khadija Bouchiba (Waarzegster), Karim Mounir (Schoonmaker), Jos van der Linden (Dokter), Nezha Salah (Kleedster), Ismael Boulahrouz (Neef Fouad), Jamal Balali (Neef Fouad), Samira Broers (Samira), Nordin Ben Salah (Broer Omar), Fikri Tijarti (Broer Omar), Eva Tol (Winkelmeisje), Naimane Med (ijscoman), Agib Bahi (Yassine), Dennis Overeem (Eric), Anneke van der Valk (GG & GD)
Ontstaan
Het budget was begroot op 1,2 miljoen euro, maar is uiteindelijk gemaakt voor 700.000 euro. Allerlei perikelen leiden ertoe dat de film niet in 2002 gemaakt werd, maar een jaar later. De opnamen begonnen in januari 2003 in o.a. Amsterdam, Schiphol. De film werd geregisseerd door Albert ter Heerdt die in samenwerking met initiatiefnemer en hoofdrolspeler Mimoun Oaïssa het script schreef.
De dialogen, personages en verhaallijnen zijn van Ter Heerdt.
Theorema Films produceert de film en Universal Pictures (Benelux) en Independent Films brengen de film uit. Co-producent: VARA.
Mimoun Oaïssa wilde dat Shouf Shouf Habibi! gemaakt werd, omdat hij een hoofdrol wilde spelen in een leuke en goede speelfilm. Hij had geen zin om te wachten tot er eens iemand een film zou maken met een Marokkaans hoofdpersonage, dus hij besloot zelf een schrijver te benaderen die hij goed vond. Bovendien vond hij het leuk als er een film in de bioscoop zou komen waarin de Marokkaanse personages een prominentere rol zouden spelen. De Stichting DOEN ondersteunde Shouf Shouf Habibi van harte, omdat deze film kan bijdragen aan meer kennis en begrip over de Marokkaanse gemeenschap in Nederland. DOEN kan dit doen door de bijdrage die ze ontvangt van de SponsorBingo Loterij.
Gemaakt met zichtbare medewerking van Fernandes, Grolsch en T Mobile.
De nieuwe hiphop formatie ADHD onder leiding van Brainpower nam de titelsong voor de film op. ADHD staat voor Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid Dopeness en is een wisselende formatie rappers. Voor de titelsong van SHOUF SHOUF HABIBI heeft Brainpower samengewerkt met TLM, Man!ak, Dice Cream, Khalid aka Cascablanca Connect en Cilvaringz. Deze laatste rapper, lid van de Wu Tang Clan, speelt ook een rol in de film. Songs o.a. 'Egyptian reggae'.
Filmmaatschappij Independent had een bijzonder probleem. Rond de film braken in het openingsweekend relletjes uit in een aantal bioscopen. De maatschappij wijt de incidenten vooralsnog aan de drukte rondom het offerfeest: "We leggen geen link tussen de inhoud van de productie en de
ongeregelheden waarbij Marokkanen waren betrokken." Het afgelopen weekeinde verstoorden - meest Marokkaanse - jongeren in verschillende steden voorstellingen van Shouf Shouf Habibi door te schreeuwen, te bellen en andere bezoekers te beledigen. In een paar gevallen moest de politie zelfs ingrijpen. Sommige bezoekers zou het om die reden zijn afgeraden Shouf Shouf te gaan bekijken.
Voormalig wereldkampioen boksen Nordin Ben Salah werd maandagavond 20 september 2004 op de President Kennedylaan in Amsterdam doodgeschoten.
Facts
Shouf shouf habibie betekent 'Kijk kijk schatje'.
Het aantal bioscopen werd in de weken na de première uitgebreid van 30 naar 46.
Shouf Shouf Habibi bleek ook in het buitenland een succes. Op vrijdag 10 september 2004 voor het eerst in Marokko vertoond op het eerste internationale filmfestival van Salé (waarin de vrouw centraal stond). De zaal was, door onhandige programmering, slechts voor eenderde gevuld, met voornamelijk jonge Marokkanen. Die reageerden enthousiast op de film. Volgens de drie in Salé aanwezige acteurs, Mo Chaara, Mimoun Ouled Radi en Mehdia Doui-Issi, reageerde het publiek in Salé nauwelijks anders dan de Marokkaanse gemeenschap in Nederland. Op de slotmanifestatie, zaterdagavond, vielen alleen zwaar aangezette drama's in de prijzen. Shouf Shouf Habibi kreeg een eervolle vermelding. De komedie was op dat moment al aan een veertigtal landen verkocht, waaronder ook een groot aantal islamitische landen als Libanon, Syrië, Jordanië, Irak, Koeweit, Saudi-Arabië, Libië en Egypte.
Pers
Jos van der Burg in 'Het Parool' van woensdag 28 januari 2004: " Shouf shouf habibi! werkt bevrijdend in een tijd dat alleen nog met sombere gezichten over allochtonen wordt gesproken. De film zorgt voor een broodnodige scheut humor in het allochtonendebat. Veel grappen zijn geestig, maar toch, de karikaturale personages ontroeren zelden. Het is de makers vergeven, want zij hebben pionierswerk verricht."
Bas Blokker in 'NRC Handelsblad' van 28 januari 2004: " De distributeur wilde hem liever niet op het filmfestival van Rotterdam laten zien - te arty, dat zou het grote publiek maar afschrikken. Er is een Pietje Bell-achtige poster gemaakt die lachen lachen lachen belooft. Er valt zeker genoeg te lachen. Mimoun Oaïssa beschikt als scenarioschrijver over een goed gevoel voor dialogen en in de rol van Ap over een goed gevoel voor timing. (En dat kun je niet van iedereen in deze film zeggen.) Maar je zou de film tekort doen door het alleen over de humor ervan te hebben. Want nadat ze met die humor eenmaal onze belangstelling hebben veroverd, sturen Ter Heerdt en Oaïssa de film vastberaden een volgende richting in. Dan wordt het hard, wrang. Je kunt echt niet meer lachen om Ap als die zijn zus in elkaar slaat omdat ze een nachtje bij haar Hollandse vriend heeft gelogeerd. Of om de moeder die zo gek wordt van haar man dat ze hem liefst ziet sterven. Dan is Shouf shouf habibi! ineens een echt migrantendrama. En misschien is de vergelijking iets te veel eer, maar er is een moment dat Shouf shouf habibi! werkelijk aan Rocco e i suoi fratelli doet denken, het meesterwerk van Luchino Visconti, in de manier waarop ook deze familie zichzelf begint te vernietigen omdat ze niet kan aarden op een nieuwe plek. Even lijkt het erop dat ze juist naar elkaar toe trekken als het moeilijk wordt, maar ze zoeken allemaal hun eigen uitweg en vinden elkaar ten slotte terug op een bankje in Marokko, bespot door de Marokkaanse tak van de familie. Het is knap dat Ter Heerdt en Oaïssa die draai kunnen maken zonder het opgebouwde krediet uit het begin van de film te verspelen. Integendeel eigenlijk."
Frans P. Wollrabe in Biosmail van 29 januari 2004: "(...) Shouf Shouf Habibi is een luchtige komedie met een maatschappelijke ondertoon. Dat kan heel goed, grootse films zijn in hetzelfde genre gemaakt. Nu zouden de makers van Shouf Shouf Habibi zelfs niet in de schaduw durven staan van deze voorgangers. Daarvoor is het project veel te amateuristisch en merkbaar lowbudget. Het basisgegeven waarmee hoofdrolspeler Mimoun Oaïssa zelf bij de regisseur op kwam draven, lijkt niet veel meer een grabbelton vol ideetjes, invalletjes en verplichte nummers. Allemaal rond het thema van de zich moeizaam staande houdende Marokkaanse identiteit in een veeleisende Nederlandse maatschappij. Maar fijne bijverschijnselen bij amateurs met weinig geld zijn de jeugdige overmoed en de vindingrijkheid. Het resultaat gunt ons een royale en onderhoudende blik in een Marokkaans-Nederlandse leefwereld met soms flauwe soms leuke grappen daaromheen. Shouf Shouf Habibi doet dit 89 minuten lang. Om ons vervolgens weer snel naar onze veilige huizen te laten terugkeren."
Prijzen
Geselecteerd voor het filmfestival in Berlijn; opgenomen in het Panoramaprogramma 2004.
De Gouden Film werd in 10 dagen behaald.
Op het Afrika Film Festival in Leuven, België werd de publieksprijs gewonnen (mei 2004).
Geselecteerd voor de Variety Critics? Choice tijdens het Karlovy Vary International Film Festival in juli 2004.
Eervolle vermelding op het eerste internationale filmfestival van Salé op 10 september 2004.
Best bezochte Nederlandse bioscoopfilm van 2004 met bijna 320.000 bezoekers.
Silver Prometheus for Best director op het Film Festival Tbilisi (Georgië) in oktober 2004.
Prize of the public op het Afrika Film Festival in Leuven in mei 2005.
Stimulansprijs voor commercieel succes in oktober 2005.
Casting
Job Gosschalk, Annemieke Bakker
Filmuziek
Vincent van Warmerdam, Cablejuice, Mike Meijer
Camera
Steve Walker
Montage
Sytse Kramer
ProdDesign
Anet Wilgenhof
Geluid
Marcel de Hoogd
Bioszalen
30 bij première
Bezoekers
316.394
Kleur
Kleur