Valentin (2003)

Regie

Alejandro Agresti

Scenario

Alejandro Agresti

Release

6 februari 2003

Producent

Laurens Geels

Studio

First Floor Features

Duur

80
Filminformatie

Verhaal

Het verhaal speelt in Buenos Aires (Argentinië) in de jaren '60 en wordt verteld vanuit het perspectief van de negenjarige Valentin. Valentin woont bij zijn oude zieke oma sinds zijn moeder hem heeft verlaten toen hij drie jaar oud was. Zijn egocentrische vader is altijd op zakenreis of op zoek naar een nieuwe vriendin, maar geen enkele relatie houdt stand. Dit tot grote teleurstelling van de eenzame jongen die wanhopig naar moederliefde verlangt. Zijn dromen, astronaut worden en een echte familie hebben, deelt hij met zijn vriend Rufo. Valentin is op zoek naar de waarheid rond de verdwijning van zijn moeder, maar de volwassenen willen niet over het verleden praten. Als zijn oma sterft, realiseert Valentin dat hij zelf op zoek moet gaan om antwoord te krijgen op zijn vragen.

Cast

Rodrigo Noya (Valentin), Carmen Maura (moeder Abuela), Alejandro Agresti (vader), Julieta Cardinali (Leticia), Jean Pierre Noher (Tio Chiche), Mex Urtizberea (Rufo), Carlos Roffe (doctor), Lorenzo Quinteros (Hombre bar), Marina Clezer (Maestra), Stefano Di Gregorio (Roberto)

Ontstaan

Regisseur Agresti noemde de film ' een behoorlijk autobiografische vertelling. Ik ben ooit zelf op zoek gegaan naar mijn moeder. Ik zag haar voor het eerst toen in negenentwintig was. Wat ik met 'Valentin' wil laten zien, is dat kinderen zo veel intelligenter en dapperder zijn dan volwassenen. Het allerergste was de scene waarin ik Valentin woedend de schuld geef van alweer een stukgelopen relatie, omdat hij mijn vriendinnetje in zijn onschuld mijn ware aard heeft laten zien. Het was alsof ik mezelf stond uit te foeteren.'

Opgenomen in Argentinië. Budget: 2,6 miljoen gulden. Spaanse dialoog met Nederlandse ondertitels.

De Spaanse Carmen Maura speelde haar eerste filmrol in 1969.

Het cassettebandje van Philips, de in 1969 net nieuwe uitvinding, heeft een opvallende plaats in VALENTIN.

Eerste openbare vertoning op het Nederlands Film Festival op zondag 29 september 2002 om 19.30 uur in Rembrandt 1.

Facts

In Valentin ontbreekt de kleur rood.

Het floppen van RESISTANCE van Todd Komarnicki zorgde voor de grootste flop uit de carrière van producent Laurens Geels. Dit was de molensteen die productiebedrijf First Floor Features in het najaar van 2003 financiële problemen bracht. Alejandro Agresti raakte hierbij ook betrokken. Geels deed namelijk de post-productie van VALENTIN en regelde de verkoop van de buitenlandse rechten. Van de 1 miljoen dollar die Geels van Miramax en andere maatschappijen ontving voor de buitenlandse maatschappijen ontving voor buitenlandse rechten, heeft Agresti nooit zijn percentage van 41% gekregen. Ook de productie van een opvolger van VALENTIN draaide uit op een schuld van 260.000 euro omdat er geen geld meer bleek terwijl de opnamen al begonnen waren.

Pers

Pieter Bots in 'Het Parool' van 5 februari 2003: "Slechts een enkele scène is misplaatst omdat zij al te zeer ingegeven lijkt door persoonlijke herinneringen. Afgezien daarvan is Valentín een los vertelde, ontroerende terugblik op het Argentinië van de jaren zestig, met een licht nostalgische inslag, maar zonder al te veel sentimentaliteit. Valentín (aandoenlijk gespeeld door Rodrigo Noya) is daarvoor te eigenwijs, en de visie van Agresti op de volwassenen te verbitterd. Weemoed en vertedering zijn goed met elkaar in evenwicht."

Prijzen

Alejandro Agresti kreeg het Gouden Kalf Beste Regie 2002 voor VALENTIN ("Deze maker weet wat filmen is. Zijn acteursregie, mise-en-scène en de gehele visualisering leveren een hartverwarmende film vol verrukkelijke scènes op. De manier waarop Agresti de jonge hoofdrolspeler ons laat meenemen in zijn wereld is onweerstaanbaar.").

Alejandro Agresti (Buenos Aires, 1961) won "La Mejor Pelicula" op het Filmfestival van Sevilla 2002.

Publieksprijs op het Festival de Biarritz 2002.

Publieksprijs op het Noordelijk Film Festival in november 2002.

VALENTIN won op 11 mei 2004 7 Zilveren Condors in Buenos Aires (12 nominaties): Beste film, Beste regie - Agresti, Beste originele script - Agresti, Beste mannelijke revelatie - Rodrigo Noya, Beste montage - Alejandro Broderson, Beste muziek - Paul M. van Brugge, Beste art-direction - Floris Vos. De jury bestond uit Argentijnse filmcritici.

Filmuziek

Paul M. van Brugge

Camera

Jose Luis Cajaraville

Montage

Alejandro Brodersohn

ProdDesign

Floris Vos

Geluid

Fernando Soldevilla

Distributeur

Cinemien Film & Video Distribution

Bioszalen

12 bij première

Kleur

Kleur

Land

Nederlands-Argentijns-Frans-Spaans-Italiaanse co-productie

Boxoffice

14, 19