Pietje Bell (2002)

Alternatieve titel: Peter Bell

Regie

Maria Peters

Release

17 november 2002

Studio

Shooting Star Filmcompany, KRO, Filmpool Köln

Duur

110
Filminformatie

Verhaal

Pietje Bell weet als geen ander de stad op stelten te zetten met zijn dwaze avonturen. Dat is de reden dat hij steeds de voorpagina van de krant haalt. Sommige spreken er schande van, maar anderen vinden hem een held. Zoals zijn vriendje Sproet. Jozef Geelman, de zoon van de drogist, is Pietjes grootste vijand. Dat hij heimelijk verliefd is op Martha, de zus van Pietje, is voor hem geen beletsel om Pietje voortdurend dwars te zitten. Dan doet de depressie zijn intrede. Ook vader Bell krijgt het financieel moeilijk. Pietje doet allerlei pogingen om geld te verdienen. Hij vindt een baantje als krantenjongen en organiseert een eigen circusvoorstelling. Helaas gaat dit circus in rook op. Hij slaat op de vlucht en komt per ongeluk op het spoor van een echte dievenbende. Maar niemand wil Pietje geloven. Er verschijnen nare stukken over Pietje in de krant ('Het Laatste Nieuws'). Zelfs zijn bese vriend Sproet keert zich tegen hem. Pietje wil wraak nemen op de krant die voortdurend jacht op hem maakt. Hij besluit onzichtbaar te worden. Vanaf nu krijgen ze te maken met de bende van De Zwarte Hand.

Cast

Quinten Schram (Pietje Bell), Felix Strategier (vader Bell), Angela Groothuizen (moeder Bell), Katja Herbers (Martha Bell), Marjan Luif (tante Cato), Arjan Ederveen (drogist Geelman), Stijn Westenend (Jozef Geelman), Rick Engelkes (Paul Velinga), Frensch de Groot (Sproet), Sjoerd Metz (Peentje), Jordy Mul (Engeltje), Serge Price (Kees), Nicky Burger (Jaap), Roef Ragas (Sproets vader), Sytske van der Ster (Sproets moeder), Valerie Pos (zusje Sproet), Jack Wouterse (Klok), René van 't Hof (Teun), Willem Nijholt (krantenmagnaat Stark), Herman Vinck (eindredacteur), Wilfried de Jong (distributeur van Dijk), Leo Hogenboom (aandeelhouder), Peter Oosthoek (commissaris), Frans van Deursen (agent), Jan Ad Adolfsen, Roy van Breemen (verslaggevers), Joop Doderer (oude man #1), Ger van de Grijn (oude man #2), Jan Munter (oude man #3), Lennart van Egmond (krantenjongen), Cecile Heuer (mevrouw Slieper), Stephan van der Walle (eierboer), Wil van der Meer (kruidenier), Laus Steenbeeke (lastige klant), René Eljon (arme man), Lola Mooij (dochtertje arme man), Wimmie Wilhelm (arme vrouw), Rob van de Meeberg (pastoor), Bram van der Vlugt (Sinterklaas), Emilie Pos (arm meisje), Dorien Folkers (zieke moeder), Jamie van de Meer (arm zoontje), Pieter de Walle (straatmuzikant), Tanneke Hartzuiker (danseres), Joep Truyen (jongetje in tram), Micha Hulshof (zeeverkenner), Circus Roncalli (circus), René Retel (man met hoed), Scarlet Tummers, Rutger Tummers (kinderen van man met hoed), Chiara Tissen (verpleegster), Mieke Mink (oude vrouw in ziekenhuis), Patrick de Loor (kapper), Dhr. Van der Wal (tambour Maître), Bert Geurkink (steward), Mark van der Laan (agent #2), Peer Swinkel (agent #3), Henny Vrienten (muzikant); commentaarstem bioscoop: Reinder van der Naalt

Ontstaan

Het verhaal van de film is gebaseerd op de eerste vijf delen van de beroemde achtdelige serie boeken van Chris van Abcoude over het Rotterdamse straatschoffie. Voor de verfilming zijn de eerste vijf van de acht boeken gebruikt. Pietje in de film is niet 6 zoals in het eerste boek, maar meteen 9. Toegevoegd is een liefdesrelatie tussen de zus van Pietje en Jozef Geelman, de zoon van de drogist, die Pietje steeds dwarszit.

De opnamen startten op maandag 18 februari 2002 en vonden behalve in Nederland (o.a. Amsterdam, Den Haag, Arnhem, Delft, Dordrecht, De Efteling in Kaatsheuvel) plaats in België (Korenlei te Gent, Brugge) en Duitsland. In Duitsland werd in een studio een gedeelte van de Zeppelin nagebouwd. Budget: 13,8 miljoen gulden, waarvan 10,2 via cv-financiering.

Op de videoband van KRUIMELTJE stond een oproep voor kinderen die in aanmerking wilden komen voor een rol in PIETJE BELL. Die leverde 1200 reacties op, waarvan een twintigtal een sprekende rol kreeg. De hoofdrol ging naar de 9-jarige zoon van de regisseur en de producent, die bleek de beste. Maria Peters daarover in 'Het Parool' van zaterdag 20 december 2003: "Zelf hoopten we dat het een ander kindje zou worden. Maar hij deed het fantastisch. Op weg naar huis na de audities, zei ik 'Het spijt me heel erg, maar jij bent wel de beste'. We hebben er een wel een paar nachtjes over geslapen. En veel gepraat. Dat ik zijn moeder was, maar straks ook zijn regisseuse. En stel je voor dat het allemaal misgaat. Dan hoor je de critici al roepen: ze moest toch zo nodig haar eigen zoontje hebben?"

De film bevat archiefbeelden van de Zeppelin.

Production designer: Bénedict Schillemans.

Pers

Chris Buur in 'de Filmkrant' van november 2002: "(?)Peters is in Pietje Bell duidelijk op zoek gegaan naar een andere toon [dan KRUIMELTJE] en vond die in een mix van stoere-jongensavontuurlijkheid en een zweempje ironie. En maakte daarmee een veel en veel betere film. Dat is niet in de laatste plaats te danken aan het verbazingwekkend grappige spel van hoofdrolspeler Quinten Schram, die met een aanstekelijk balorige mimiek Bells verontwaardiging en pesterige plezier weet over te brengen en diens oneliners er met natuurlijke flair uitkrijgt. Zo'n jochie kan een film dragen. De uitstekende cast helpt hem daarbij.(?)"

Jos van der Burg in 'Het Parool' van 13 november 2002: "De film wordt spannend als Pietje Bell bij toeval in aanraking komt met echte criminelen, maar dan is hij al over de helft. Peters heeft het zich niet gemakkelijk gemaakt; ze bewandelt veel zijpaden. De film gaat over vriendschap en loyaliteit, maar de makers lijken soms meer geïnteresseerd in de journalistiek. De concurrentie tussen twee kranten krijgt veel aandacht; ook de journalistieke ethiek komt ruim aan bod. Zelfs krantenmagnaat William Randolph Hearst wordt opgevoerd. De ontknoping van de film speelt zich in zijn zeppelin af. Pietje Bell is een niet al te koersvaste film, maar er valt genoeg plezier aan te beleven. De sfeer is wat oubollig, maar de casting is uitstekend, met geestige bijrollen van onder anderen Arjan Ederveen als Pietje Bells boze buurman en Marjan Luif als oude, verzuurde tante."

Belinda van de Graaf in 'Trouw' van 14 november 2002: "Het zijn in de kern leuke karakters, die humorloze drogist en die schuimbekkende schoolmeester, maar veel meer dan karikaturen kunnen het niet worden, aangezien een hele stoet personages en verwikkelingen wacht. (...) Vijf Chris van Abkoude-boeken op een hoop. Dat doen we toch ook niet met Annie M.G. Schmidt?"

Pieter van Lierop in 'Haagsche Courant': "Zo zijn er wel meer zwaktes aan te wijzen in het aanvankelijk nogal zwalkende scenario, maar het grappige fenomeen doet zich voor dat je over de kleine bezwaren wordt heengetrokken zuiver door de energie en het elan van het buitengewoon expressieve jongetje dat de hoofdrol speelt. Zonder te veel om te kijken, wil je graag met hem verder. Quinten is beter dan de kinderen die Abeltje en Kruimeltje hebben gespeeld. Zijn regisserende moeder en producerende vader hebben dus veel aan hem te danken."

Prijzen

Pietje Bell werd op 1 oktober 2003 uitgeroepen tot winnaar van het eerste Stimulans voor Succes Filmfonds; ontving ? 100.000,- voor meest succesvolle film van in 2002 uitgebrachte films gemeten naar bioscoopbezoek. Het bedrag is bestemd voor de ontwikkeling van nieuwe filmplannen.

Gouden Kalf Beste Production design: Benedict Schillemans.

De dvd en video van de film Pietje Bell kwam uit op 19 november 2003. Midden december waren er al meer dan 100.000 exemplaren verkocht. Met dit aantal heeft de film een officiële platina-award van de NVPI verdiend.

Filmuziek

Henny Vrienten

Liedjes

Frederique Spigt, Fay Lovsky, Daniël Lohues

Camera

Hein Groot

Montage

Ot Louw

Kostuums

Bernadette Corstens

Geluid

René van den Berg

Bioszalen

125 bij première

Bezoekers

1.008.765

Kleur

Kleur

Meer info

Officiële website: http://www.pietjebell.nl.

Bij uitgeverij Kluitman verscheen 'Pietje Bell Filmeditie'; met 16 pagina?s kleurenfoto?s van de film (ISBN 90 206 2102 5 / ? 12,95). Ook een 'sticker en ansichtkaartenboek' was te koop.

Art director

Wilbert van Dorp

Boxoffice

Op zondag 17 november 2002 vestigde de film een record: de meeste bezoekersop een openingsdag van een Nederlands gesproken film ooit. Met een box office van 207 499 euro en 47.812 bezoekers werd Pietje Bell na RED DRAGON en XXX de derde best bezochte film van het weekeinde. In slechts 7 dagen werden al 75.000 bezoekers gehaald. Platina film op 14 december 2002. Bioscoop top 20 noteringen: 3, 3, 3, 2, 3, 3, 3, 3, 5, 6, 7, 7, 8, 11, 11, 12, 15. 680.328 bezoekers.