Tussenland (2002)

Alternatieve titel: Amadou, Sleeping rough

Regie

Eugenie Jansen

Scenario

Helena van der Meulen

Release

7 februari 2002

Duur

92
Filminformatie

Verhaal

Tussen een mopperige oude Nederlander van een jaar of 80 en een jonge Soedanese vluchteling van 16 ontwikkelt zich een onwaarschijnlijke vriendschap. De jonge vluchteling zoekt een veilige plek, maar durft zich niet officieel aan te melden. Hij is bang dat hij hier niet mag blijven. De veteeraan is een man die teleurgesteld zijn dagen in eenzaamheid slijt.

Cast

John Kon Kelei (Majok), Jan Munter (Jakob), Willem Smit (Koos), Ingeborg Uyt den Bogaard (Meiti), Deng Barac Atem (Gideon), Rok Rok (Simon), Miep Bos (Annie), Cynthia Abma (onderwijzeres), Reinier Bulder (boer), Rogier van de Weerd (boerenzoon), Paul Vlielander (vluchtelingenwerker), Yolanda Gordon, Angela Deng Barac, Mochir Awein Akol, Alom Gabriel Makur, Nezha Karim, Lharby Salah, A. Ceuleers, Sarah Errami, Elias Errami, Adual Thel, Henri Peterwia, Yoep Man, Eugene Heuvel, Rose Abang Rehan, Sabit Asholi, Dunya Sala, Shogi Lado, Adut Thel

Ontstaan

Afgevallen voor het 'No more heroes'-project, maar Van der Meulen ontwikkelde het scenario zelf verder binnen de stipendiumregeling van het Stimuleringsfonds. De film werd gemaakt als Telefilm, waardoor het budget van 900.000 gulden (No more heroes) naar 1,7 miljoen gulden ging.

De twee hoofdrollen worden gespeeld door debutanten in dit speelfilmdebuut van Eugenie Jansen. De stijl van de speelfilm is documentair. Jan Munter speelt zijn eerste hoofdrol, daarvoor was hij edelfigurant bij o.a. CISKE DE RAT (debuut), Baantjer, en JEZUS IS EEN PALESTIJN.

John Kon Kelei (dan 19) is een Dinka-Soedanees (christelijke stam uit het zuiden van Soedan), die tijdens de opnamen verbleef in een asielzoekerscentrum in Gorinchem. Hij deserteerde uit het regeringsleger. De scènes waarin John tussen de Hollandse koeien zit, een vuurtje stookt met gedroogde mest en zijn tanden poetst met de as, waren zijn initiatief.

TUSSENLAND bevat archiefbeelden.

Vertoond op het International Film Festival Rotterdam op 26 januari 2002 om 20.00 uur in Pathé 5 en op 17, 29 januari en 2 februari 2002. TUSSENLAND werd op 27 april 2002 door de RVU uitgezonden.

Facts

Regisseuse Jansen heeft Kelei en Munter zo lang mogelijk apart gehouden om hun eerste ontmoeting zo spontaan mogelijk te laten lijken.

Pers

Jos van der Burg in 'Het Parool' van 6 februari 2002: "Tussenland leunt sterk op de acteerprestatie van John Kon Kelei als de montere Majok en Jan Munter als eeuwige mopperaar Jacob. Beiden zijn non-professionele acteurs, wat bijdraagt aan de authenticiteit van het ingetogen drama. Vooral Munter is perfect gecast, omdat zijn gegroefde gezicht een bewogen leven verraadt. Dat Tussenland toch geen sublieme film is, komt door Helena van der Meulens nogal voorspelbare scenario, dat niet kan verhullen dat het voor een tv-film was bedoeld. Nederlands tv-drama over de multiculturele samenleving is altijd politiek correct en Tussenland vormt daarop geen uitzondering. Dat beide personages begrip voor elkaar krijgen, komt bepaald niet als een verrassing. Tussenland is een multiculturele wensdroom: als Nederland uitsluitend werd bevolkt door Jacobs en Majoks zou niemand in een 'tussenland' leven."

Bianca Stigter in 'NRC Handelsblad' van 6 februari 2002: "(...) een ongemakkelijke film, een sombere film ook. (...) Mooi en bitter zijn de scènes waarin Majok het oer-Hollandse landschap van koeien en weilanden in de film tot het zijne maakt. Hij melkt een koe, hij stookt een vuurtje van koeienvlaaien, hij poetst zijn tanden met de as. In deze scènes is het de makers gelukt met filmische middelen een kloof te overbruggen die in het echt meestal onoverbrugbaar blijft."

Jan Pieter Ekker in 'de Volkskrant' van 7 februari 2002: "De precieze regie, en het barse spel van Munter (...) maken TUSSENLAND een te koesteren film, die meer dan drie zalen had verdiend."

Annemart van Rhee in 'Algemeen Dagblad' van 7 februari 2002: "TUSSENLAND is - hoewel braaf en politiek correct - op zijn beste momenten een mooie kleine sfeervolle film. En Jansen weet haar niet professionele hoofdrolspelers de goede richting op te duwen. Maar de voorspelbaarheid en de soms wel erg stroperige verteltrant maken dat TUSSENLAND ook mindere kanten heeft."

Prijzen

VPRO Tiger Award op het IFFR 2002 'vanwege de krachtige eenvoud waarmee de eenzaamheid van de hoofdrolspelers verteld wordt'.

Special Jury Prize op het International Debut Film Festival 'Spirit of Fire'in Hanty-Mansiisks (Siberië) in januari 2003.

Genomineerd voor een Rocky Award op het Banff Televisie Festival dat van 8 tot 13 juni 2003 in Canada plaats vond (39 landen zonden ruim 900 programma's in, waarvan er uiteindelijk 83 uit 17 landen werden genomineerd).

Op zaterdag 3 mei 2003 kreeg de film op het Europees Filmfestival van Brussel de Canvas TV Prijs voor beste film. Aan de prijs is een bedrag van 10.000 euro verbonden.

Bioszalen

3 bij première

Bezoekers

3.713

Kleur

K, ZW

Meer info

Het scenario verscheen als deel 40 in de reeks 'Het Nederlands Scenario'.