Fighting fish (2004)

Regie

Jamel Aatache

Release

29 januari 2004

Producent

Jamel Aattache, Herman Slagter

Duur

85
Filminformatie

Verhaal

Wanneer een jonge Chinese man uit Hong Kong verneemt dat zijn broer is omgekomen bij een bendeoorlog in Rotterdam, reist hij naar het westen af. Hier laat hij zijn razende vuisten in actie komen tijdens een wraakactie tegen de bende, die zijn broer heeft vermoord. Maar al snel komt hij erachter dat niets is zoals het lijkt, en gaat hij achter de ware toedracht van zijn broers dood aan. Zijn onderzoek neemt echter nog een onverwachte wending, wanneer hij verliefd wordt op een Nederlands meisje (een gweilo) met alle gevolgen van dien....

Cast

Kim Ho Kim (A-Ken), Chantal Janzen (Jennifer), Jeroen Post, Chewing Lam (Koh), Banny Ho (bendeleider Mr. Yam), Bao Xian Fei (Wong), Duy Nguyen, Minh Vu, Joyce de Jong, Dennis Kong (bodyguard van Mr. Yam), Kim Poseng (A Ching, een oudere gangster), Wouter Smit (Detective), Chun-Wai Man (bendelid), Marc Nochem (overvaller), Joop Kasteel

Ontstaan

Niet eerder werd in Nederland een martial arts (genre dat zich richt op de Oosterse vechtkunsten) speelfilm gemaakt. Ruim 2 jaar geleden hadden regisseur Jamel Aattache en hoofdrolspeler / vechtkunstenaar Kim Ho Kim het idee voor Fighting Fish. Ze hadden net een korte Martial Arts film gemaakt die heel goed ontvangen was, namelijk "The Good, The Bad, and The Innocent". Deze film is uiteindelijk verkocht aan diverse landen. Na de zeer goede reacties op deze korte film, kwam al snel het idee om een lange film te maken.

Regisseur Aattache putte zijn inspiratie uit films van Sergio Leone en Bruce Lee. Die combinatie leidde tot een heuse 'eastern', een verhaal over eer, verraad, onmogelijke liefde en uiteraard wraak.

Kim Ho Kim, die al diverse scripts geschreven had, heeft een jaar aan het scenario van Fighting Fish geschreven. Na het aanstellen van de producenten, werd de juiste cast bij de film gezocht. Toen Chantal Janzen, Jennifer de Jong en Ron Smoorenburg zich aan de film verbonden hadden, werden distributeurs benaderd.Distributeur UIP was direct enthousiast om de film in de bioscoop uit te brengen. Vervolgens begonnen Jamel en Kim aan de verfilming van Fighting Fish.

Kim bedacht de vechtchoreografie, en trainde 5 maanden lang 5 dagen per week o.a. samen met Ron Smoorenburg om de vechtscenes er vooral zo origineel mogelijk uit te laten zien. Jamel verzamelde veel oude bekenden en diverse nieuwe crewleden om zich heen.

Vanaf 19 mei 2003 werd Fighting Fish in een heel kort tijdsbestek opgenomen op 16 verschillende locaties in Rotterdam met een budget van ongeveer 425.000 euro (geen subsidie). In mei en juni 2003 werden de opnames gemaakt in Rotterdam, waaronder in de kelder van de Rotterdamse bioscoop Cinerama, de West-Kruiskade en in restaurant Tai Wu.

Op 27 juni 2003 was de shooting afgelopen en hierna is de film in post-productie gemonteerd door editor René Wiegmans samen met Jamel. Het geluid en de muziek worden verzorgd door de mensen van SonicPicnic.

Ilse DeLange zingt de titelsong van de film Fighting Fish. De videoclip bij 'Wouldn't That Be Something' is geregisseerd door Jamel Aattache, tevens de regisseur van Fighting Fish. De single lag vanaf 14 november 2003 in de winkel en staat ook Ilse de Lange's verzamelalbum Here I Am (1998 - 2003), dat op 31 oktober verscheen.

Chinees (Kantonees), Engels en een beetje Nederlands gesproken.

Veejay Jeroen Post, te zien in een bijrol, beoefent al ruim 14 jaar Tae-Kwon Do. Joyce de Jong is de zus van Jennifer de Jong.

Fighting fish is gemaakt met zichtbare medewerking van Honda motoren.

SBS Broadcasting B.V. ondersteunde als eerste commerciële televisiebedrijf deze Nederlandse speelfilm. Bart Soepnel, Directeur Aankoop SBS: "Films zijn sinds de start van SBS één van de pijlers van onze programmering. Omdat SBS als commerciële zendergroep geen beschikking heeft over extra financiering zoals bijvoorbeeld het Stimuleringsfonds, zijn we verheugd dat we nu samen met producent Riverpark en UIP dit project tot stand kunnen brengen."

United International Pictures zou oorspronkelijk op 4 december 2003 de actiefilm 'Fighting Fish' in circa vijftig bioscopen uitbrengen. Dat werd de helft op 29 januari 2004. De première vond plaats op het filmfestival van Rotterdam op donderdag 22 januari 2004. De film zal in het televisieseizoen 2004-2005 bij SBS te zien zijn. De film werd na twee weken uit de bioscopen gehaald vanwege tegenvallende bezoekersaantallen. Volgens distributeur UIP is er op dit moment te veel concurrentie van andere films zoals 'Feestje!' en 'School of rock' en is er daarom geen ruimte voor kleinere producties. De martial arts-film wist in het totaal rond de 6600 mensen naar de bioscoop te lokken.

Facts

De titel verwijst naar de Siamese of Chinese vechtvis. Een van de Chinese personen in de film betoogt dat westerlingen naar de Chinees kijken als naar een Chinese vechtvis: Prachtig exotisch en sierlijk, maar men kent de ware aard van de vis totaal niet. Aan de ene kant zo gracieus, aan de andere kant zo genadeloos dodelijk. Net als twee Chinese vechtvissen, die gewoon niet samengaan en elkaar genadeloos zullen afmaken, zo gaan de Westerse en Chinese cultuur in de film ook niet samen. Zij zullen elkaar uiteindelijk doen opbreken.

Pers

Jos van der Burg in 'Het Parool' van 28 januari 2004: " Maar echt knallen doen de gevechten in de film nauwelijks, want trucages zijn uit den boze en er is eerder sprake van zorgvuldig gechoreografeerde demonstraties dan van bikkelharde confrontaties. Die doelbewust tegendraadse aanpak maakt Fighting fish weliswaar tot een vechtfilm die in de cruciale scènes een geheel eigen koers vaart, de ongebruikelijke benadering zorgt er ook voor dat de dramatische inzet bij meerdere confrontaties gering is.Dat de grotendeels Kantonees gesproken en Nederlands ondertitelde film op het gebied van plot en drama nogal tekort schiet weegt minder zwaar, want zelfs een kasmagneet als Jackie Chan gooit er op dat vlak regelmatig met de pet naar. Chan stelt er een amusante dosis stunts en kolderieke grappen tegenover, en daar ontbreekt het de door een ernstige toonzetting gekenmerkte film aan.De in de periferie opduikende bijrolspelers met blauw geslagen ogen en de uitkomst van de confrontatie tussen Smoorenburg en held Kim Ho Kim maken echter duidelijk dat de makers wel degelijk over een relativerend gevoel voor humor beschikken. Mocht het dynamische duo aan een vervolg toekomen, dan zouden ze er goed aan doen daar wat meer gebruik van te maken."

Bas Blokker in 'NRC Handelsblad' van 28 januari 2004: "Er was lef voor nodig om een Nederlandse film in dat genre van de grond te tillen en dat mag geprezen worden. Mooi dus dat een grote distributeur hem in 25 zalen durft uit te brengen. Maar wie film en makers serieus neemt, kan verder niet veel positieve punten aanwijzen in Fighting Fish. Het verhaal van de Chinese jongen die zijn vermoorde broer komt wreken in Chinatown Rotterdam is, inclusief ontknoping, te simpel. Zijn romance met soapie Chantal Janzen is vooral lachwekkend. En de vechtsscènes, waar je de klok op kunt gelijkzetten, zijn wel met flair gemaakt, maar filmisch stelt het weinig voor."

Gudo Tienhooven in Biosmail van 29 januari 2004: "(...) hoe graag je films van eigen bodem ook het voordeel van de twijfel wil geven: het resultaat is alles behalve fris en eigenzinnig. Het eerste probleem zit hem in het wel heel magere plot (...) Een tweede probleem is dat er geen greintje humor in zit. Als Jennifer in het ziekenhuis ligt en A-Ken haar komt opzoeken, krijgt hij het aan de stok met haar broer Marc, die de Chinese vechtkunst toevallig ook onder de knie heeft. Hij wil liever niet dat de 'onruststoker' met zijn zusje gaat. In dit genre betekent dat: vechten dus. Maar Marc heeft wel respect voor iemand die net zulke goede reflexen heeft als hij, dus zitten ze na het akkefietje met zijn tweeën naast haar ziekbed. Komisch, maar wel volstrekt onbedoeld. Een beetje zelfspot had wonderen verricht. En wat zou het leuk zijn geweest om bekende Nederlanders eens aan de kung fu te zien. Maar we zien en horen voornamelijk Chinezen, wat deze 'eerste Nederlandse martial arts-film' wel erg onhollands maakt. Het is nu wachten tot er iemand opstaat die deze slogan hopelijk wel waarmaakt, want Fighting Fish is een gemiste kans."

Filmuziek

Yorick Goldewijk

Camera

Peter Jan van der Burgh

Montage

René Wiegmans

ProdDesign

Ben Zuydwijk

Bioszalen

25 bij première

Bezoekers

6.720

Kleur

Kleur

Meer info

Officiële website: http://www.fightingfish.nl.

Locaties

Rotterdam

Boxoffice

16