Ticket to Jerusalem (2001)

Regie

Rashid Masharawi

Scenario

Rashid Masharawi

Release

29 augustus 2001

Producent

Areen Omari

Duur

85
Filminformatie

Verhaal

Een Palestijns echtpaar, Jaber en Sanah, wonen in het bezette gebied en proberen op hun eigen manier het beste van hun leven te maken. Jaber heeft een mobiele bioscoop waarmee hij overal op de West Bank films draait. Sanah werkt als vrijwilligster voor het Rode Kruis. Onder de spanningen van de oorlogssituatie op de West Bank probeert Jaber een bijna onmogelijke opdracht aan te nemen van de lerares Rabab. Zij vraagt hem een film te draaien in het oude stadsdeel van Jeruzalem. Jaber beseft dat het een riskante onderneming is, aangezien hij hiervoor geen toestemming heeft van de Israëlische autoriteiten. Ook de relatie tussen Jaber en Sanah wordt gespannen. Sanah heeft het gevoel dat Jaber niet alles vertelt over zijn motieven om naar Jeruzalem te gaan.

Cast

Gassan Abbas (Jaber), Areen Omari (Sana), George Ibrahim, Reem Ilo (Rabab), Imad Farageen, Naja Abu al-Hejah

Ontstaan

De film is mede geproduceerd door Peter van Vogelpoel van Argus Film en tussen de technische credits zijn meer Nederlandse namen te vinden.

Wereldpremičre op 14 juni 2002 op de Documenta in Kassel.

Facts

TICKET TO JERUSALEM maakt zowel gebruik van documentaire beelden als van (na)gespeelde scčnes.

Pers

Pauline Kleijer in 'de Volkskrant' van 29 augustus 2002: "Vooral omdat deze Palestijnse gemeenschap door maar weinig regisseurs internationaal wordt vertegenwoordigd, is Masharawi's werk belangwekkend. Een groot filmmaker is hij echter niet. Net als zijn eerdere speelfilms kampt Ticket to Jerusalem met een rommelige montage, simplistische dialogen en bijzonder houterig acteerwerk. Het zijn onvolkomenheden waar met wat goede wil nog wel doorheen te kijken valt. Dat geldt niet voor de grove onevenwichtigheid van het scenario, waarin onbelangrijke zaken tot vervelens toe worden uitgelegd, terwijl belangrijker vragen onbeantwoord blijven. Daarmee verdwijnt uiteindelijk iedere zeggingskracht van een in potentie interessant verhaal."

Jann Ruyters in 'Trouw' van 29 augustus 2002: "Een film volgens de regels van de naieve filmkunst met ietwat uitleggerige dialogen, weinig drama en veel oog voor alledaagse details. Een iets te eenvoudige film soms, maar wel een die je een inkijkje biedt in een wereld waarvan je de buitenkant dagelijks op tv voorbij ziet komen."

Prijzen

Silver Pyramid op het Cairo International Film Festival in oktober 2002.

Filmuziek

Samir Jubran

Camera

Baudoin Koenig

Montage

Jan Hendricks, Nestor Sanz

Geluid

Hanna Abu Sada

Distributeur

Upstream Pictures

Kleur

Kleur

Land

Palestijns-Nederlandse co-productie

Co-productie

Peter van Vogelpoel, Rashid Masharawi

Art director

Ala' Abu Ghoush, Barbara Wijnveld