Resistance (2003)

Regie

Todd Komarnicki

Scenario

Todd Komarnicki

Release

12 juni 2003

Producent

Laurens Geels, Paige Simpson, Karin S. de Boer

Studio

First Floor Features

Duur

90
Filminformatie

Verhaal

De boven bezet BelgiŽ neergeschoten Amerikaanse piloot Ted wordt opgenomen in het huis van verzetsstrijder Henri. Wanneer deze moet onderduiken worden Teds plannen om te vluchten uitgesteld. In de afwezigheid van Henri bloeit er liefde op tussen Ted en Henri's vrouw Claire.

Cast

Sandrine Bonnaire (Lucette), Julia Ormond (Claire), Bill Paxton (Ted), Filip Peeters, Victor Reinier, Philippe Volter

Ontstaan

Scenario: Todd Komarnicki, gebaseerd op de roman van Anita Shreve.

Dit speelfilmdebuut van regisseur Todd Komarnicki werd opgenomen in Amsterdam en BelgiŽ. De film, met een budget van 16 miljoen euro de duurste volledige Nederlandse productie ooit, bleef slechts enkele weken in de bioscopen draaien.

De film was een financieel drama. De productie werd keurig volgens budget gedraaid, maar in de financiering vielen gaten. Laurens Geels leende dollars bij een filmfinancier, die door de koersval van de Amerikaanse munt minder waard werden. Distributeur KMI weigerde bovendien een voorschot van drie miljoen euro, omdat men de cast te mager vond. Om toch rond te komen sprak Geels bij ABN Amro banktegoeden aan, die volgens de cv-afspraken geblokkeerd moesten blijven.

Pers

Pauline Kleijer op Cinema.nl: "De Nederlandse productie - naar een boek van Anita Shreve - is degelijk vormgegeven, maar lijdt aan serieuze mankementen. De vervelendste: tot het eind toe blijft onduidelijk over wie of wat de film precies gaat."

'Het Parool' van 11 juni 2003: "(?) er verschijnen geregeld films die de oorlog als decor gebruiken om de dramatische inzet gemakzuchtig te verhogen. Resistance is zo'n film (?)"

Bianca Stigter in 'NRC Handelsblad' van : "Een Amerikaanse piloot die in 1944 neerstort in BelgiŽ, het is een handig uitgangspunt voor een internationale film, daar er vanzelf meerdere talen in gesproken kunnen worden. De taal in BelgiŽ is in Resistance geen Nederlands maar Frans, ondanks het feit dat de film achter de schermen een Nederlandse productie is. (...) De plot van de film, die is gebaseerd op een roman van Anita Shreve, biedt weinig verrassingen of het moet zijn dat die er echt nauwelijks in zitten. De verrassingen die erin zitten zijn potsierlijk. De uitvoering van de debuterende Amerikaanse regisseur Todd Komarnicki brengt weinig teweeg. Er liggen een keer een paar mooi gestylede uien in de keuken. Zulke dingen krijgen de kans op te vallen. De Nederlandse inbreng van de film, geproduceerd door First Floor Features, werd mogelijk door een cv-regeling, die Resistance een budget van ruim 16 miljoen euro bezorgde. Daarmee is het de duurste volledig Nederlandse productie ooit."

Casting

Allison Cowitt, Mike Fenton

Filmuziek

Angelo Badalamenti

Camera

Marc Felperlaan

Montage

Bert Rijkelijkhuizen

Grime

Vivian Baker

Special effects

Harrie Wiessenhaan

Distributeur

A Film Distribution

Bioszalen

3 bij première

Bezoekers

52

Kleur

Kleur

Meer info

http://www.firstfloorfeatures.com/resistance.html

Land

Amerikaans-Nederlandse co-productie

Budget

Ruim 16 miljoen euro

Locaties

Nederland (Amsterdam), BelgiŽ

Art director

Alfred Schaaf

Genre

Oorlogsfilm