Snapshots (2002)

Alternatieve titel: hermit of Amsterdam, The

Regie

Rudolf van den Berg

Scenario

Rudolf van den Berg, Michael O'Loughlin

Release

29 augustus 2002

Producent

Pierre Spengler

Studio

Cadenza Films

Duur

93
Filminformatie

Verhaal

Larry Goldberg is de eigenaar van een winkeltje in tweedehands boeken, hartje Amsterdam. Dertig jaar geleden kwam hij als hippie voor een weekend naar het 'magisch centrum' en bleef hangen. Hij is een ongeschoren Amerikaanse spraakwaterval van middelbare leeftijd, wijs, belezen en oergeestig.Een zonderling die overal een antwoord op heeft, een kluizenaar ('hermit') aan de gracht. Als echter op een dag het prachtige, jonge Amerikaanse meisje Aïsha zijn winkel binnenwandelt, begint Larry serieus te twijfelen aan de zin van zijn huidige bestaan. De bizarre relatie die tussen het tweetal ontstaat vormt de kern van het verhaal. In Larry's verleden schuilt een verloren liefde, en de herinneringen hieraan komen heftig boven, omdat Aïsha zo op Larry's Marokkaanse aanbedene van vroeger lijkt... In en rond Larry's boekhandeltje spelen zich diverse criminele en komische activiteiten af. Zo is daar Paddy, Larry's assistent, die in duistere zaakjes lijkt verwikkeld. En Max Meyer, een meedogenloze onroerend-goed magnaat, die zijn hebzucht op onverwachte wijze zal moeten bezuren. De boekhandel wordt bezocht door merkwaardige bezoekers waaronder Rose een gemoedelijke, oer-Amsterdamse dame uit het Leven, waar Larry troost bij vindt.

Cast

Burt Reynolds (Larry Goldberg), Carmen Chaplin (Aïsha), Julie Christie (Narma), Pierre Bokma (Max Meyer), Jonathan Ryland (Paddy), Angela Groothuizen (Rose), Saeed Jaffrey (Ibrahim), Aus Greidanus Jr. (Tim), Kees Hulst (Karel), Kim van Kooten (Betty), Eric Michael Cole (Larry - 30 years), Jemima Rooper (Narma - 20 years), Mok David Tse (Banker), Essalfi Abdelghafar El Khattabi (Man In The Bus), Chip Bray (Priest), Chagal van den Berg (Girl In The Bookshop), Gioia van den Berg (Berber Girl), Jack Wouterse (Thug), Angelique de Bruin (Waitress), Tijn Docter (Shy Boy), Josh Meyers (Boy 1), Rob Piourde (Boy 2), Brendan Hunt (Boy 3), Rudolf van den Berg (Postman), Hiromi Tojo (Japanese Tourist), Jeroen Koolbergen (Mr. Cardozo), Marieke de Boer (Young Bride), Valerie Valentine (Restaurant Customer), Pierre Spengler (Potential Customer), Jerusha Geelhoed (Journalist), Myriam Lucia (German Junky), Nichola Aigner (Politieagente), Frank Feys (Politieagent), Mark Rietman

Ontstaan

De film is Engelstalig en wordt Nederlands ondertiteld, maar de crew bestaat voornamelijk uit Nederlanders. Opgenomen op diverse plekken in het centrum van Amsterdam op locatie en in de NOB studio in Almere. Van maandag 8 januari 2001 tot en met vrijdag 12 januari werden aan de Amsterdamse Oudezijds Voorburgwal opnamen gemaakt. Het gedeelte van nummer 187 tot en met 199 veranderde voor de opnamen in een bouwval.

Burt Reynolds speelde kort na elkaar in twee Nederlandse films, naast SNAPSHOTS ook in THE HOLLYWOOD SIGN. In 1965 speelde Julie Christie samen met Geraldine Chaplin in DR. ZHIVAGO van David Lean. Zesendertig jaar later speelt ze samen met Carmen Chaplin (een andere telg uit de Chaplin-dynastie, in dit geval een kleindochter van Charlie) in SNAPSHOTS.

Anouk die op de continuïteit lette, heeft haar werk niet goed gedaan, want het stikt van de continuïteitsfouten. Ook de tijdsbalk loopt niet geheel goed; oude telefooncellen uit de jaren 1960 worden afgewisseld met internet.

Opvallende New York Pizza, Olympus en Agfa reclame.

Production design: Roland De Groot, Benedict Schillemans.

Facts

Rudolf van den Berg wilde Dustin Hofman voor de hoofdrol en was niet blij met Burt Reynolds, die de rol naar zich toetrok en totaal veranderde ten opzichte van wat in het scenario stond, maar het alternatief was dat Reynolds bij kritiek zou opstappen en dan zou de film niet voltooid kunnen worden.

Pers

Pieter Bots in 'Het Parool' van woensdag 28 augustus 2002: "Het scenario springt heen en weer tussen Nederland, Los Angeles en flashbacks in Marokko, en hangt met plakbandjes aan elkaar. Geen enkel cliché wordt geschuwd, en de film bereikt een dieptepunt als Aisha in pikant bedoelde scènes haar eigen ik wil ontdekken door naaktfoto's van zichzelf te maken. Van den Berg mocht dan wel werken met Julie Christie en Burt Reynolds en Nederlanders als Pierre Bokma en Angela Groothuizen (in een klein rolletje), maar op Carmen Chaplin (de kleindochter van) na heeft niemand eer in zijn werk gelegd. Snapshots werd gemaakt dankzij de cv-investeringsmaatregel voor particuliere beleggers. Het zoveelste bewijs dat deze financieringsregeling behalve een handvol aardige films en veel werkgelegenheid, ook veel kwaads heeft aangericht."

Dana Linssen in 'NRC Handelsblad' van 28 augustus 2002: "Het is moeilijk te achterhalen wat voor film Snapshots (voorheen The Hermit of Amsterdam) had moeten worden in de ogen van regisseur Rudolf van den Berg, die samen met Michael O'Loughlin het scenario schreef. Nu is het op z'n best een weemoedige romance, die humoristische en spannende verwikkelingen naar de zijlijn schuift. Misschien is het niet erg dat de toeschouwer na de lange en nadrukkelijk sfeervolle exposé de lijntjes alvast aan elkaar knoopt. Heden en verleden zijn wat dat betreft wat al te opzichtig door elkaar gemonteerd. (...) Alleen leuk voor Nederlands publiek: Angela Groothuizen speelt een hoer met een Pleunie Touw-pruik."

Ronald Ockhuysen in 'de Volkskrant' van 29 augustus 2002: "(...) De luchtige plot leidt niet tot luchtig vermaak. In Snapshots wedijveren knarsende dialogen en pijnlijke metaforen om aandacht, met als dieptepunt de scène waarin de jonge Aïsha naaktfoto's van zichzelf maakt om haar eigen identiteit te ontdekken. Snapshots behoort tot het soort beroerde films dat tijdens het kijken mededogen opwekt. Het valt niet mee Pierre Bokma te zien spartelen als een parodie op een huisjesmelker, net zoals het belegen clichébeeld van Amsterdam - hasj en hoeren - treurig stemt. De hamvraag: is Van den Berg door deze bezigheidstherapie een beetje opgeknapt?"

Casting

Carol L. Dudley

Filmuziek

Bob Zimmerman

Liedjes

Natascha Atlas, Oum Kolsoum

Camera

Gábor Szabó

Montage

Kant Pan

Kostuums

Sabine Snijders

Geluid

Marcel De Hoogd

Distributeur

A-Film Distribution BV

Bioszalen

3 bij première

Bezoekers

114

Kleur

Kleur

Meer info

http://firstlookmedia.com/films/snapshots

Land

Engels-Nederlandse co-productie

Co-productie

Jim Hajicosta, Quinn Donoghue, AVRO-tv

Art director

Michel De Graaf, Minka Mooren