Emperor's wife, The (2004)

Regie

Julien Vrebos

Scenario

Paul Ruven

Release

15 januari 2004

Producent

Emjay Rechsteiner, San Fu Maltha

Studio

Staccato Films, Fu Works

Duur

93
Filminformatie

Verhaal

Een keizer, wiens vrouw hem geen erfgenaam kan schenken, geeft zijn kamerheer de opdracht een geschikte kandidate te vinden die hem een zoon geeft. Uit de bergen haalt de kamerheer een mooie jonge maagd, Sabah, mooi maar zo wild als een kat. Sabah moet eerst getemd worden en zal, volgens oud gebruik, een jaar lang in een geheime vleugel van het paleis worden klaargestoomd voor haar rol als keizerin. De keizer ziet haar pas bij de huwelijksvoltrekking. Terwijl de jaloerse keizerin vermoedens heeft over haar afzetting en de keizer de wet probeert te omzeilen, wordt de aan zijn meester zo loyale kamerheer verliefd op Sabah. Een ernstig probleem, want iedere man die haar vertrek binnengaat wordt geëxecuteerd.

Cast

Jonathan Rhys-Meyers (Chamberlain), Max Beesley (Emperor), Rosana Pastor (Empress), Leticia Dolera (Sabah), Claire Johnston (Mother), Alexander Macqueen (Dr. Lambroso), Johnny de Mol (Thembe), James Auden (Music Teacher), Derek Kueter (Etiquette Teacher), Tom Leick (Etiquette Teacher), Chris Bearne (Doctor Al Razi), Leslie Woodhall (Prof. Leopold), Eric Connor (Chief Guard), Barry Madden (Guard sc. 74), David Rosner (Green Guard), Mustafa Achaara (Guest #1), Alexis Kreps (Blue Guard #2), Alexander MacQueen (Dr. Lambroso), Rachel Polack (Guest #2), Paul Rockenbrod (Blue Guard #1), Travis Sprabary (Green Guard #3), Mirko Tiepolo (Green Guard #2)

Ontstaan

Julien Vrebos (31 mei 1947) is een Belgische regisseur die geruchtmakende programma's heeft geregisseerd voor de Vlaamse televisie. Eerder maakte hij de speelfilm Le Bal Masqué, waarin hij de nooit opgehelderde feiten rond de bende van Nijvel in verband bracht met politieke intriges waarbij ook het Koninklijk Paleis in Laken nog een duistere rol speelde.

De Britse acteur Max Beesly, hoofdrolspeler in de film, componeerde de soundtrack. Regisseur Vrebos: "Toen we de scène in de balzaal draaiden, hoorde ik Max een stuk op de piano brengen, geheel in de stijl van wat ik voor de film in gedachten had. Ik was ontzettend verrast en vroeg meteen aan Max of hij de hele soundtrack wilde componeren. Eerst dacht hij dat ik hem enkel wilde voor de pianoscène in de balzaal maar toen ik uitlegde wat ik werkelijk bedoelde, reageerde hij heel enthousiast.' Geboren als zoon van Brits jazz drummer Maxton Beesley en jazz zangeres Chris Marlowe trad Max Beesley op met onder meer Take That, George Michael en Jamiroquai.

Engels gesproken. Opgenomen in o.a. Luxemburg en Marokko.

Productie: Emjay Rechsteiner van Staccato Films, San Fu Maltha van Fu Works. Co-producenten zijn Jason Piette en Michael Cowan van Spice Factory, Jimmy de Brabant van Delux Productions en Julien Vrebos van Terras. Tevens hebben het Nederlandse Fonds voor de Film, het Vlaamse Film Fonds, het Cobo Fonds, UK sale & leaseback en de AVRO een financiële bijdrage geleverd. Op 15 juli 2002, de laatste dag van de oude film-cv regeling, waren er meer dan het benodigd aantal investeerders voor de Emperor's Wife CV, waarmee de financiering en de productie van de film "The Emperor's Wife" een feit was.

Eerste vertoning op zaterdag 27 september 2003 om 16.15 uur op het Nederlands Film Festival.

Facts

Twaalf jaar voor de release schreef Paul Ruven het scenario waarvoor hij zich liet inspireren door de sjah van Perzië. Die verstootte een halve eeuw geleden zijn echtgenote Soraya omdat ze geen troonopvolger kon baren, waarna hij Farah Diba trouwde. Iets dergelijks dreigt te gebeuren in The emperor's wife.

Pers

Pieter van Lierop in 'Het Parool' van 14 januari 2004: "(...) De film heeft een akelig artificiële en pretentieuze vorm, maar blijft zielloos qua inhoud. Wat Vrebos hier laat zien, is een modeshow met de spreekwoordelijke nieuwe kleren van de keizer. In zijn beste momenten lijkt het een zwakke imitatie van een slechte Greenaway-film. Paul Ruven kun je niets meer kwalijk nemen, want zijn script werd later door maar liefst drie bewerkers onderhanden genomen. Van het eindresultaat trokken na afloop van de première op het Nederlands Film Festival de investeerders wit weg. De kans dat hun investeringen ook maar een stuiver winst zou opleveren, hadden ze in anderhalf uur in rook zien opgaan. "

André Waardenburg in 'NRC Handelsblad' van 14 januari 2004:"(...) Alle in de loop der jaren zorgvuldig opgebouwde regels - de grammatica van het medium film - worden met voeten getreden. Waar andere regisseurs ervoor zorgen dat hun hoofdpersoon op emotioneel belangrijke momenten in close-up te zien is, zodat alle gevoelens maximaal zichtbaar zijn, kiest Vrebos voor het filmen van zulke scènes door vogelkooitjes. (...) na een tijdje ontstaat er grote ergernis over de cinematografische spielerei van een regisseur die is losgelaten in een speelgoedwinkel vol filmische gadgets. De talrijke seksscènes worden bij voorkeur gefilmd door vitrages - een alternatief voor de met vaseline ingesmeerde lens bij softporno. Een meer bewondering oproepende 'vondst' is de vrijscène tussen keizer en keizerin waarin de camera afwisselend voor en achter ze langs rijdt. (...) Je zou kunnen betogen dat een film over het naar je hand zetten van wetten en de buigzaamheid van eeuwenoude tradities een perfecte filmische illustratie heeft gekregen. De vorm ís de inhoud. Maar dat is toch te veel eer voor een film die consequent het publiek expres en volledig buitensluit."

Ronald Ockhuysen op Cinema.nl: "In een sfeer van decadentie en kitsch ontvouwen zich vervolgens intriges, die nogal voorspelbaar zijn. De zwakste plek is de art direction: de snobisten uit het keizerrijk ogen als glamrock-artiesten van het tweede garnituur."

Prijzen

In september 2003 tijdens EuropaCinema, het Internationaal Filmfestival van Viareggio (Italië), bekroond met de Prijs voor Beste Muziek.

Filmuziek

Maxton Beesley, Jeremy Meeham

Camera

Tony Malamatenios

Montage

Marc Bijnens

ProdDesign

Wilbert van Dorp

Geluid

Michael Lax

Distributeur

A-Film Distribution

Bioszalen

4 bij première

Bezoekers

414

Kleur

Kleur

Meer info

Officiële website: http://www.emperorswife.com.

Co-productie

Nederlands-Belgisch-Spaans-Amerikaanse co-produktie.

Boxoffice

In België trok de film in 2003 6.558 bezoekers; nummer 227 in het jaaroverzicht.