Tulse Luper suitcases, The. Part one: The Moab Story (2003)

Alternatieve titel: Tulse Luper suitcase - part 1, The : a life history in 16 episodes, Tulse Luper suitcases : a personal history of uranium

Regie

Peter Greenaway

Scenario

Peter Greenaway

Release

6 november 2003

Producent

Kees Kasander

Studio

The Kasander Film Company

Duur

125
Filminformatie

Verhaal

Eerste deel van een drieluik over Tulse Luper, een schrijver, die het merendeel van zijn leven in gevangenissen doorbracht. Heldendicht vertelt het avontuurlijke verhaal van Tulse Luper wiens leven gereconstrueerd wordt aan de hand van bewijsmateriaal uit 92 koffers. De schrijver en projectmaker werd zestien keer 'opgesloten in gevangenissen' over de hele wereld. Dat begint in 1928 in zijn jeugd in Wales als hij wordt opgesloten in het kolenhok en eindigt in China. Lupers levensverhaal loopt parallel met de wereldgeschiedenis, vanaf de ontdekking van uranium in 1928 tot de val van de Berlijnse Muur en het einde van de Koude Oorlog in 1989.

Cast

J.J. Feild, Raymond J. Barry, Valentina Cervi, Drew Mulligan, Debbie Harry, Steven Mackintosh, Jordi Molla, Jack Wouterse, Yorick van Wageningen, Isabella Rosselini, Vincent Gallo, Porgy Franssen

Ontstaan

Via de Nederlandse beleggingsconstructie Labouchere Holland Film CV gefinancierd. Voor 50.000 gulden (of meer) konden geďnteresseerde particulieren zich aanmelden. Producent: Kees Kasander. Wouter Barendrecht van Fortissimo Film Sales doet de sales en is tevens een van de executive producers. Nederlandse inbreng: Camera: Reinier van Brummelen. Line producer: Jet Christiaanse. Assistent van Greenaway: Allard van der Werff. Production accountant: Alfred Niehaus. Camera operator: Ruzbeh Babol. Key affer: Daan de Boer. Key grip: Dirk Nijland. Key make up: Sara Meerman. Assistent line producer: Esther Thedinga, Dorothea Sinnema. Focus puller: Vincent Francois. Geluid: Hugo Helmond. Production design: Billy Leliveld. Verder werkten ook mee: Cam-a-Lot, Singel Film, Soundpalette en Stereomatrix. De film kwam mede tot stand met subsidie van het Rotterdams Filmfonds.

Dialogen in het Engels.

Het filmen voor 'The Tulse Luper Suitcases' begon in de zomer van 2002 in Barcelona en achtereenvolgens waren er draaiperiodes in onder andere Almeria, Luxemburg, Boedapest en Duitsland.

De beelden uit de film zijn grotendeels opgebouwd uit een gekadreerde voorgrond, het fictieve verhaal van Tulse Luper, en achtergronden met historisch beeldmateriaal. Naarmate Lupers reputatie stijgt, wordt er meer nadruk gelegd op het fictieve verhaal. In aparte kadertjes geven onderzoekers hun theorie over Lupers leven.

Deel 1 was geselecteerd voor de officiële competitie van Cannes 2003 en dong mee naar de Palme d'Or. Dat was tevens de premičre. De premičre van deel 2 dat zich in het Centraal station van Antwerpen afspeelt was in Venetië in september 2003. Nederlandse premičre op zondag 28 september 2003 om 20.00 uur in de Utrechtste Stadsschouwburg.

De film is onderdeel van een ambitueus project waarbij het publiek via films, een tv-serie, boeken, DVD's en een site het complete leven van Tulse Luper tot in detail kan volgen.

Pers

Dana Linssen in 'NRC Handelsblad' van 5 november 2003: "(...) Als je over de meest recente films van Greenaway praat, gaat het eigenlijk steeds over de vorm, en over de manier waarop zij, begrensd door de laatste technologische ontwikkelingen, zijn theorieën illustreren. (...) Slaat al zijn erudiete en verleidelijke getheoretiseer eigenlijk wel ergens op? Maar wat ís The Tulse Luper Suitcases? Het is niet alleen een film, of drie of vijf, of 92, net zoveel koffers als hoofdpersoon Tulse Luper, dief, ornitholoog, verzamelaar, Greenaways alter-ego, heeft. 92 is het atomaire nummer van uranium om wiens geschiedenis het echt gaat in dit megalomane project. Want dat is het: films, boeken, tentoonstellingen, televisieseries, websites, cd-roms. Een Gesammtkunstwerk in wording. Ik heb daar wel bewondering voor, voor kunstenaars die het vuur willen stelen. Maar de film, The Tulse Luper Suitcases. Part One: The Moab Story wordt er niet beter of meeslepender door. Het is een doodsaai construct. Soms beeldschoon, soms intens direct. Het wil een verhaal vertellen en de toeschouwer aan zich binden, maar ook weer niet te veel, want oh, dat zou wel eens op die verfoeide ouderwetse cinema kunnen lijken."

Jos van der Burg in 'Het Parool' van 5 november 2003: "(?) Zoals in al zijn laatste films trekt Greenaway ook nu de digitale trukendoos wijd open: split-screen, animatie, het over elkaar projecteren van beelden en zichtbare voice-overs. Het resultaat is een digitale kermisattractie, die verveelt omdat er dramatisch niets te beleven valt. The Moab story roept niets op en dwingt niets af. De vraag is niet of de cinema toekomst heeft, maar Greenaway."

Filmuziek

Borut Krzisnik

Camera

Reinier van Brummelen

Montage

Elmer Leupen

Geluid

Hugo Helmond

Distributeur

A-Film Distribution

Bioszalen

4 bij première

Bezoekers

467

Kleur

Kleur

Meer info

http://www.tulselupernetwork.com

Co-productie

Duits-Spaans-Italiaans-Hongaars-Nederlands-Luxemburgse co-productie

Productiejaar

2003

Art director

Marton Agh