Verder dan de maan (2003)

Alternatieve titel: Sea of silence, Weiter als der Mond

Regie

Stijn Coninx

Scenario

Jacqueline Epskamp

Release

27 november 2003

Producent

Jan Roukens, Els Vandevorst, Ineke van Wierst

Studio

producent: Sophimages, Lichtblick Film- und Fernsehproduktion GmbH, Zentropa Productions, KRO-tv, VRT

Duur

105
Filminformatie

Verhaal

Verder Dan De Maan gaat over het katholieke boerengezin Werner en speelt zich af rond de maanlanding in 1969. Het verhaal wordt verteld vanuit de 9-jarige Caro, een van de vijf kinderen van het echtpaar. Terwijl de wereld om hen heen in hoog tempo verandert, proberen Caro en haar vader Mees met hun geloof en met elkaar in het reine te komen. Een schuur vol nieuwe varkens brengt hoop en vertrouwen in het gezin, maar dan gebeurt iets zeer tragisch?

Cast

Neeltje de Vree (Caro Werner), Huub Stapel (vader Mees Werner), Johanna ter Steege (Ita Werner), Nyk Runia (Mees jr.), Yannic Pieters (Bram), Julia van Litsenburg (Annette), Isabel Leur (Lettie), Anneke Blok (tante Connie), Annette Malherbe (tante Masha), Kees Hulst (oom Tom), Marisa van Eyle (tante Veronica), Jappe Claes (oom Willy), Betty Schuurman (buurvrouw Moniek), Dirk Roofthooft (pastoor), Bert André (Aad Schiller), Jaak van Assche (Ouwe Ebbe), Flip Filz (politieagent), Stefan de Walle (leraar), Wim Opbrouck (zwemleraar), Juul Vrijdag (vrouw op brommer), Michiel Nooter (Henk); Janny Houweling (stem protestante), Jan Ad Adolfsen (stem man in het wit)

Ontstaan

Maandag 6 mei 2002 startte in Groningen de opnamen. De opnamen duurden tot en met juli 2002 o.a. in Simpelveld.

In de film zitten filmfragmenten van de landing op de maan, beelden van Biafra. Zowel 'de Volkskrant' als een fles Exota (frisdrank) komen in beeld.

Voor het eerst vertoond op vrijdag 26 september 2003 op het Nederlands Film Festival. De bioscooppremière werd maandag 13 oktober 2003 verschoven van 30 oktober naar 27 november. De regisseur Stijn Coninx wilde namelijk het slot van de film veranderen. Een wijziging van de plot van een film is zeer ongebruikelijk, zeker nadat de film al aan een festivalpubliek is getoond. Coninx wil het slot van de Nederlands-Belgische coproductie toch veranderen, omdat dat volgens hem tot een meer coherent einde van de film zal leiden. Hij wil de vaart er tot aan het einde toe in houden. ,,Met de nieuwe afloop van de film hopen producent Isabella Films en de regisseur dat de film beter zal worden ontvangen''. De nieuwe versie is 6 minuten korter dan de oude. Aanvankelijk werden de moorddadige varkens niet geruimd, maar het publiek vond dat niet geloofwaardig. Ook de muziek is minder dramatisch aanzwellend gemaakt. De film ging daardoor niet op 30 oktober, maar op 27 november 2003 in première.

In een nagesynchroniseerde versie te zien in de tien belangrijkste steden in Duitsland vanaf 12 mei 2005.

Pers

Jos van der Burg in 'de Filmkrant' van oktober 2003: "(?) Zoveel talent en dan zo'n drakerige film. Hoe kan dat? Wat ging er mis? (?) wortelt niet in een plattelandscultuur, maar in een Europees financierings- en productiesysteem, dat originaliteit en authenticiteit platwalst. (?)" Bas Blokker in 'NRC Handelsblad' van 26 november 2003: "Je kunt eigenlijk weinig onvriendelijks zeggen over Verder dan de maan, of het moest zijn dat het zo'n ongedenkwaardige film is. En dat is natuurlijk al onvriendelijk genoeg. De rollen zijn netjes bezet, het verhaal is dramatisch zonder larmoyant te worden, het ziet er mooi uit, maar je blijft je afvragen: waarom? Waarom heeft regisseur Stijn Coninx (die tien jaar geleden een Oscar won voor zijn epos Daens) zijn beste krachten gegeven aan een film over een meisje dat nog de kracht van geloof bezit en daarmee het leven te lijf gaat dat haar een dronken vader gaf, een duldende moeder, drie broers en een zusje, een gereformeerde buurman, een riekende tante, zwemles en een stal vol varkens? En vooral: waarom moest die film zich afspelen in 1969? Is het om het gezin nog vast te kunnen klinken in de klassieke rolpatronen? Was het vanwege de maanlanding? Of ging het Coninx erom de pittige tante Connie (Anneke Blok) van die fijne bloesjes te kunnen aantrekken? (...) De film is zorgvuldig en met liefde gemaakt, maar je houdt het gevoel dat je de tv hebt aangezet en per ongeluk in een uitzending uit 1969 bent beland. Misschien dat de maker dat als compliment opvat."

Pieter Bots in 'Het Parool' van 26 november 2002: "(...) scenariste Jacqueline Epskamp (...) heeft zich schromelijk vertild. Ze stapelt drama op drama om te laten zien hoe moeilijk de jeugd van het voorlijke boerenmeisje Caro wel niet is. (...) Het resultaat is een kitscherige smartlap, waarin geen enkel cliché over het katholieke plattelandsleven wordt vermeden. Dat is des te erger omdat daardoor enorm veel talent verspild wordt. Johanna ter Steege als de moeder, Huub Stapel als de vader, Anneke Blok als de vrijgevochten tante van Caro: aan de acteurs ligt het zeker niet, maar zij kunnen met hun genuanceerde spel niet opboksen tegen hun bordkartonnen personages. Na een tegenvallende ontvangst op het Nederlands Filmfestival heeft Stijn Coninx geprobeerd de film in de montagekamer enigszins op te kalefateren, maar het is niet gelukt. Nog steeds zit Verder dan de maan vol met dramatische haarspeldbochten, ongeloofwaardige gebeurtenissen en een geforceerd einde. Je zou moeten lachen om het potsierlijke script als het niet zo vreselijk was."

Remke de Lange in 'Trouw' van 27 november 2003: "(...) Dat grote kind van een vader mag met zijn fles vervolgens weer roet in het eten gooienb. Dat proces herhaalt zich zo vaak dat je bijna blij bent met de wending die eR een cru einde aan maakt. Zo afstandelijk als de familie de vooruitgang elders in de wereld aanschouwt, zo volg je deze personages hooguit met beleefde belangstelling: best aardig allemaal, maar echt veel kunnen ze je niet schelen."

Prijzen

Genomineerd voor de European Film Awards 2003.

Op het Internationaal Kinder Filmfestival LUCAS 2004 in Frankfurt am Main won VERDER DAN DE MAAN drie prijzen. Zaterdag 27 september zijn de prijzen uitgereikt door drie verschillende jury's: Lucas-jury (bestaande uit volwassen en kinderen), CIFEJ (drie juryleden afkomstig uit de filmwereld) en FICC-jury (juryleden bestaande uit leden van de Internationale Vereniging van Filmclubs). Uit de 15 genomineerde films werd VERDER DAN DE MAAN door de drie jury's bekroond met een LUCAS ter waarde van 2.500 euro, de CIFEJ-preis en de Don Quijote-Preis.

Filmuziek

Henny Vrienten

Camera

Walther Vanden Ende

Distributeur

Warner Bros. Holland

Bioszalen

13 bij première

Bezoekers

1.811

Kleur

Kleur

Meer info

Officiële website: http://www.verderdandemaan.nl.

Co-productie

Nederlands-Belgisch-Duits-Deense co-productie

Boxoffice

VERDER DAN DE MAAN (dertien kopieën) trok in het eerste weekend slechts 467 bezoekers. Het aantal prints werd gelijk teruggebracht van 13 naar 4.

In België trok de film in 2003 11.816 bezoekers; daarmee op 181 in het jaaroverzicht (=helft van alle uitgebrachte films).