Pietje Bell 2 : De jacht op de tsarenkroon (2003)

Regie

Maria Peters

Release

18 december 2003

Producent

Dave Schram, Hans Pos

Duur

108
Filminformatie

Verhaal

Een vrolijk sneeuwballengevecht, om te vieren dat Martha, de zus van Pietje, zich gaat verloven met journalist Paul Velinga, is de start van een reeks nieuwe avonturen van Pietje Bell en zijn bende van de Zwarte Hand. Hierbij sneuvelt per ongeluk een ruitje bij drogist Geelman. Niets aan de hand. Totdat er vlak daarna een inbraak plaatsvindt bij de familie Geelman. Natuurlijk krijgt Pietje meteen weer de schuld. Hij wordt uit zijn bed gelicht en belandt in de gevangenis. Daar ontmoet Pietje de boeven, die dankzij zijn bende van de Zwarte Hand achter de tralies zitten; Stark, de valse krantenmagnaat, Klok & Teun, en Jan Lampe, de vader van zijn beste vriendje Sproet. Jan wil heel graag zijn zoontje weer zien, maar Sproet wil er helemaal niets van weten. Natuurlijk weet Pietje te ontsnappen, maar dan beginnen de avonturen pas goed. Want hoe gaat het met het verlovingsfeest van Martha en Paul? En waarover hebben Pietje en zijn vriendjes van de Zwarte Hand een verschil van mening? Wat voeren de boeven vanuit de gevangenis in hun schild? Wat zijn ze van plan met de kostbare tsarenkroon die vanuit Rusland naar Amerika wordt vervoerd? Het antwoord op deze vragen en nog veel meer ligt in handen van Pietje Bell en zijn vrienden van de bende van de Zwarte Hand!

Cast

Quinten Schram (Pietje Bell0, Frensch de Groot (Sproet), Jordy Mul (Engeltje), Serge Price (Kees), Nicky Burger (Jaap), Myrte Ouwerkerk (Sophie/Klaas), Katja Herbers (Martha Bell), Rick Engelkes (Paul Velinga), Stijn Westenend (Jozef Geelman), Arjan Ederveen (drogist Geelman), Eva Popping (Annie), Felix Strategier (vader Bell), Angela Groothuizen (moeder Bell), Willem Nijholt (krantenmagnaat Stark), Marjan Luif (Tante Cato), Roef Ragas (Jan Lampe, vader van Sproet), Jack Wouterse (Klok), René van ?t Hof (Teun), Eric van der Donk (meester Ster), Ingeborg Uyt den Boogaard (mevrouw Ster), Peer Masccini (hoofdmeester), Mart Groenhuijsen (jongetje in aula), John Kraaykamp jr. (Bruinslot), Fedja van Huêt (Fuik), Ruben Lürsen (bewaker), Bob Fosko (bewaker), Arie Kant (bewaker), Cees Rijn (bewaker), Luc van Mello (agent), Onno Slotje (dief), Henry van Loon (chauffeur vluchtauto), Systke van der Ster (moeder Sproet), Valerie Pos (Lenie), Nico Scheepers (Fonsie), River Förster (Hannes), Tessa Schram (Marie), Herman Vinck (eindredacteur), Wilfred de Jong (distributeur van Dijk), Jos Veldhuizen (letterzetter), Trudie Lute (secretaresse), Rob van de Meeberg (pastoor), Annick Mackaaij (moeder Sophie), Maya van den Broecke (vrouw op het strand), Adèle Bloemendaal (dame van '47'), Dorien Volkers (huwelijkskandidaat), Anna van der Sloot (huwelijkskandidaat), Hanneke de Jong (huwelijkskandidaat), Nienke Sikkema (huwelijkskandidaat), Maya van den Broecke (huwelijkskandidaat), Maria Bovet (tango danseres)

Ontstaan

Opnamen in Nederland (Almere) en België. Bij hoge uitzondering werd toestemming gegeven om opnamen te maken in de zwaarbewaakte gevangenis in Veenhuizen.

Nieuw ten opzichte van deel 1 zijn de rollen van o.a. Eric van den Donk (meester Ster), Ingeborg Uyt den Boogard (mevrouw Ster), Johnny Kraaykamp jr. (Bruinslot), Fedja van Huet (Fuik), Bob Fosko (bewaker) en Peer Mascini (hoofdmeester).

Budget: 3 miljoen euro.

Oude auto's: H 6396, BE 38 31.

De film eindigt met een compilatie van fragmenten uit zowel deel 1 als 2.

Van 9 tot 12 december 2003 bracht de KRO een dagelijks journaal, op 13 en 14 december was in Zappelin de totstandkoming van de film te zien.

In april 2004 maakte Maria Peters bekend dat er definitief géén derde Pietje Bell-film.komt. 'We zijn er gewoon op uitgekeken,' vertelt ze. 'Deel twee was voor ons logisch, er lagen nog teveel ideeën die we niet voor deel 1 konden gebruiken. Maar als we nu door zouden gaan, wordt het uitmelken van een formule. Dat willen we echt niet.'

Pers

Daniëlle Koot in 'Metro' van donderdag 18 december 2003: "(...) Wel is er bij de jongen [Quinten Schram] een 'r' ingeslopen die je eerder van een kind voor kinderen dan van een Rotterdams schoffie verwacht (...) maar gelukkig is de jonge Schram nog niet zijn fantastische mimiek kwijt. (...) Een veelomvattend verhaal dus, en dat is tegelijkertijd de kracht en een zwakte van de film."

Willem Schouten in 'Sp!ts' van donderdag 18 december 2003: "(...)Pietje Bell en de Tsarenkroon heet de film. Maar Pietje Bell en De Groeistuipen van een Dondersteen had even goed gekund. Beter zelfs wellicht. Want de Tsarenkroon speelt alleen in het laatste kwartier een belangrijke rol. (...) Het valt te waarderen dat Peter de overdosis slapstick uit het origineel in balans heeft proberen te brengen met de inhoud. (...) Helaas weet hoofdpersoon Quenten Schram niet altijd raad met de vele emoties die hij moet aanboren. (...)"

Dana Linssen in 'NRC Handelsblad van 17 december 2003: "Waarschijnlijk is Pietje Bell 2: De jacht op de tsarenkroon het eerste echte bewijs dat het mogelijk is om over de Nederlandse film als industrie te denken. Vorig jaar ging het eerste deel van de door Maria Peters bewerkte avonturen van de Rotterdamse belhamel in première. Ruim 850.000 bezoekers trok de film. En hoewel Peters en de producenten van Shooting Star beweerden dat het scenario voor deel 2 toen al klaar lag, kwam het wel bijzonder goed uit toen dit voorjaar bleek dat Harry Potter deze kerst níet de bioscopen zou halen. Aan de slag dus, voor een budget dat minder dan de helft van de 6,6 miljoen euro van deel 1 bedroeg. Ik weet niet waarop precies bezuinigd is, maar aan het resultaat is het in ieder geval niet te zien. Eerlijk gezegd is Pietje Bell 2 zelfs beter dan zijn voorganger. Quinten Schram is als de hoofdpersoon sterker geworden, want minder leukig en bekkentrekkend gaan spelen. En er is niet krampachtig gezocht naar én een hoge grapdichtheid én een samenhangend verhaal. De film doet met beheerste nonchalance waar hij zin in heeft: een amalgaam van fijnburgerlijke anekdotes en mopjes presenteren. De tsarenkroon uit de titel begint bijvoorbeeld pas op tweederde van het verhaal echt een rol te spelen. (...) Het heeft er alle schijn van dat in de verhaallijn inventief gebruik is gemaakt van eerder door productiemaatschappij Shooting Star en Peters gedraaid materiaal. Velinga (Rick Engelkes) moet op een gegeven moment naar Amerika. Net zoals ooit de door dezelfde acteur gespeelde vader in Kruimeltje, door hetzelfde team in 1999 gemaakt. De scène waarin Engelkes afscheid neemt van zijn Martha, op de kade voor de Holland-Amerika-lijn, lijkt verdacht veel op een gelijksoortige scène waarin de acteur de moeder van Kruimeltje vaarwel kust. De actrice is keurig onherkenbaar alleen op de rug te zien. Het gedigitaliseerde schip was destijds een van de pronkstukken van Kruimeltje. Een eerlijk gezegd neemt mijn bewondering voor het snel, doch vakkundig voor een doelgroep in elkaar geflanste Pietje Bell 2 alleen maar toe, als die beelden inderdaad zijn hergebruikt."

Prijzen

Platina Film.

Op het Europees Jeugdfilmfestival Brugge op 2 maart 2004 door het publiek tot beste film verkozen. Aan het winnen van de Publieksprijs is ook een prijs verbonden: de Provincie West-Vlaanderen kent een distributiepremie toe aan de Vlaamse distributeur van de film, in dit geval Het Vlaams Centrum voor Kinder en Jeugdfilm. Het betreft een ondersteuning in de kosten voor de aankoop en promotie van de film.

Casting

Job Gosschalk

Filmuziek

Henny Vrienten

Camera

Erwin Steen

Montage

Ot Louw

ProdDesign

Ruud van Dijk

Kostuums

Nanda Korver

Grime

Leendert van Nimwegen

Geluid

René van den Berg

Distributeur

Buena Vista International BV

Bioszalen

129 bij première

Bezoekers

584.150

Kleur

Kleur

Co-productie

Mignon Huisman, Peter Jan Brouwer

Art director

Jan Rutgers

Boxoffice

PIETJE BELL 2: De jacht op de Tsarenkroon ging vliegend van start met een openingsweekend van ? 227.716,- Box Office (Inclusief woensdag 17 december ? 243.499,-). Hiermee overtrof Pietje Bell openingscijfers van Nederlandse familiefilms als Minoes (? 178.858), Pietje Bell 1 (? 207.000) en Pipo en de P P Parelridders (? 158.000). Binnen een recordtijd van slechts 7 dagen behaalde PIETJE BELL 2 de Gouden status voor meer dan 100.000 bezoekers. Pietje Bell 2 trok in een recordtijd van tweeënhalve week nadat hij in de bioscoop kwam meer dan 450.000 bezoekers; goed voor een Platina Film, die wordt uitgereikt wanneer meer dan 400.000 kaartjes zijn verkocht.

4, 3, 3, 5, 5, 6, 6, 8, 13, 18, 18