Tom & Thomas (2002)

Alternatieve titel: Tom en Thomas, Tom and Thomas

Regie

Esmé Lammers

Scenario

Esmé Lammers

Release

24 januari 2002

Producent

Laurens Geels, Dick Maas

Studio

First Floor Features

Duur

111
Filminformatie

Verhaal

De 9-jarige Thomas groeit op bij zijn pleegvader in Londen. Hij fantaseert regelmatig over Tom, die grimmige avonturen beleeft in een Instituut voor dakloze kinderen. Niemand gelooft Thomas, maar hij weet zeker dat Tom echt bestaat, want hij voelt vaak wat Tom beleeft. Op een dag bezoekt Thomas een spiegeldoolhof en daar staat hij inderdaad oog in oog met Tom. Vanaf dat moment willen de jongens niet meer zonder elkaar. De jongens wisselen vanaf dat moment regelmatig van identiteit. Thomas' vader mag niet van het bestaan van Tom weten en ze moeten ook nog eens het kindersmokkel-netwerk, waarvoor Tom op de vlucht is, ontmaskeren. De boeven komen Tom op het spoor en ze zien Thomas voor Tom aan. Tom staat nu voor de taak om in zijn eentje te voorkomen dat Thomas in de laadruimte van een vliegtuig het land wordt uitgesmokkeld.

Cast

Aaron Johnson (Tom, Thomas), Ryan Nelson (double Tom, Thomas), Sean Bean (Paul Sheppar, Thomas' pleegvader), Inday Ba (pilote Celia), Bill Stewart (Finch), Sean Harris (Kevin), Derek de Lint (Mr. Bancroft), Geraldine James (Miss Tromp), Jonathan Schwerzmann (older boy), Romaine Fagin (funny boy), Victoria Hasted (Miss Hogan), Ravin J. Granatra (Mr. Bahiti), Anil Douglas (Bruce), Leagh Conwell (Harold), Doortje Peters (Debby), Mike Dowling (police officer 1), Kate Henry (police officer 2), Lou Landré (dress shop guard), David Eeles (custodian), Dawn Mastin (Thomas' aunt), Anita Wright (Thomas' grandmother), Christopher Ravenscroft (Frederick Lord), Racheal Joseph (Miss Tromp's collegue), Dave Calderhead (animal handler hangar), James Webber (co-pilot), Richard Messina (2nd co-pilot), Dorian McDonald (collegue police officer), Ray Graham (airline official), Tim Jones (horse groom), Gemma Johnson (stewardess), Craig Stokes (ambulance staff member), Stephen Smit (shop manager), Melvyn de Kom (animal handler cargo), Erwin Tasmania, Evrim Akyigit, Amanda Wolzak (visitors Mirror Maze); Nederlandse stemmen onder regie van Marty de Bruijn: Monique van de Ven (mevrouw Tromp/collega), Derek de Lint (meneer Bancroft), Peter Blok (Paul/vader), Danny de Munk (Kevin), Faziel Kasimberg (Peter), Tony Neef (meneer Bahiti), Ingeborg Wieten (mevrouw Hogan), Timber Fontijn (Bruce), Rick Nicolet (grootmoeder/tante Nellie), Philip Bolluyt (Frederick), Lou Landré (Bill), Sander van der Poel (jongen in eetzaal), Rik van Uffelen (Finch), Lascha ten Kate (Celia), Phil Rommy (Thomas)

Ontstaan

Via de Nederlandse beleggingsconstructie Labouchere Holland Film CV gefinancierd. Voor 50.000 gulden (of meer) konden geïnteresseerde particulieren zich aanmelden. Totale kosten: 8 miljoen gulden.

Zestig draaidagen. Half maart 2001 begonnen de opnamen in Engeland. Door de grootte, de romantische beelden rond kerst en de ouderwetse instituten die je kunt vergelijken met kostscholen werd voor Londen gekozen als opnamestad. Omdat de Engelse hoofdstad zo duur is, werden de buitenopnamen beperkt tot elf draaidagen (o.a. trappen van de Lambeth Embankment). De sneeuwopnamen werden gemaakt in Haarlem eind mei bij temperaturen van ongeveer 25 graden. Andere opnamen in Amsterdam (havengebied), Den Haag (Passage), Haarlem en Gent.

Opvallende rol voor vliegtuigmaatschappij Transavia.

Internationale cast: Sean Bean komt uit Sheffield (UK), Inday Ba uit Gotenburg (Zweden) en Derek de Lint uit Den Haag. Aaron Johnson (13 juni 1990) was eerder tot de laatste ronde in de race voor de hoofdrol in HARRY POTTER. Door het gebruik van splitscreen in combinatie met greenscreen kon Aaron beide rollen spelen.

De film kwam uit in een originele Engelstalige versie met Nederlandse ondertitels en een Nederlands nagesynchroniseerde versie met stemmen van o.a. Monique van de Ven, Derek de Lint en Peter Blok. De film ging in 53 bioscopen in de Nederlandse versie uit en in 2 in de originele versie.

Facts

Om kerst-concurrentie met HARRY POTTER en MINOES te vermijden werd de film in januari 2002 uitgebracht.

Aaron Johnson heeft na zijn huwelijk met regisseur Sam Taylor-Wood zijn naam veranderd in Aaron Taylor-Johnson. Hij speelde oa in Nowhere Man en Anna Karenina.

Pers

Jos van der Burg in 'Het Parool' van 23 januari 2002: "Anders dan Lang leve de koningin richt de film zich niet alleen op Nederland, maar ook op de internationale markt. De keuze heeft een ander soort film opgeleverd dan Lang leve de koningin: de fantasierijke benadering heeft plaatsgemaakt voor een grimmig realistische aanpak. (...) Tom & Thomas kun je opvatten als een pleidooi om de fantasie van kinderen serieus te nemen, maar de film wil vooral een spannend avontuur zijn, dat aan het einde voor jonge kinderen nogal eng is. Sterk verbeeld zijn de twee verschillende milieus waarin de tweeling leeft: Tom huist in een grauw en somber Dickensiaans Londen en Thomas leeft met zijn vader in een modern appartement met uitzicht over de Londense skyline. Naast de art direction is ook het camerawerk van Marc Felperlaan uitstekend. Dat de film toch niet overtuigt, is te wijten aan het knellende keurslijf waarin hij is geperst. Lammers en haar producenten hebben goed gekeken naar Hollywoodfilms, waaruit ze een flink aantal clichés hebben overgenomen. Tom & Thomas is een vakbekwame film, maar we missen de fantasierijkdom van Lang leve de koningin."

Hans Beerekamp in 'NRC Handelsblad' van 23 januari 2002: "Hoewel de Londense locaties en het weeshuisgegeven zeer Engels zijn, lijkt Tom en Thomas toch meer op Kruimeltje dan op Harry Potter. Het is bekwaam gemaakt amusement voor niet al te veeleisende kinderen, dat alleen in de technische uitvoering hier en daar bevlogenheid doet vermoeden: een ingenieuze spiegelscène, een achtervolging aan boord van een vliegtuig. Van de charmante gekte van het scenario voor Lang leve de koningin! valt weinig meer te herkennen. Als het doel van de c.v.-constructie inderdaad industriepolitiek is, dan is het geld aan Tom en Thomas goed besteed, zij het vooral voor de buitenlandse markt, waar niemand zal vermoeden dat het een Nederlandse film betreft."

Jann Ruyters in 'Trouw' van 24 januari 2002: "Vast om de drukte rond grote broer 'Harry Potter' en eigenzinnige zus 'Minoes' uit de weg te gaan, verschijnt de Engelstalige productie 'Tom en Thomas' van de Nederlandse Esmé Lammers nu iets voor de krokusvakantie in de Nederlandse bioscopen. (...) Lammers baarde zes jaar geleden opzien met 'Lang leve de koningin' en zo origineel en fantasievol als die film is deze niet. Daarbij is de film bijna alleen maar te zien in de moeizame Nederlandstalige nasynchronisatie met de stem van Monique van de Ven uit de mond van de Britse Geraldine James en een plat Haags accent bij de Londense Tom. Maar het blijft een lekkere fantasie, de dubbelgangersfantasie. Als niet meer dan een vakkundig gemaakte variant daarop is 'Tom en Thomas', zeker in de originele versie, toch ook een aardig en onderhoudend jongensavontuur."

Prijzen

Certificate of Excellence, International Live-Action Feature Film op het Chigago International Children Film Festival in oktober 2002.

Camera

Marc Felperlaan

Montage

Bert Rijkelijkhuizen

Kostuums

Linda Bogers

Stunts

Willem de Beukelaer

Bioszalen

55 bij première

Bezoekers

53.013

Kleur

Kleur

Meer info

Het door Hans Kuyper en Esmé Lammers tot boek omgewerkte scenario van de film verscheen in boekvorm bij uitgeverij Leopold.

Co-productie

Evangelische Omroep

Art director

Jelier, Schaaf

Boxoffice

Bioscoop top 20 noteringen: 9, 13, 13, 13, 15, 18